Królik w śmietanie: Prosty przepis
Królik w śmietanie to popularny przepis w kuchni polskiej. Czy lubisz mięso z królika? W takim razie wypróbuj prosty przepis na królika w śmietanie.
Nasze babcie doskonale wiedziały, co jest dobre i jakie dania będą smakować całej rodzinie. Jednym z nich jest wolno pieczony królik w śmietanie. To jeden z popularnych przepisów na mięso królicze.
Dlaczego królik w śmietanie?
Chociaż w niektórych sklepach można znaleźć mięso królicze i kupić je do przygotowania starego przepisu, to z pewnością kiedyś tak nie było. Powszechną częścią życia było hodowanie królików w domowych klatkach dla królików na wsi, głównie na mięso.
Dlaczego warto jeść mięso z królika?
Mięsa króliczego nie powinno zabraknąć w Twojej diecie przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowe. Wartość odżywcza mięsa króliczego jest naprawdę duża i należy do mięs odpowiednich dla diabetyków oraz do pokarmów z jadłospisów dietetycznych. Mięso ma świetne działanie antyoksydacyjne i jest lekkostrawne. To świetna profilaktyka przed rakiem i miażdżycą.
Na polskim stole pojawia się sporadycznie, ale mimo to staje się bardzo popularnym przysmakiem na świecie. Na przykład we Włoszech czy Francji regularnie znajdziesz przepisy z mięsem króliczym.
Jeśli chcesz przygotować klasyczne danie, które spodoba się wszystkim, przygotuj przepis na królika staroczeskiego w śmietanie. W połączeniu z karlowarskimi knedlami, sosem śmietanowym i słodką żurawiną delikatne mięso królicze będzie przysmakiem, który pokocha każdy członek rodziny.
Przejdźmy do rzeczy. Jak zrobić najlepszego królika w śmietanie?
Przepis na królika w śmietanie
Przygotowując stary polski przepis, musisz postępować zgodnie ze wszystkimi procedurami dokładnie tak, jak są opisane. Tylko w ten sposób można uzyskać wynikający z tego wspaniały smak.
Składniki
Składniki na pierogi
Przygotowanie
- Najpierw przygotuj mięso, dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem. Boczek pokroić w paski i nakłuć mięso królika, posolić mięso ze wszystkich stron. Możesz od razu porcjować.
- Na brytfannę, na którą później włożymy mięso, najpierw wkładamy smalec lub inny tłuszcz, podgrzewamy i dodajemy pokrojone warzywa korzeniowe i grubo pokrojoną cebulę do smażenia.
- Gdy warzywa będą wystarczająco upieczone, do brytfanny dolewamy trochę wody i dodajemy porcje mięsa króliczego.
- Posolić wszystkie składniki na blasze do pieczenia, dodać liść laurowy, cały pieprz i ziele angielskie, przykryć folią aluminiową i piec przez około godzinę w temperaturze 180°C. Po godzinie piecz bez przykrycia jeszcze pół godziny, nie zapomnij polać mięsa letnią wodą.
- Po upieczeniu wyjmij mięso z blachy do pieczenia, połóż na większym talerzu i skieruj swoją uwagę na blachę do pieczenia.
- Wyjąć wszystkie duże kawałki przypraw, resztę składników przesiać.
- Wymieszany sos można rozcieńczyć odrobiną letniej wody. Do sosu dodać śmietanę i ponownie zagotować całość. Dla lepszego smaku dodaj sok z cytryny, możesz też dodać trochę żurawiny bezpośrednio do sosu.
- Pokrój bułki na większe kostki i namocz je w mleku, aby wchłonęło ciasto.
- Do miski dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
- Oddziel żółtka od białek i dodaj ubite żółtka do miski razem z resztą mleka.
- Dodaj również mąkę wraz z solą i gałką muszkatołową. Po wymieszaniu ubij śnieg z dwóch białek i dodaj do miski.
- Z tak przygotowanego ciasta formujemy knedle i zanurzamy je w garnku z wrzątkiem. Gotować przez około 15-20 minut.
Przygotowanie pierogów
Jak podawać królika?
Po upieczeniu mięsa, przygotowaniu sosu i pierogów wystarczy podać je idealnie na obiad. Najpierw na talerz wykładamy sos śmietanowy, następnie dodajemy porcję pieczonego mięsa króliczego i knedle. Na koniec dodaj łyżeczkę lub dwie kompotu z żurawiny.
Jeśli nie chce się robić pierogów, popularny jest też królik w śmietanie z ziemniakami, którego łatwo ugotować.
Popularną formą podania tego dania jest również królik w śmietanie z warzywami i makaronem.
Inne ulubione przepisy