Kurczak Kung Pao: Przepis łatwy do przygotowania

Kung Pao to bardzo popularne chińskie danie, które tradycyjnie przyrządza się z kurczaka. Połączenie wyselekcjonowanych przypraw i wysokiej jakości składników tworzy pyszne danie, które zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

Kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Kung Pao to chyba najsłynniejsze danie tej wschodniej kuchni w naszym kraju. Inne popularne dania z chińską recepturą to zupa chińska lub chiński makaron.

Przepis na kung pao

Trudność:IntermediateCzas przygotowania: 25 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas całkowity: 55 minutaLiczba porcji:4 porcje

Przygotuj prawdziwe kung pao z warzywami.

Składniki

  • Składniki na sos

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i cukrem. Następnie obtoczyć kawałki w skrobi ziemniaczanej.
  2. Najlepiej przygotować patelnię wok z dużą warstwą oleju i smażyć na złoty kolor.
  3. Po usmażeniu mięso układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Obrane orzeszki ziemne podsmażamy na dużej ilości oleju i odstawiamy do odsączenia.
  5. Przygotować miskę i wymieszać w niej wszystkie składniki na sos.
  6. Na czystej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim drobno posiekany czosnek i imbir.
  7. Gdy czosnek i imbir zaczną pachnieć, dodaj gotowego kurczaka, posiekaną szalotkę, orzeszki ziemne, a także drobno posiekane chili i pieprz syczuański.
  8. Po krótkim smażeniu dodać przygotowany sos do kung pao
  9. Wymieszaj trochę skrobi ziemniaczanej w zimnej wodzie. Po krótkim gotowaniu sosu dodać skrobię, aby go zagęścić. W razie potrzeby możesz dodać więcej skrobi.
  10. Tak przygotowane kung pao można podawać z gotowanym ryżem.

Polecamy: Pokochasz chiński makaron z kurczakiem

Proste kung pao jest świetne głównie dzięki chrupiącym smażonym kawałkom mięsa w połączeniu ze słodkim sosem. Jedzenie można również udekorować kawałkami papryczki chilli lub odrobiną dymki.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.