Krem do tortu – Przepisy na 17 najlepszych kremów

Kremy do torty to podstawa wspaniałego ciasta lub innego deseru. Jeśli nie znasz żadnego sprawdzonego kremu do tort, który idealnie uzupełniłby Twój deser, to daj się zainspirować poniższymi przepisami na tradycyjne nadzienia.

Ale nawet jeśli nie lubisz już klasycznych kremów do tort, spójrz na kilka nietradycyjnych kremów do tort, które sprawią, że każdy tort będzie wyjątkowy. Każda domowa kucharka z pewnością ma w głowie przepisy na najlepsze kremy do tort, ale jeśli potrzebujesz porady, mamy dla Ciebie inspirację.

Podstawowy krem ​​maślany do tortu

Krem maślany to taki klasyk, jeśli chodzi o pieczenie. Z tym nadzieniem do ciasta na pewno się nie pomylisz, a jego zaletą jest to, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 100 gramów masła,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • pół łyżeczki esencji waniliowej.

Przygotowanie

  1. Najpierw ubij masło z cukrem, aż się spieni. Dodać pół łyżeczki esencji waniliowej, śmietanę i ponownie lekko wymieszać.
  2. Dla lepszej obsługi krem ​​można wstawić na chwilę do lodówki, aby masło stwardniało.
  3. Kremem najlepiej napełnić rękaw cukierniczy, jeśli chcesz nim ozdobić np. babeczki lub powierzchnię tortu.
krem maślany do tortu
Źródło zdjęcia: Marinka Buronka / Shutterstock.com

Krem czekoladowy do tortu z masłem

W ofercie jest wiele kremów z wariacjami na temat kakao czy czekolady, a wybór odpowiedniego może być trudny. Jeśli kochasz ciasta z kremem maślanym i smakiem kawy jednocześnie, przygotuj ten pyszny krem ​​do kawy. Mimo, że ten krem ​​jest maślany, nie musisz się martwić, że będzie ciężki, bo dzięki zawartemu w recepturze mleku dobrze się rozprowadza i jednocześnie trzyma kształt. W razie potrzeby możesz dostosować kolor, dodając barwnik spożywczy.

Składniki

  • 110 gramów masła,
  • 200 gramów cukru pudru,
  • 60 gramów holenderskiego kakao,
  • 10 łyżek mleka.

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać kakao, połowę cukru i 5 łyżek mleka. Po wystarczającym wymieszaniu wszystkiego i połączeniu składników powoli wmieszaj drugą połowę cukru i mleka.
  2. Dokładnie ubij i odstaw przygotowany krem ​​z masła kakaowego na chwilę do lodówki.
  3. Ten krem ​​świetnie sprawdzi się jako nadzienie lub dekoracja.

WSKAZÓWKA: Smak maślanego kremu kawowego najlepiej pasuje do ciasteczek, ale także do babeczek.

Krem białkowy do tortu

Ten krem ​​​​do torty wymaga nieco więcej umiejętności. Jeśli jednak nauczysz się go przygotowywaćuzyskasz świetny uniwersalny krem, który nada się do każdego wypieku, czy to jako baza pod marcepan czy krem ​​do dekoracji czy nadzienia.

Składniki

  • 4 białka jaj,
  • 280 gramów cukru pudru,
  • 500 gramów masła.

Przygotowanie

  1. Umieść cztery białka jaj ze 180 gramami cukru pudru w odpowiednim pojemniku (najlepiej w misce ze stali nierdzewnej lub szkła).
  2. Miskę wstawić do łaźni wodnej i doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gdy woda zacznie się gotować, pozostaw miskę w gorącej kąpieli tylko na około pół minuty, aby zapobiec sklejeniu się białek. Następnie zdejmij garnek z ognia i kontynuuj ubijanie jeszcze przez około 3 minuty.
  3. Wyjmij go z wanny, przykryj wilgotną ściereczką i pozwól mieszaninie ostygnąć.
  4. W międzyczasie ubij 500 gramów masła ze 100 gramami cukru pudru.
  5. Następnie ostrożnie ubij schłodzone białka do tej mieszanki.

