Kotlety mielone z piekarnika – Pieczone mięso mielone z serem

Kotlety mielone w piekarniku można przygotować na wiele sposobów, te z serem są bardzo smaczne i soczyste. Pieczone w piekarniku jest też dużo zdrowsze od klasycznego smażonego.

Kotlety mielone to w zasadzie klopsiki, które zwykle smaży się na patelni. Ale jeśli są zrobione w piekarniku, są oczywiście zdrowsze. Ponadto nie jest nawet konieczne przygotowywanie klopsików wyłącznie z mięsa. W zależności od wybranego rodzaju mięsa mielonego możemy otrzymać klopsiki z kurczaka, klopsiki wołowe, klopsiki wieprzowe lub klopsiki z indyka.

Kotlety mielone w piekarniku
Źródło zdjęcia: New Africa / Shutterstock.com

Można też spróbować zdrowych i smacznych klopsików rybnych pieczonych w piekarniku. To danie może mieć naprawdę wiele odmian. Jeśli chcesz odpocząć od mięsa, spróbuj pieczonych w piekarniku klopsików z cukinii, pieczonych w piekarniku klopsików kalafiorowych, pieczonych w piekarniku brokułów lub klopsików z kapusty. Kotlety mielone owsiane to także doskonałe danie wegetariańskie.

Jak zrobić kotlety mielone w piekarniku?

Kotlety mielone są bardzo łatwe w przygotowaniu. Mieszankę sporządza się z mięsa mielonego lub ewentualnie innego surowca, który miesza się z jajami i z mieszanki powstają mniejsze grudki. Możemy je następnie zawinąć i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku nawet bez tłuszczu.

A jak długo piec kotlety mielone w piekarniku?

Czas pieczenia jest nieco dłuższy niż w przypadku smażonych klopsików, ale upieczenie zajmie mniej niż godzinę. Na pewno przypadną Ci do gustu pieczone soczyste klopsiki z piekarnika. Klopsiki z serem smakują najlepiej.

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 40 Czas całkowity: 55 Liczba porcji:4 porcje

Chcesz wypróbować nieco inny przepis na kotlety mielone z piekarnika niż znasz? Spróbuj naszych, klopsiki z serem i kiełbasą pachną i smakują wyśmienicie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wrzucamy do większej miski.
  2. Kiełbasę pokroić na małe kawałki i dodać do miski, pokroić bułki i również dodać do miski.
  3. Dodać starty ser, wyciśnięty czosnek, szczyptę majeranku i roztrzepane jajko.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
  5. Mieszankę na klopsiki odstawiamy na chwilę do lodówki i przygotowujemy blachę do pieczenia lub blachę do pieczenia klopsików.
  6. Następnie z masy mięsnej formujemy klopsiki, które układamy w natłuszczonej formie do pieczenia lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Klopsiki można, ale nie muszą, lekko skropić olejem.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Podczas pieczenia klopsiki raz obrócić.

Do masy mięsnej możemy dodać również drobno posiekany świeży szczypiorek. Zamiast parmezanu i sera owczego można użyć dowolnego innego sera, według uznania.

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste?

Konieczne jest monitorowanie czasu pieczenia, aby klopsiki nie wyschły zbyt mocno z piekarnika. Choć o soczystość w dużej mierze dba ser, to zawsze dostosowujemy czas pieczenia szczególnie do wielkości klopsików.

Z czym podawać kotlety mielone z piekarnika?

Kotlety mielone z piekarnika podawane są z ziemniakami gotowanymi, puree ziemniaczanym lub z sałatką warzywną.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: recipetineats.com,, thekitchn.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.