Kopiec kreta: Prosty domowy przepis
Kopiec kreta to jedna z najpopularniejszych przekąsek, którą można delektować się zarówno w domu, jak iw znakomitej kawiarni czy cukierni. Przygotuj prosty kopiec kreta z twarogiem w domu.
Istnieje kilka wariantów przepisów, gdzie głównym składnikiem może być zarówno czekolada, jak i np. truskawki. Jednak we współczesnych książkach kucharskich można znaleźć wiele innych przepisów, które można wykorzystać do dopracowania kopca kretowego dokładnie według własnego gustu.
Dlaczego nazywa się to kopiec kreta?
Możesz się zastanawiać, dlaczego tak nazywa się kopiec kreta. Nie musisz się jednak martwić, że ciasto ma coś wspólnego ze zwierzęciem żyjącym pod ziemią. To połączenie jest czysto symboliczne.
Głównym celem jest stworzenie ciasta w kształcie kreta i właśnie z tego powodu nazwa kopiec kreta. Teraz może się to wydawać trochę dziwne, ale kiedy przeczytasz pierwszy przepis do końca, od razu zrozumiesz, jak powstaje efekt mola.
Co powiecie na kopiec kretowy? Czekoladowy korpus należy najpierw upiec, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Tak przygotowane ciało wydrążyć, napełnić je dowolnym nadzieniem i posmarować kremem tortowym. Teraz przychodzi wydrążony korpus, którego kawałki po prostu posypujemy wierzch ciasta. Dzięki swojemu kształtowi i pokruszonemu ciastu efekt kreta jest doskonały.
Historia kreciego ciasta
Jednak jej pochodzenia musimy szukać u naszych zachodnich sąsiadów, czyli w Niemczech. Tutaj od kilkudziesięciu lat jest popularnym tortem urodzinowym, ale często podawany jest w innej formie. Nie jest regułą, że kopiec kreta musi pojawiać się na stole na każdych urodzinach, bo można się nim delektować w kawiarni, jak iw domu. Przepis na kopiec kreta jest również dla początkujących, ponieważ ciasto nie jest trudne do przygotowania.
Przepis na kopiec kreta
Oczywiście nie musisz piec tego przysmaku w formie ciasta, ale możesz też spróbować zrobić kopiec kreta na blasze do pieczenia. Zwłaszcza jeśli planujesz zaspokoić gusta większej liczby osób, opcja z puszką jest zdecydowanie bardziej ekonomiczna i mniej wymagająca. Każdy może zrobić prosty kopiec kreta w kuchni.
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na nadzienie z twarogu
Przygotowanie
- Najpierw oddzielamy białka od żółtek, z których za pomocą ręcznej trzepaczki i odrobiny cukru tworzymy pyszną pianę.
- Ubij olej i mleko, ale dodaj oba te składniki w częściach.
- Następnie mieszamy zwykłą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i zaczynamy lekko ubijać powstałą mieszankę małymi porcjami do powstałego ciasta.
- Na koniec ubić pianę z białek i stopniowo dodawać do ciasta.
- Powstałe ciasto wylewamy na wysmarowaną smalcem blachę do pieczenia, którą posypujemy półgrubą mąką.
- W przepisie na kopiec kreta zaleca się użycie wyższej formy z uszami, która będzie wtedy dużo łatwiejsza w obsłudze, a upieczone ciasto będzie nieco wyższe.
- Rozgrzej piekarnik do 160°C i piecz ciasto przez około 30 minut.
- Podczas gdy ciało piecze się w piekarniku, przygotujemy nadzienie. Najpierw gotujemy naprawdę gęsty budyń z mleka, budyniu waniliowego i ewentualnie kilku łyżek cukru.
- Z pozostałych składników przygotujemy krem. W misce mikserem ręcznym ubijamy twaróg ze śmietaną, do której małymi porcjami wlewamy już zimny budyń. (Krem powinien pozostać w bardzo zwartej konsystencji, aby nie spływał z ciasta)
- Na koniec do ubitej śmietanki dodać drobno startą czekoladę i cukier waniliowy.