Krem żółtkovy do tortu

Ten krem ​​​​do tort jest trochę podobny do wspomnianego wcześniej kremu z białek jaj. Nadaje się nie tylko do biszkoptów, ale również np. do napełniania różnego rodzaju tubek czy jako dodatek do owoców.

Składniki

  • 250 ml śmietanki kremówki (najlepiej 33%)
  • 100 gramów masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Przygotowanie

  1. Podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu konieczne jest przygotowanie kąpieli wodnej.
  2. W misce ustawionej na parze ubijaj żółtka z cukrem waniliowym i mąką, aż masa zgęstnieje. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
  3. W innej misce ubij masło z cukrem pudrem, aż się spieni.
  4. Dodać schłodzoną masę żółtkową i delikatnie wymieszać.

WSKAZÓWKA: Możesz sprawić, że ten krem ​​żółtkowy do tort będzie wyjątkowy z wysokiej jakości ciemnej czekolady, a otrzymasz wspaniały krem ​​czekoladowy. Wystarczy dodać 50 gramów połamanej czekolady do żółtek do ubicia.

Krem truskawkowy do tortu

Truskawki nadają się nie tylko do letnich tort i ciast. Do kremu truskawkowego można użyć nie tylko świeżych truskawek, ale także mrożonych lub kompotu.  Dlatego możesz cieszyć się kremem truskawkowym przez cały rok. Poniższy przepis na krem ​​truskawkowy do tort oparty jest na klasycznym kremie z żółtek, do którego dodaje się zblendowane truskawki.

Składniki

  • 500 ml mleka,
  • 100 gramów cukru pudru,
  • 2 torebki budyniu waniliowego,
  • ½ opakowania cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 250 gramów masła,
  • 250 gramów truskawek.

Przygotowanie

  1. Podziel mleko na trzy części od oka. Wlej dwie trzecie do garnka, dodaj cukier granulowany i zacznij gotować.
  2. Wlej pozostałą jedną trzecią mleka do miski i wymieszaj z budyniem waniliowym, żółtkami i cukrem waniliowym.
  3. Jak tylko mleko z cukrem zacznie się gotować, dodaj do niego mieszaninę mleka, budyniu, żółtek i cukru waniliowego i gotuj przez dwie minuty.
  4. Kiedy uzyskasz gęsty krem, zdejmij go z ognia i pozwól mu ostygnąć.
  5. W międzyczasie zmiksuj blenderem na gładką masę truskawek.
  6. Gdy śmietanka będzie zimna, dodać do niej miękkie masło i zmiksowane truskawki i ubić ręczną trzepaczką na gładki krem.

Krem z żółtek truskawek świetnie sprawdza się jako nadzienie do tort i babeczek, a także może być stosowany jako nadzienie do naleśników.

Nie bój się eksperymentować i wypróbuj nietradycyjne kremy do tort podczas pieczenia.

Krem czekoladowy do tortu

Kto nie kocha smaku czekolady? Poniższy krem ​​czekoladowy jest łatwy, a do jego przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników. Słusznie należy do najpopularniejszych kremów do tort.

Składniki

  • 100 gramów dobrej jakości ciemnej czekolady lub czekolady do gotowania,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Zacznij od połamania czekolady na małe kawałki.
  2. Następnie wlej śmietankę do głębokiego rondla, dodaj cukier i zagotuj, dokładnie mieszając.
  3. Jeśli chcesz, dodaj łyżeczkę aromatu waniliowego.
  4. Gdy zawartość garnka zacznie się gotować, dodaj połamaną czekoladę. Gotuj, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
  5. Następnie zdjąć z ognia, przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Gdy mieszanina osiągnie temperaturę pokojową, przechowuj ją w lodówce. Idealnie na noc.
  6. Następnego dnia ubij miksturę ręcznym mikserem na sztywny krem ​​i włóż z powrotem do lodówki. Usuń krem ​​na godzinę przed planowanym użyciem.

