Tradycyjna Kulajda – Prosta i szybka zupa

Kulajda to jedna z tradycyjnych polskich zup. Mimo że istnieje wiele różnych przepisów, wszystkie mają to wspólnego, że jest to biała zupa. Jak przygotować tradycyjną i prawdziwą kulajdę?

Co jest Kulajda?

Podstawą jest ziemniak, śmietana, mąka do zagęszczania, przyprawy i koperek. Niektórzy dodają grzyby lub gotowane lub pochowane jajka. Kwaśny smak nadaje ocet, ale jest też smaczna kulajda ze śmietaną. Biorąc pod uwagę, że jest to dość sycąca zupa, można ją podawać jako lekki obiad lub zamiast przystawki.

Przepis na kulajda

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas całkowity: 40 minutaLiczba porcji:4 porcje

Wypróbuj przepis na prawdziwą południowoczeską kulajdę z koperkiem i jajkiem. Ilość składników, które wybierzesz, zależy od Ciebie, w zależności od tego, dla ilu osób przygotowujesz zupę kulajda.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i posiekaj ziemniaki, włóż je do garnka z wodą, dodaj przyprawy, oprócz kopru, ewentualnie grzyby, posól i gotuj, aż ziemniaki zaczną mięknąć.
  2. W międzyczasie przygotuj zasmażkę z mąki i masła.
  3. Gdy ziemniaki są bardziej miękkie, wyjmij przyprawy, dodaj zasmażkę i gotuj przez chwilę.
  4. Następnie wlej śmietankę, możesz rozbić jajko i gotować przez chwilę.
  5. Zdejmij garnek z ognia, dodaj świeży koperek, ewentualnie trochę octu i dobrze wymieszaj.

Podanie: Podawaj kulajdę z jajkiem i kwaśną śmietaną.

Jakiego kopru użyć do kulajdy?

Jeśli nie jesteś fanem kopru, możesz przygotować kulajdę bez kopru. Jeśli natomiast należysz do jego miłośników, ale właśnie nie mogłeś zdobyć świeżego kopru, możesz zastąpić go suszonym lub marynowanym w soli. Oba warianty kopru można znaleźć we wszystkich supermarketach. W przypadku marynowanego uważaj, aby nie przesolić zupy, koperek jest już sam w sobie słony.

Wskazówka: Sos koperkowy: Prawdziwy przepis i proste przygotowanie

Jakie grzyby użyć do kulajdy?

Klasykiem jest kulajda z suszonych grzybów, które najlepiej namoczyć w wodzie przez jakiś czas, najlepiej przez noc. Najlepsza kulajda pochodzi z boczniaka, jeśli hodujesz boczniaka samodzielnie w domu.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.