Co jest kombucha – Efekty lecznicze, zastosowania i herbata

Kombucha to zdrowy grzyb, który może leczyć i chronić nasze ciało i zdrowie. Jak zrobić napój kombucha, który oczyszcza organizm? Dowiedz się wszystkiego o tym cudownym grzybie.

Dzisiejsze społeczeństwo toleruje zalecenia lekarzy, przepisywanie leków i leczenie różnych praktyk chirurgicznych. Jednak jest wśród nas kilka grup, które preferują określone zioła i alternatywne metody leczenia. Wśród nich jest dobrze znany grzyb o nazwie kombucha.

kombucha przepis
Źródło zdjęcia: zarzamora / Shutterstock.com

Czym jest kombucha i skąd się wzięła?

Kombucha (czasami nazywana kombucha ) to herbaciany grzyb pochodzący z Azji Wschodniej. Można by chyba powiedzieć, że to nawet nie jest grzyb. Nie ma klasycznego grzybowego kształtu ani smaku. Nazywamy go grzybem, ponieważ jest to symbioza drożdży i bakterii. Niektórzy mogą powiedzieć, że mówimy raczej o porostach niż o samym grzybie.

Ta szczególna lecznicza odmiana zagościła w naszej podświadomości stosunkowo niedawno. Wiedzieli o tym jednak dawno temu we wschodniej Azji. Jej prozdrowotne działanie i dobroczynne czynniki dla organizmu odkryli Chińczycy i Japończycy. Zaczęli robić i mieszać herbaty z kombuchy, którą znamy już w Europie.

Jak smakuje kombucha?

Smak przygotowanej kombuchy zależy przede wszystkim od długości fermentacji, ale najczęściej określa się ją jako słodko-kwaśną. Jej kolor może być miodowy, brązowy do głębokiej czerwieni, w zależności od rodzaju herbaty, w której jest przygotowywany.

Kombucha oczyszcza organizm

Sama Kombucha w żaden sposób nie pomoże naszemu organizmowi. Zamiast tego przygotuj sobie cudowną i smaczną herbatkę, która też eliminuje najróżniejsze dolegliwości z jakimi może borykać się wiele osób.  Ten napój jest korzystny dla prawie każdej osoby w każdym wieku.

Jednak nie jest zalecany dla dzieci poniżej trzeciego roku życia, choćby z tego powodu, że zawiera niewielką ilość kofeiny i około jeden procent alkoholu. Dlatego kombucha nie jest zalecana nawet w czasie ciąży.

Niedobrze jest też pić tę herbatkę w dużych ilościach i często – mogą wystąpić potem problemy żołądkowe i trawienne. Ale to nic nowego w przypadku napojów leczniczych i alternatywnych.

Przepis na kombucha

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 10 minutaCzas całkowity: 40 minutaLiczba porcji:4 porcje

Podstawą receptury jest tak zwana kultura kombuchy. Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić kombucha, możesz ją dostać od innych hodowców lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagotuj 2 litry wody, dodaj do niej cukier i czarną herbatę. Pozostaw do zaparzenia na około 10-12 minut.
  2. Następnie wyjmij herbatę i pozwól napojowi ostygnąć do temperatury pokojowej.
  3. Po schłodzeniu przelej napój do większego szklanego pojemnika, w którym będzie przebiegał proces fermentacji.
  4. Do napoju dodać ok. 2 dcl płynu, w którym przyniosły grzyby.
  5. Dodaj kulturę kombuchy do przygotowanego napoju, lżejszą częścią grzyba skierowaną do góry. Przykryj pojemnik ręcznikiem i zabezpiecz gumką recepturką lub sznurkiem.
  6. Umieść przygotowany napój kombucha w ciemniejszym miejscu, bez bezpośredniego światła słonecznego. Przechowywać w normalnej temperaturze pokojowej około 20-22 stopni. W takich warunkach herbata kombucha będzie gotowa za około tydzień.

Po tygodniu fermentacji przygotowanego napoju można skosztować herbaty. Im szybciej zaczniesz go smakować, tym będzie słodszy.

Kiedy wypijesz całą herbatę kombucha, możesz zrobić nowy napój. Zachowaj jednak co najmniej 3-4 cm oryginalnego napoju w pojemniku, w którym zachowa się cała kultura. Przepłucz kombucha wodą i możesz ponownie dodać napar z herbaty, tak jak robiliśmy to na początku procedury.

Jeśli Twój napój jest zbyt mocny, możesz go doprawić według uznania, na przykład owocami, imbirem lub ulubionymi ziołami. Tak przygotowany napój przechowuj w lodówce, ponieważ na zimno spowalnia lub zatrzymuje proces dojrzewania grzybów.

Picie napoju kombucha

Ponieważ sama kombucha nie jest spożywana, zwykle parzona jest w zielonej herbacie. Już teraz możemy ją uznać za najzdrowszą herbatę na świecie. Z połączenia tych dwóch produktów powstaje napój pełen najlepszych składników odżywczych i bakterii korzystnych dla naszego ciała i umysłu.

Dzięki bakteriom, które powstają w napoju, możemy zaobserwować dobroczynne działanie eliksiru kombucha na nasz organizm, takie jak:

  • szybsze leczenie stanów zapalnych,
  • poprawa funkcji przewodu pokarmowego,
  • przyspieszenie metabolizmu i ogólny spokój wewnętrzny i nie tylko.

Pomaga cukrzykom

Wiele osób w dzisiejszym świecie zmaga się z cukrzycą. Ta choroba cywilizacyjna nęka całe społeczeństwo od wielu lat. Pijąc samą zieloną herbatę możemy obniżyć poziom cukru we krwi, jeśli dodamy kombuchę pomożemy sobie jeszcze bardziej. Wspiera również pracę wątroby i nerek.

To jest dobre dla serca

Ze względu na swój skład z wieloma witaminami napój ten wspomaga pracę serca. Ponieważ wiadomo na całym świecie, że choroby i zaburzenia serca są najczęstszą przyczyną śmierci, kombucha wraz z zieloną herbatą znacząco przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego serca.

Nic dziwnego, że w dzisiejszym świecie najbardziej boimy się raka i różnego rodzaju nowotworów. Udowodniono, że pijąc i spożywając napoje z zielonej herbaty i kombuchy zmniejszamy ryzyko wystąpienia tej choroby. Dzięki dużej zawartości utleniaczy herbacianych porosty lecznicze mogą zapobiegać powstawaniu i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych w organizmie.

Co jest w kombuchy?

Kombucha jest wyjątkowa, ponieważ zawiera duże ilości witamin, zwłaszcza witaminy z grupy B. Zawiera również zdrowe bakterie (probiotyki), które mogą poprawić nasze:

  • spalanie,
  • trawienie,
  • równowagę żołądkową.

Oznacza to, że może nam pomóc np. schudnąć.

Należy wspomnieć, że kombucha cię nie wyleczy, jest stosowana jedynie jako suplement diety. Ale dzięki połączeniu z herbatą, zwłaszcza zieloną, pomaga naszemu organizmowi lepiej funkcjonować. Daje dobre samopoczucie i równowagę całego ciała i umysłu.

Czy kiedykolwiek próbowałeś kombuchy i masz z nią osobiste doświadczenia lub dopiero zamierzasz spróbować?


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.