Krem czekoladowy dobrze komponuje się do tort, ale docenisz go również przy dekorowaniu świątecznych ciasteczek.

Krem pomarańczowy do tortu

Pomarańczowy aromat doda pikanterii Twojemu puddingowi i na pewno zaskoczy Cię swoim smakiem.

Składniki

  • 200 gramów masła,
  • 6 łyżek mleka (lub innego skondensowanego),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku pomarańczowego lub soku pomarańczowego,
  • pół łyżeczki esencji waniliowej.

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, aż się spieni. Stopniowo wlewaj salko.
  2. Odstaw krem ​​do lodówki na 30 minut.
  3. Na koniec dodać sok pomarańczowy lub sok i esencję waniliową i krem ​​gotowy.

Krem do tortu z mascarpone

Krem z mascarpone i masła do tort to bardzo tradycyjny krem, z którym z pewnością nigdy się nie pomylisz. Jak przygotować ten uniwersalny krem?

Składniki

  • 240 gram mascarpone,
  • 40 gramów masła,
  • 100 gramów cukru pudru,
  • esencja waniliowa.

Przygotowanie

  1. Posyp mascarpone cukrem pudrem i wanilią do smaku.
  2. Dodać masło o temperaturze pokojowej.
  3. Dokładnie ubij i możesz przystąpić do napełniania lub dekorowania.

WSKAZÓWKA: Przygotuj smaczny tort urodzinowy i zastąp oryginalny krem ​​np. tym kremem z mascarpone.

krem do tortu z mascarpone
Źródło zdjęcia: B_art_Studio / Shutterstock.com

Krem śmietankowy do tortu (musi być upieczony)

Ten krem ​​śmietankowy do tort nadaje się do wypieków, które zamierzasz upiec razem z nadzieniem, na przykład ciast lub różnych deserów.

Składniki

  • 250 gramów twarogu (najlepiej tłustego),
  • 70 gramów cukru pudru,
  • jedno jajko
  • esencja waniliowa.

Przygotowanie

  1. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem, jajkiem i łyżeczką esencji waniliowej na gładką masę.
  2. Ważne jest, aby krem ​​zapiekać razem z ciastem ze względu na surowe jajko.

Krem śmietankowy bez pieczenia

Krem śmietankowy ​​maślany do tort jest popularny ze względu na swój smak, a przede wszystkim świetną konsystencję, dzięki zastosowaniu masła. Nadaje się do nadziewania różnego rodzaju deserów oraz dekorowania tort i ciast.

Składniki

  • 140 gramów twarogu,
  • 100 gramów masła,
  • cukier puder,
  • 50 gramów marmolady.

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy wybraną marmoladę i mieszamy.
  2. Stopniowo łyżką dodawać twaróg i miksować.
  3. Po wymieszaniu gładkiego kremu przechowywać w lodówce.
  4. Po wystygnięciu można przystąpić do napełniania lub dekorowania.

Krem cytrynowy do tortu

Świeży krem cytrynowy do tortu jest łatwy do przygotowania. Dodatkowo cytryny można zastąpić innymi owocami cytrusowymi tworząc np. krem ​​z mandarynki lub grejpfruta. Krem jest lekko kwaśny i nadaje słodkiemu ciastu odpowiedni smak.

