Przepis na krem z brokułów, który doda witamin

Krem brokułowy jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny. Istnieje wiele odmian, ale wszystkie wymagają tego samego fundamentu. Łatwo jest zrobić najlepszy krem ​​brokułowy.

Brokuły to bogate źródło wielu witamin, minerałów i błonnika. Różne metody obróbki cieplnej mogą wpływać na skład odżywczy warzyw. To zdrowy i pożywny dodatek do diety, czy to gotowany, duszony, smażony czy surowy.

krem brokułowy
Źródło zdjęcia: MaraZe / Shutterstock.com

Brokuły, obok kalafiora, na stałe zagościły w polskich kuchniach. Podobnie jak zupa kalafiorowa, krem ​​brokułowy stał się popularną marką na polskich stołach.

Przygotowanie kremu z brokułów bez bulionu jest proste i szybkie, co jest dużym plusem w dzisiejszych zabieganych czasach.

Przepis na krem ​​brokułowy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity:1 godzina 10 minutaLiczba porcji:6 porcje

Przygotuj krem ​​z brokułów bez śmietany. Popularna wersja pysznej zupy brokułowej.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła i razem z selerem podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy będą miękkie wlewamy bulion i brokuły. Zamknij garnek pokrywką i pozostaw na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  2. Po 10 minutach przelej zupę do blendera. Napełniaj pojemnik tylko do połowy i używaj niskich obrotów. Zmiksuj puree na całkowicie gładką masę.
  3. W innym mniejszym rondelku rozpuść pozostałe masło, dodaj mąkę i śmietankę (możesz też użyć mleka). Energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje, a następnie zagęść śmietankę. Doprawić pieprzem i solą.

Wegańską wersję kremu brokułowego można przygotować pomijając lub zastępując klasyczne masło.

Z czego przygotować krem z brokułów?

Zupa brokułowa może być gotowana na wiele różnych sposobów. Na przykład jest popularny z serem lub czosnkiem.

Grzanki z ciasta to alternatywa dla robienia z kremowych zup bogatego i smacznego posiłku.

Pokrojone kostki ciasta, rozłożone na papierze do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie rozpuść masło w rondelku i dodaj ulubione posiekane zioła lub przyprawy. Do miski wlać roztopione masło z przyprawami lub ziołami i bardzo dokładnie wymieszać z upieczonymi grzankami.

Dodaj grzanki do zupy tuż przed podaniem.


Inne ulubione przepisy

4/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.