Krem brulee: przepis na francuski przysmak
Chciałbyś przygotować w domu francuski przysmak o nazwie krem brulee, ale nie wiesz jak to zrobić, a nie masz nawet pistoletu do flambé? Nie ma znaczenia! Wypróbuj z nami krem, a my powiemy Ci, jak łatwo obejść się bez pistoletu.
Co to jest Krem brulee?
Krem brulee to doskonałość sama w sobie. Luksusowy słodki deser, którego smaku nigdy nie zapomnisz. Na chłodnej powierzchni pysznego kremu żółtkowego pełnego śmietanki i ziarenek wanilii odkryjesz gorącą, chrupiącą warstwę karmelu, cienką jak lód na kałużach po pierwszych mrozach. Wystarczy przełamać go łyżką i zaczyna się euforia smaków.
Tym, co odróżnia Krem brulee od klasycznego budyniu waniliowego, są świeże i naturalne składniki, z których korzystają francuscy cukiernicy. Rezultatem jest krem, który zawsze wygląda świetnie i smakuje, któremu nie można się oprzeć.
Tutaj trudno napisać nazwę tego francuskiego deseru krem brulee na klawiaturze. Tutaj możesz to po prostu nazwać krem brulee. Wymowa jest dość prosta: krem bryle. Jeśli natkniesz się na nazwę creme brulle, ta nazwa jest błędna.
Pochodzenie kremu waniliowego z karmelową skórką
Krem waniliowy był popularny już w średniowieczu. Nie jest jednak do końca pewne, kto go udoskonalił i wynalazł kruchą karmelową skórkę na jego powierzchni. Najbardziej prawdopodobnym pomysłodawcą tego pomysłu był francuski szef kuchni François Massialot w XVII wieku, ale Hiszpanie, a nawet Anglicy twierdzą, że byli pierwsi. Nazwa, jaką znamy dzisiaj, powstała w XIX wieku i zgodnie z nią można stwierdzić, że deser rzeczywiście ma swoje korzenie we Francji.
WSKAZÓWKA: Parfait jest również popularnym francuskim deserem. Spróbuj przygotować go w domu.
Przygotowanie kremu waniliowego jest łatwiejsze niż myślisz
Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że z tym przysmakiem poradzą sobie tylko mistrzowie cukiernictwa, jednak jest odwrotnie. Z łatwością przygotujesz pyszny krem z żółtek, śmietany, cukru, wanilii i karmelu według naszych wskazówek.
Ważna zasada cukiernicza
Jeśli chcesz, aby Twój deser smakował tak, jak zrobili go doświadczeni francuscy cukiernicy, pamiętaj, że jest jedna, jedyna zasada: nigdy nie zastępuj! Im lepsze i świeższe surowce, tym większe owacje otrzymasz. Jednym z najistotniejszych składników zawartych w kremie jest wanilia.
Wanilia to niezastąpiona królowa
W przypadku wanilii nigdy nie zastępuj klasycznej laski wanilii cukrem waniliowym. To byłby duży błąd. Smak prawdziwej wanilii jest daleko od smaku cukru wanilinowego. Roślina, z której pochodzi owoc wanilii, to gatunek storczyka Vanilla plantifolia. Czasami jest również nazywany „czarnym strąkiem”. Kapsułki tej rośliny poddawane są fermentacji i dopiero wtedy nabierają swojego charakterystycznego aromatu, co czyni je poszukiwaną przyprawą. I to nie byle jakie. Wanilia jest trzecią najdroższą przyprawą na świecie!
Jak zdobyć nasiona wanilii i co zrobić z pustą resztą strąka?
To jest łatwe. Ostrożnie przekrój laskę wanilii wzdłuż i czubkiem ostrego noża wyskrob nasiona. Wykorzystamy je w naszym deserze, ale nie wyrzucimy też pozostałego strąka. Zasypujemy go cukrem granulowanym, który tą prostą czynnością zamieniamy w prawdziwy cukier waniliowy. W ten sposób strąk będzie nam służył przez bardzo długi czas.
Recept na Krem brulee
Przygotowanie jest łatwiejsze niż myślisz. I uzależnia, podobnie jak powstały smak. Wypróbuj krok po kroku przepis na Krem brulee.
Składniki
Przygotowanie
- Do dużej szklanej miski wlej śmietanę, dodaj cukier, żółtka i wszystko wymieszaj ręczną trzepaczką. Dodaj ziarenka wanilii, przygotowane zgodnie z powyższą metodą i wszystko dokładnie ubij.
- Napełnij kremową mieszanką odpowiednie, najlepiej porcelanowe, miski i umieść je w naczyniu do pieczenia z wodą. Wysokość wody w nim powinna mniej więcej odpowiadać poziomowi śmietany w miseczkach.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C (uwaga, temperatura nie może być wyższa, żeby nie usmażyć jajek w śmietanie!) i piec 30-40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości misek) i moc twojego piekarnika).
- Po upieczeniu kremy schłodzić w lodówce. Po ostygnięciu przykryj je folią spożywczą i odstaw na kolejne 2-3 godziny.
- Jeśli nie flambirujemy ich od razu, krem wytrzyma co najmniej 2-3 dni w lodówce.
- Warstwa karmelizowanego cukru robimy tylko tuż przed podaniem.
- Ta końcowa obróbka poprzedzona jest równomiernym pokryciem powierzchni każdej miseczki cienką warstwą cukru trzcinowego.
- Jeśli posiadasz cukierniczy pistolet do flambirowania, użycie go do wypieku powierzchni kremu będzie bardzo szybkie i skuteczne. Uważaj tylko, żeby nie spalić cukru.
Co zrobić, jeśli nie masz miotacza ognia
Jeśli nie masz w domu broni, nie martw się. Umieść miseczki z polewą cukrową w piekarniku pod grillem, a efekt karmelu również się pojawi. Aby jednak zapobiec przypadkowemu podgrzaniu śmietanki, umieść miseczki w naczyniu do pieczenia wypełnionym lodowatą wodą, najlepiej bezpośrednio w kostkach lodu lub kruszonym lodzie. Powierzchnia pięknie się upiecze, ale sam krem pozostanie ładnie schłodzony.
Świeże jagody dobrze komponują się z deserem Krem brulee. Możemy nimi udekorować powierzchnię deseru lub podać osobno w drugiej miseczce. Trudno znaleźć kogoś, kto mógłby oprzeć się pokusie tego kulinarnego cudu.
Inne ulubione przepisy