- Następnie następuje ubijanie śmietany. (Oczywiście nie może zawierać usztywniacza) Ubijamy go do powstałego kremu. Możesz łatwo dodać jeszcze kilka łyżek cukru do swojego gustu.
- Upewnij się, że ciasto jest wystarczająco upieczone i schłodzone przed wydrążeniem części ciasta. (przed żłobieniem możesz zaznaczyć szachownicę nożem, co pomoże ci lepiej pracować).
- Zaczynamy od delikatnego wyjęcia tuszki, którą przechowujemy w misce na później. (Uważaj, aby dolna warstwa ciasta była twarda.)
- Następuje ostateczna dekoracja. Banany przekrój wzdłuż i rozłóż równomiernie na całym cieście.
- Następnie rozsmaruj na nich wypoczęty krem ze wszystkimi składnikami.
- Pozostałą część korpusu drobno kruszymy i posypujemy wierzch kremu, tworząc efekt pieprzyka.
Przygotowanie ciasta
Przygotowanie nadzienia
Kończenie kopca kretowego
Przepis na kopiec kreta z półproduktu
Jeśli nie chcesz tracić czasu na przygotowywanie korpusu, możesz go zaoszczędzić korzystając z półproduktu. Kopiec kreta nadal będzie bardzo smaczny, a przy dobrej kawie na pewno Ci się spodoba. Jednak jego przygotowanie jest logicznie trochę inne niż w przypadku kopca kreta na blasze do pieczenia, ponieważ mamy już gotową mieszankę na ciało.
Składniki na ciasto
- 250 g mieszanki na ciało,
- 100 g miękkiej margaryny lub masła,
- 2 jajka,
- 75 ml mleka.
Przygotowanie ciasta
- Przygotowanie ciasta z półproduktu jest jeszcze łatwiejsze niż w przypadku korpusu na blasze. Być może nie upieczesz zdrowego lub fit kopca kretowego, ale na pewno ci się spodoba.
- Wszystkie składniki na ciasto umieść w jednej misce i powoli zacznij miksować ręcznym mikserem elektrycznym. Stopniowo zwiększamy prędkość, aż do osiągnięcia najwyższego poziomu trzepaczki. Przy tej intensywności mieszaj ciasto przez około 3 minuty, aż masa będzie wystarczająco gładka i jednorodna.
- Powstałe ciasto wystarczy wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w piekarniku elektrycznym w temperaturze 170°C przez około 40 minut.
- Podczas pieczenia należy jednak zwrócić uwagę na doświadczenie z piekarnikiem, ponieważ ciasto musi być idealnie wypieczone.
- Po wystygnięciu ułożyć korpus na blaszce i łyżką wydrążyć jego środkową część.
- W ten sposób powstało miejsce na nadzienie, którego przygotowanie wkrótce rozpoczniemy. kopiec kreta z półproduktu nie będzie idealny bez nadzienia.
Składniki na nadzienie
- 100 g mieszanki do nadzienia,
- 3 banany,
- 500 do 600 ml schłodzonej śmietanki do ubijania,
- 100 ml zimnej wody.
Przygotowanie nadzienia
- Przepis na kopiec kreta, a konkretnie na nadzienie, jest również bardzo prosty.
- Banany przekroić wzdłuż i ułożyć na dnie wydrążonego korpusu.
- Zaraz po tym ubij śmietanę na sztywną pianę.
- W międzyczasie wlej masę do drugiej miski, którą należy zalać odpowiednią ilością zimnej wody.
- Mieszaj trzepaczką przez około 30 sekund i stopniowo dodawaj zarówno bitą śmietanę, jak i płatki czekolady.
- Na koniec układamy masę w kopule i posypujemy pokruszonym korpusem. To dopełnia efekt kreta.
Przepis na kopiec kreta z pudełka jest naprawdę bardzo łatwy do przygotowania. Aby uzyskać doskonały efekt tortu urodzinowego, możesz umieścić marcepanową figurkę pieprzyka na krecie. Następnym razem możesz zrobić specjalne babeczki z kretowego kopca. Są mniejsze, ale smakują tak samo. A kiedy zaczniesz piec własne ciasto?
źródło: kitchenstories.com
Inne ulubione przepisy