Krem brulee: przepis na francuski przysmak

Chciałbyś przygotować w domu francuski przysmak o nazwie krem brulee, ale nie wiesz jak to zrobić, a nie masz nawet pistoletu do flambé? Nie ma znaczenia! Wypróbuj z nami krem, a my powiemy Ci, jak łatwo obejść się bez pistoletu.

Co to jest Krem brulee?

Krem brulee to doskonałość sama w sobie. Luksusowy słodki deser, którego smaku nigdy nie zapomnisz. Na chłodnej powierzchni pysznego kremu żółtkowego pełnego śmietanki i ziarenek wanilii odkryjesz gorącą, chrupiącą warstwę karmelu, cienką jak lód na kałużach po pierwszych mrozach. Wystarczy przełamać go łyżką i zaczyna się euforia smaków.

Krem brulee przepis
Źródło zdjęcia: pic0000 / Shutterstock.com

Tym, co odróżnia Krem brulee od klasycznego budyniu waniliowego, są świeże i naturalne składniki, z których korzystają francuscy cukiernicy. Rezultatem jest krem, który zawsze wygląda świetnie i smakuje, któremu nie można się oprzeć.

Tutaj trudno napisać nazwę tego francuskiego deseru krem brulee na klawiaturze. Tutaj możesz to po prostu nazwać krem bruleeWymowa jest dość prosta: krem bryle. Jeśli natkniesz się na nazwę creme brulle, ta nazwa jest błędna.

Pochodzenie kremu waniliowego z karmelową skórką

Krem waniliowy był popularny już w średniowieczu. Nie jest jednak do końca pewne, kto go udoskonalił i wynalazł kruchą karmelową skórkę na jego powierzchni. Najbardziej prawdopodobnym pomysłodawcą tego pomysłu był francuski szef kuchni François Massialot w XVII wieku, ale Hiszpanie, a nawet Anglicy twierdzą, że byli pierwsi. Nazwa, jaką znamy dzisiaj, powstała w XIX wieku i zgodnie z nią można stwierdzić, że deser rzeczywiście ma swoje korzenie we Francji.

WSKAZÓWKA: Parfait jest również popularnym francuskim deserem. Spróbuj przygotować go w domu.

Przygotowanie kremu waniliowego jest łatwiejsze niż myślisz

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że z tym przysmakiem poradzą sobie tylko mistrzowie cukiernictwa, jednak jest odwrotnie. Z łatwością przygotujesz pyszny krem ​​z żółtek, śmietany, cukru, wanilii i karmelu według naszych wskazówek.

Ważna zasada cukiernicza

Jeśli chcesz, aby Twój deser smakował tak, jak zrobili go doświadczeni francuscy cukiernicy, pamiętaj, że jest jedna, jedyna zasada: nigdy nie zastępuj! Im lepsze i świeższe surowce, tym większe owacje otrzymasz. Jednym z najistotniejszych składników zawartych w kremie jest wanilia.

Wanilia to niezastąpiona królowa

W przypadku wanilii nigdy nie zastępuj klasycznej laski wanilii cukrem waniliowym. To byłby duży błąd. Smak prawdziwej wanilii jest daleko od smaku cukru wanilinowego. Roślina, z której pochodzi owoc wanilii, to gatunek storczyka Vanilla plantifolia. Czasami jest również nazywany „czarnym strąkiem”. Kapsułki tej rośliny poddawane są fermentacji i dopiero wtedy nabierają swojego charakterystycznego aromatu, co czyni je poszukiwaną przyprawą. I to nie byle jakie. Wanilia jest trzecią najdroższą przyprawą na świecie!

Jak zdobyć nasiona wanilii i co zrobić z pustą resztą strąka?

To jest łatwe. Ostrożnie przekrój laskę wanilii wzdłuż i czubkiem ostrego noża wyskrob nasiona. Wykorzystamy je w naszym deserze, ale nie wyrzucimy też pozostałego strąka. Zasypujemy go cukrem granulowanym, który tą prostą czynnością zamieniamy w prawdziwy cukier waniliowy. W ten sposób strąk będzie nam służył przez bardzo długi czas.

Recept na Krem brulee

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 40 minutaCzas całkowity:1 godzina 10 minutaLiczba porcji:4 porcje

Przygotowanie jest łatwiejsze niż myślisz. I uzależnia, podobnie jak powstały smak. Wypróbuj krok po kroku przepis na Krem brulee.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do dużej szklanej miski wlej śmietanę, dodaj cukier, żółtka i wszystko wymieszaj ręczną trzepaczką. Dodaj ziarenka wanilii, przygotowane zgodnie z powyższą metodą i wszystko dokładnie ubij.
  2. Napełnij kremową mieszanką odpowiednie, najlepiej porcelanowe, miski i umieść je w naczyniu do pieczenia z wodą. Wysokość wody w nim powinna mniej więcej odpowiadać poziomowi śmietany w miseczkach.
  3. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 120°C (uwaga, temperatura nie może być wyższa, żeby nie usmażyć jajek w śmietanie!) i piec 30-40 minut (czas pieczenia zależy od wielkości misek) i moc twojego piekarnika).
  4. Po upieczeniu kremy schłodzić w lodówce. Po ostygnięciu przykryj je folią spożywczą i odstaw na kolejne 2-3 godziny.
  5. Jeśli nie flambirujemy ich od razu, krem ​​wytrzyma co najmniej 2-3 dni w lodówce.
  6. Warstwa karmelizowanego cukru robimy tylko tuż przed podaniem.
  7. Ta końcowa obróbka poprzedzona jest równomiernym pokryciem powierzchni każdej miseczki cienką warstwą cukru trzcinowego.
  8. Jeśli posiadasz cukierniczy pistolet do flambirowania, użycie go do wypieku powierzchni kremu będzie bardzo szybkie i skuteczne. Uważaj tylko, żeby nie spalić cukru.
Deser krem brulee
Źródło zdjęcia: Fotocreato / Shutterstock.com

Co zrobić, jeśli nie masz miotacza ognia

Jeśli nie masz w domu broni, nie martw się. Umieść miseczki z polewą cukrową w piekarniku pod grillem, a efekt karmelu również się pojawi. Aby jednak zapobiec przypadkowemu podgrzaniu śmietanki, umieść miseczki w naczyniu do pieczenia wypełnionym lodowatą wodą, najlepiej bezpośrednio w kostkach lodu lub kruszonym lodzie. Powierzchnia pięknie się upiecze, ale sam krem ​​pozostanie ładnie schłodzony.

Świeże jagody dobrze komponują się z deserem Krem brulee. Możemy nimi udekorować powierzchnię deseru lub podać osobno w drugiej miseczce. Trudno znaleźć kogoś, kto mógłby oprzeć się pokusie tego kulinarnego cudu.


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.