Składniki

  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 3/4 szklanki soku z cytryny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki masła,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie

  1. Zacznij od dokładnego umycia cytryny pod ciepłą wodą.
  2. Następnie wysusz i zetrzyj korę do miski.
  3. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z obu połówek do przygotowanego kubka.
  4. Podczas gdy jedna cytryna wystarczy na skórkę, będziesz potrzebować więcej na sok.
  5. Po napełnieniu kubka do ¾ wlej jego zawartość do garnka, do którego dodajesz skórkę, cukier i sól.
  6. Zacznij gotować tę mieszaninę i gotuj, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
  7. Gdy mieszanina się rozpuszcza, ubij żółtka i jajka w misce.
  8. Następnie dodaj je do gładkiej mieszanki i gotuj przez kolejne pięć minut.
  9. Gdy mieszanina w garnku zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i przelej przez durszlak do miski.
  10. Dodaj miękkie masło i ubij mikserem ręcznym gładki krem.
  11. Po zakończeniu przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Krem cytrynowy nadaje się również do słodkich wypieków i ciasteczek bożonarodzeniowych. Wypróbuj również jako cytrynowe nadzienie do tort.

Krem cynamonowy do tortu

Cynamonowy krem ​​do tort jest bardzo specyficzny ze względu na swój smak, ale jeśli znudziły Ci się klasyczne kremy do tort, to zdecydowanie nie wahaj się wypróbować tego przepisu.

Składniki

  • 175 gramów serka śmietankowego (np. Philadelphia),
  • 100 gramów masła,
  • 100 gramów cukru pudru,
  • esencja waniliowa,
  • cynamon.

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodaj około łyżeczki mielonego cynamonu. Stopniowo łyżką dodawaj kremowy serek.
  2. Po wymieszaniu gładkiego kremu wstawić go do lodówki na co najmniej godzinę, aby lepiej zadziałał z nadzieniem.

Krem budyniowy do tortu

Krem budyniowy to popularne słodkie nadzienie do wszelkiego rodzaju tort.

Składniki

  • 250 gramów masła,
  • 300 ml mleka,
  • budyń waniliowy w proszku,
  • 150 gramów cukru pudru,
  • łyżka rumu lub esencji waniliowej.

Przygotowanie

  1. Budyń waniliowy ugotować zgodnie z instrukcją, można wybrać mniejszą ilość mleka, aby budyń był gęstszy i łatwiej współpracował ze śmietaną.
  2. Pozwól kremowi ostygnąć, od czasu do czasu mieszając, aby zapobiec tworzeniu się skorupy na powierzchni.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodaj schłodzone łyżki budyniu do tej mieszanki.
  4. Na koniec można dodać rum lub wanilię dla lepszego smaku.

Krem jogurtowy do tortu

Krem jogurtowy do tort to doskonały dodatek, szczególnie do lekkich biszkoptów ze świeżymi owocami. W ten sposób otrzymasz bardzo miękki deser.

Składniki

  • 650 ml gęstego jogurtu (typu greckiego),
  • 250ml śmietanki kremówki,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 8 plasterków żelatyny.

Przygotowanie

  1. Zanurz plastry żelatyny w zimnej wodzie. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w misce, nie ubijać śmietany.
  2. Pozwól, aby zmiękczona żelatyna nieco odciekła i przenieś ją do rondla, gdzie zacznij ją powoli podgrzewać. Weź kilka łyżek śmietany w małej misce.
  3. Gdy żelatyna się rozpuści, dodaj ją do tej miski, szybko mieszając.
  4. Ponownie wlej tę mieszaninę z żelatyną do kremu, ciągle mieszając.

Krem kokosowy do tortu

Z tym przepisem na krem ​​kokosowy do tort nie pominiesz ani kroku. Zachwyć swoich bliskich pysznym ciastem z kremem kokosowym.

Składniki

  • 2 puszki mleka kokosowego,
  • 250 gram mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie

  1. Zanim zaczniesz przygotowywać krem, pozwól obu puszkom mleka kokosowego stwardnieć w lodówce.
  2. W najlepszym przypadku zostaw je na noc w lodówce i zacznij przygotowywać krem ​​dopiero następnego dnia. Dzięki temu, że mleko kokosowe stwardnieje, powstały krem ​​będzie lepiej trzymał swój kształt.
  3. Zacznij następny dzień od wyjęcia puszek z lodówki i zmieszania ich z cukrem pudrem w misce.
  4. Za pomocą ręcznej trzepaczki ubij gładką śmietanę, a następnie wymieszaj z mascarpone i ponownie ubij. Gotowy krem ​​schłodzić w lodówce.

