Krem z brokułów: Przepis, który doda witamin
Krem brokułowy jest gęsty, pożywny i bardzo smaczny. Istnieje wiele odmian, ale wszystkie wymagają tego samego fundamentu. Łatwo jest zrobić najlepszy krem brokułowy.
Brokuły to bogate źródło wielu witamin, minerałów i błonnika. Różne metody obróbki cieplnej mogą wpływać na skład odżywczy warzyw. To zdrowy i pożywny dodatek do diety, czy to gotowany, duszony, smażony czy surowy.
Brokuły, obok kalafiora, na stałe zagościły w polskich kuchniach. Podobnie jak zupa kalafiorowa, krem brokułowy stał się popularną marką na polskich stołach.
Przygotowanie kremu z brokułów bez bulionu jest proste i szybkie, co jest dużym plusem w dzisiejszych zabieganych czasach.
Przepis na krem brokułowy
Przygotuj krem z brokułów bez śmietany. Popularna wersja pysznej zupy brokułowej.
Składniki
Przygotowanie
- W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła i razem z selerem podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy będą miękkie wlewamy bulion i brokuły. Zamknij garnek pokrywką i pozostaw na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Po 10 minutach przelej zupę do blendera. Napełniaj pojemnik tylko do połowy i używaj niskich obrotów. Zmiksuj puree na całkowicie gładką masę.
- W innym mniejszym rondelku rozpuść pozostałe masło, dodaj mąkę i śmietankę (możesz też użyć mleka). Energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje, a następnie zagęść śmietankę. Doprawić pieprzem i solą.
Wegańską wersję kremu brokułowego można przygotować pomijając lub zastępując klasyczne masło.
Z czego przygotować krem z brokułów?
Zupa brokułowa może być gotowana na wiele różnych sposobów. Na przykład jest popularny z serem lub czosnkiem.
Grzanki z ciasta to alternatywa dla robienia z kremowych zup bogatego i smacznego posiłku.
Pokrojone kostki ciasta, rozłożone na papierze do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika. W międzyczasie rozpuść masło w rondelku i dodaj ulubione posiekane zioła lub przyprawy. Do miski wlać roztopione masło z przyprawami lub ziołami i bardzo dokładnie wymieszać z upieczonymi grzankami.
Dodaj grzanki do zupy tuż przed podaniem.
Inne ulubione przepisy