Tradycyjne klopsy: Przepis soczysty i puszysty

Klopsy to ulubione danie wielu gospodarstw domowych. I nic dziwnego, są nie tylko smaczne, ale również bardzo proste. Jak przygotować klopsy?

Klopsy (klopsiki) to popularne danie mięsne. Są bardzo smaczne, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ważne jest jednak, aby nie smażyć ich ani krótko, ani długo, ponieważ mogą być niedosmażone lub wręcz przeciwnie, wysuszone. Jak zatem sprawić, by klopsiki były pięknie soczyste i doprawione?

Jak zrobić klopsy
Źródło zdjęcia: Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Jakie mięso na klopsy?

Najczęstszym błędem, jaki można popełnić podczas przygotowywania klopsików, jest wybór mięsa. Aby klopsiki były soczyste, ważna jest mieszanka wieprzowiny i wołowiny, najlepiej łopatki wieprzowej i karkówki wołowej lub rostbefu. Wybieraj grubsze mięso, to z tłuszczu powstają najlepsze klopsiki.

Jak zrobić soczyste klopsiki?

Soczyste klopsiki można również uzyskać ze starszego ciasta maczanego w śmietanie. Możesz się ubezpieczyć, dodając boczek lub trochę bulionu lub zgniatając cebulę.

Można je również „podgrzać” z marchewką, proszkiem do pieczenia lub ubitymi białkam, co doda daniu miękkości i puszystości.

Jak zrobić klopsy?

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 25 Czas gotowania: 10 Czas całkowity: 35 Liczba porcji:10 porcje

Wypróbuj pyszny przepis Babci na najlepsze klopsy z mięsem mielonym. Klopsy wołowe z pewnością będą pyszne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw pokrój bułkę w kostkę i zalej ciepłym mlekiem. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i podsmaż na złoty kolor.
  2. Odcisnąć nadmiar mleka z bułki, dodać sól, pieprz, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Na koniec dodać mięso i dobrze wymieszać.
  3. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt mokra, można ją zagęścić bułką tartą i odstawić.
  4. Wlej olej na patelnię i pozwól mu się rozgrzać.
  5. Następnie z masy mięsnej zacznij formować kulki – klopsiki, które ostrożnie kładziesz na rozgrzany olej. (Idealnie tak, aby mniej więcej połowa klopsa była zanurzona w oleju)
  6. Smaż powoli, aby były ugotowane również w środku, ale nie zapominaj, że długie smażenie może całkowicie je wysuszyć. (Przybliżony czas gotowania klopsików to 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony)

Z czym podawać klopsiki?

Można je podać jak kto lubi, ktoś woli świeży chleb, ogórek i musztardę, ktoś nie może pochwalić się miękkim puree ziemniaczanym.

Jaka jest Twoja ulubiona metoda przygotowania klopsy?


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.