Prosty królik w śmietanie – Popularny przepis

Królik w śmietanie to popularny przepis w kuchni polskiej. Czy lubisz mięso z królika? W takim razie wypróbuj prosty przepis na królika w śmietanie.

Nasze babcie doskonale wiedziały, co jest dobre i jakie dania będą smakować całej rodzinie. Jednym z nich jest wolno pieczony królik w śmietanie. To jeden z popularnych przepisów na mięso królicze.

Dlaczego królik w śmietanie?

Chociaż w niektórych sklepach można znaleźć mięso królicze i kupić je do przygotowania starego przepisu, to z pewnością kiedyś tak nie było. Powszechną częścią życia było hodowanie królików w domowych klatkach dla królików na wsi, głównie na mięso.

królik w śmietanie przepis babci
Źródło zdjęcia: hsunny / Shutterstock.com

Dlaczego warto jeść mięso z królika?

Mięsa króliczego nie powinno zabraknąć w Twojej diecie przede wszystkim dlatego, że jest bardzo zdrowe. Wartość odżywcza mięsa króliczego jest naprawdę duża i należy do mięs odpowiednich dla diabetyków oraz do pokarmów z jadłospisów dietetycznych. Mięso ma świetne działanie antyoksydacyjne i jest lekkostrawne. To świetna profilaktyka przed rakiem i miażdżycą.

Na polskim stole pojawia się sporadycznie, ale mimo to staje się bardzo popularnym przysmakiem na świecie. Na przykład we Włoszech czy Francji regularnie znajdziesz przepisy z mięsem króliczym.

Jeśli chcesz przygotować klasyczne danie, które spodoba się wszystkim, przygotuj przepis na królika staroczeskiego w śmietanie. W połączeniu z karlowarskimi knedlami, sosem śmietanowym i słodką żurawiną delikatne mięso królicze będzie przysmakiem, który pokocha każdy członek rodziny.

Przejdźmy do rzeczy. Jak zrobić najlepszego królika w śmietanie?

Przepis na królika w śmietanie

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas gotowania:1 godzina 30 minutaCzas całkowity:1 godzina 50 minutaLiczba porcji:4 porcje

Przygotowując stary polski przepis, musisz postępować zgodnie ze wszystkimi procedurami dokładnie tak, jak są opisane. Tylko w ten sposób można uzyskać wynikający z tego wspaniały smak.

Składniki

  • Składniki na pierogi

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj mięso, dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem. Boczek pokroić w paski i nakłuć mięso królika, posolić mięso ze wszystkich stron. Możesz od razu porcjować.
  2. Na brytfannę, na którą później włożymy mięso, najpierw wkładamy smalec lub inny tłuszcz, podgrzewamy i dodajemy pokrojone warzywa korzeniowe i grubo pokrojoną cebulę do smażenia.
  3. Gdy warzywa będą wystarczająco upieczone, do brytfanny dolewamy trochę wody i dodajemy porcje mięsa króliczego.
  4. Posolić wszystkie składniki na blasze do pieczenia, dodać liść laurowy, cały pieprz i ziele angielskie, przykryć folią aluminiową i piec przez około godzinę w temperaturze 180°C. Po godzinie piecz bez przykrycia jeszcze pół godziny, nie zapomnij polać mięsa letnią wodą.
  5. Po upieczeniu wyjmij mięso z blachy do pieczenia, połóż na większym talerzu i skieruj swoją uwagę na blachę do pieczenia.
  6. Wyjąć wszystkie duże kawałki przypraw, resztę składników przesiać.
  7. Wymieszany sos można rozcieńczyć odrobiną letniej wody. Do sosu dodać śmietanę i ponownie zagotować całość. Dla lepszego smaku dodaj sok z cytryny, możesz też dodać trochę żurawiny bezpośrednio do sosu.
  8. Przygotowanie pierogów

  9. Pokrój bułki na większe kostki i namocz je w mleku, aby wchłonęło ciasto.
  10. Do miski dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.
  11. Oddziel żółtka od białek i dodaj ubite żółtka do miski razem z resztą mleka.
  12. Dodaj również mąkę wraz z solą i gałką muszkatołową. Po wymieszaniu ubij śnieg z dwóch białek i dodaj do miski.
  13. Z tak przygotowanego ciasta formujemy knedle i zanurzamy je w garnku z wrzątkiem. Gotować przez około 15-20 minut.

Polecamy: Przepis na pierogi z mięsem

Jak podawać królika?

Po upieczeniu mięsa, przygotowaniu sosu i pierogów wystarczy podać je idealnie na obiad. Najpierw na talerz wykładamy sos śmietanowy, następnie dodajemy porcję pieczonego mięsa króliczego i knedle. Na koniec dodaj łyżeczkę lub dwie kompotu z żurawiny.

Jeśli nie chce się robić pierogów, popularny jest też królik w śmietanie z ziemniakami, którego łatwo ugotować.

Popularną formą podania tego dania jest również królik w śmietanie z warzywami i makaronem.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.