WSKAZÓWKA: Krem kokosowy świetnie nadaje się do tort, babeczek i rolad.

Polecamy: Wskazówki, jak zastąpić mascarpone w wypiekach

Krem karmelowy do tortu

Popularny przepis na krem ​​karmelowy z czekoladą do tort to ucieleśnienie marzeń niemal każdej z nas. Łączy intensywny smak czekolady ze słodkim smakiem karmelu i tworzy duet, któremu nie można się oprzeć.

Składniki

  • 640 gramów śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 170 gramów mlecznej czekolady,
  • 170 gramów cukru pudru,
  • 65 gramów masła.

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej 340 g śmietanki i dodaj miód. Umieść tę mieszaninę na kuchence i pozwól jej się rozgrzać.
  2. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, połam ją na małe kawałki, aby szybciej się rozpuściła.
  3. Następnie wlej cukier do większego garnka i utwórz karmel na małym ogniu na kuchence.
  4. Gdy to zrobisz, dodaj masło i ciepłą śmietankę i miód do karmelu. Cały czas dokładnie mieszaj zawartość garnka.
  5. Gdy masa będzie gładka, zdejmij z ognia i dodaj do roztopionej czekolady.
  6. Kiedy masz gładki krem, gotowe. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
  7. Przed użyciem wyjąć krem ​​z lodówki i dodać do niego pozostały krem. Aby uzyskać gładką i bitą śmietanę, użyj ręcznej trzepaczki.

WSKAZÓWKA: Krem karmelowy z czekoladą świetnie sprawdza się jako nadzienie do tort klasycznych, ale może być również stosowany w klejonych ciasteczkach bożonarodzeniowych oraz jako nadzienie do tubek.

Krem migdałowy do tortu

Wypróbuj ten luksusowy przepis na krem ​​migdałowy, a gwarantujemy, że pokochasz go od pierwszego spróbowania.

Składniki

  • 1 opakowanie budyniu migdałowego w proszku,
  • 100 gramów cukru pudru,
  • 50ml śmietanki kremówki,
  • 250 gramów masła,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki drobno posiekanych migdałów (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlej mleko, budyń migdałowy i cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając.
  2. Gdy tylko zawartość garnka nabierze gęstej konsystencji, zdejmij go z pieca i pozwól mieszance ostygnąć w zimnej kąpieli.
  3. Aby zapobiec tworzeniu się grudek, cały czas mieszaj zawartość garnka w kąpieli wodnej.
  4. Gdy mieszanina osiągnie temperaturę pokojową, dodaj zmiękczone masło i ubijaj, aż będzie gładkie.
  5. Na koniec dodać śmietanę i ponownie ubić do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Jeśli chcesz, możesz również dodać do kremu drobno posiekane migdały. Krem jest od razu gotowy do użycia.

WSKAZÓWKA: Krem migdałowy nadaje się jako nadzienie do tort i szczególnie nadaje się na uroczyste okazje, ponieważ budzi w nas odrobinę luksusu i dekadencji.

Robienie tort i wszelkiego rodzaju innych deserów i smakołyków może być bardzo pracochłonne. Nie bój się próbować nowych smaków i sposobów, może dzięki temu odkryjesz przepis, który Cię zniewoli i wzniesie Twoje desery na wyższy poziom.

Jaki jest najlepszy krem ​​do tort?

Najpopularniejszy jest podstawowy krem ​​maślany do tort. Popularne są również czekolada i mascarpone. Krem śmietankowy jest głównie w słodszych przepisach.

Źródło: allrecipes.com, sweetlycakes.com


Popularne przepisy na torty

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.