Krupnik: Przepis na wyborną zupę z wędzonym mięsem

Krupnik to danie tradycyjnych polskich zabijań, ale możesz je przygotować w dowolnym momencie roku z wędzonym mięsem. Kasza do zupy jest zdrowym i pożywnym składnikiem.

Kasza należy do produktów, które powoli znikają z naszego jadłospisu. Mimo to mają one długą tradycję w czeskiej kuchni, a ich korzystny wpływ na ciało znali już starożytni gladiatorzy, którym kasza dodawała siły do walki. Zainspiruj się i przygotuj przepis na krupnik z wędzonym mięsem.

Jakie kasze nadają się do zupy?

Najczęściej używanym rodzajem kaszy do gotowania jest kasza jęczmienna. Można się jednak również spotkać z kaszą gryczaną, pszenną i owsianą. Do wyboru jest również wielkość kaszy – mała, średnia, duża, kasza drobna lub perełkowa. Zupa z kaszą dla dzieci będzie znacznie lepsza z drobną kaszą, starsi nie pogardzą większą kaszą.

Dlaczego kasza jest zdrowa?

Kasza, podobnie jak inne zboża, jest pełna błonnika, ale także krzemu, który jest absolutnie niezbędny dla naczyń krwionośnych i budowy szkieletu, wzmacniając i uodparniając je. Czy wiesz, jakie korzystne działanie ma kasza na nasze ciało i jak ugotować kaszę gryczaną?

Przepis na krupnik

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania:1 godzina Czas całkowity:1 godzina 10 Liczba porcji:6 porcje

Szybka zupa krupnik z wędzonym mięsem jest często pomijaną czeską zupą, która rozgrzewa nasze ciało, dostarczając niezbędnych witamin i innych składników. Przepis jest bardzo prosty zarówno w przygotowaniu, jak i składnikach.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wędzone mięso włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  2. Po pół godzinie gotowania do mięsa dodaj obraną marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, seler oraz przyprawy.
  3. W międzyczasie ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją.
  4. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z garnka.
  5. Wywar przecedź przez sitko, dodaj do niego pokrojoną w kostkę warzywa z zupy.
  6. Część mięsa pokrój na kawałki i dodaj do zupy.
  7. Na koniec do zupy dodaj również ugotowaną kaszę.
  8. Dopraw zupę według własnego smaku.
  9. Na zakończenie możesz udekorować ją gałązkami pietruszki.

Wskazówki do ulepszenia krupnik

Jeśli wędzony rosół (lub rosół wołowy) jest zbyt mocny, możesz go złagodzić, dodając do zupy zwykłe mleko. Dokładnie tak robiły nasze babcie, to tzw. biała zupa z kaszą.

Do zupy możesz również dodać kilka kawałków ziemniaków, które wyciągną słoność wędzonego mięsa.

Źródło: nutrition.gov, myplate.gov


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.