Krewetki: Przepis 3 tradycyjne sposoby przygotowania

Miłośnicy krewetek na pewno mają swoje ulubione przepisy i sposoby przygotowania. Regularnie przygotowują swoje ulubione danie i dobrze wiedzą, na co uważać, jak obrać krewetkę i jak ją obróbce termicznej poddać.

krewetki
Źródło zdjęcia: KarepaStock / Shutterstock.com

Ci, którzy nie są tak dobrze obeznani z krewetkami, mogą mieć wątpliwości. Szukają możliwości i sposobów, jak poradzić sobie z ich obieraniem i obróbką. Dostępne są krewetki świeże, mrożone czy wcześniej gotowane. Każde z nich przygotowuje się nieco inaczej, więc ważne jest, aby podejść do tego w odpowiedni sposób. Nadają się do risotto, spaghetti, makaronu, ale także do sałatek i podobnych potraw. Jak przygotować krewetki na różne sposoby? I jak postępować ze świeżymi, mrożonymi i wcześniej gotowanymi krewetkami?

Jak przygotować krewetki?

Kiedy masz świeże krewetki

Jeśli masz świeże krewetki, zwykle są one nieobrane i trzeba wykonać ten krok. Jednak nie zawsze muszą być obrane. Ale jest to znacznie lepsze i idealne w surowym stanie, co idzie znacznie łatwiej. Obierz krewetkę i nacięcie wzdłuż z zewnątrz. Kiszka jest ciemna, długa i cienka, wystarczy ją wyjąć, opłukać zimną wodą i można przygotować.

Jak przygotować mrożone krewetki

W przepisie z mrożonych krewetek wystarczy tylko rozmrozić, zwykle są one już przygotowane do dalszej obróbki. Uważaj, kiedy rozmrażasz je w wodzie, starając się przyspieszyć ten proces, nie jest to najlepsze rozwiązanie. Jeśli chcesz użyć wody, umieść krewetki w worku, który jest wodoszczelny, a następnie w wodzie. Mięso krewetek nie nasiąknie wodą i nie będzie rozdrobnione i rozmazane.

Jak przygotować wcześniej gotowane krewetki

Najłatwiejsze w przygotowaniu są wcześniej gotowane krewetki. Są już obrane i bez kiszki, więc wystarczy je zostawić na chwilę w kuchni w temperaturze pokojowej, a następnie obróbce termicznej poddać, jak sam potrzebujesz.

Przepisy na krewetki

Fantazja nie zna granic, jeśli nie masz dużego doświadczenia z krewetkami, trzymaj się klasycznych sposobów – na patelni, w wodzie, na grillu.

Przepis na krewetki na patelni

Jest prosty i szybki. Wystarczy trochę oleju, dodać krewetki na patelnię i podsmażyć ich mięso. Zazwyczaj to kilka minut z każdej strony, aby były pięknie różowe. Krewetki nie powinny się na patelni nakładać, inaczej mogą się nie upiec wystarczająco, co odbije się zarówno na smaku, jak i ewentualnych problemach zdrowotnych. Do oleju możesz dodać masło, czosnek, pomidory, bazylię i w ciągu kilku chwil masz doskonałe danie.

Przepis na krewetki w wodzie

Tutaj możesz wykorzystać szybki i smaczny przepis. Ugotuj krewetki w wodzie, około trzy i więcej minut, w zależności od wielkości. W międzyczasie rozgrzej na patelni masło. Odsączone krewetki włóż do rozgrzanego masła, pozwól im dobrze nasiąknąć. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i ewentualnie posól. Podawaj w sałatce warzywnej lub samodzielnie, z pieczywem lub spaghetti.

Przepis na krewetki na grillu

Idealny jest kamień do pieczenia, podkładki lub szpikulce do grilla. Tutaj również obowiązuje, że grillowane krewetki nie powinny się nakładać, aby każdy kawałek się dobrze upiekł. Najlepiej smakują z solą, pieprzem i czosnkiem, ale jeśli masz sprawdzoną marynatę, możesz ją użyć na krewetki. Nadaje się mieszanka przypraw do krewetek lub na przykład rozmaryn, który jest pięknie aromatyczny.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.