Kurczak Kung Pao: Przepis łatwy do przygotowania
Kung Pao to bardzo popularne chińskie danie, które tradycyjnie przyrządza się z kurczaka. Połączenie wyselekcjonowanych przypraw i wysokiej jakości składników tworzy pyszne danie, które zadowoli nawet wybrednych smakoszy.
Kuchnia azjatycka staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Kung Pao to chyba najsłynniejsze danie tej wschodniej kuchni w naszym kraju. Inne popularne dania z chińską recepturą to zupa chińska lub chiński makaron.
Przepis na kung pao
Przygotuj prawdziwe kung pao z warzywami.
Składniki
Składniki na sos
Przygotowanie
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i cukrem. Następnie obtoczyć kawałki w skrobi ziemniaczanej.
- Najlepiej przygotować patelnię wok z dużą warstwą oleju i smażyć na złoty kolor.
- Po usmażeniu mięso układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Obrane orzeszki ziemne podsmażamy na dużej ilości oleju i odstawiamy do odsączenia.
- Przygotować miskę i wymieszać w niej wszystkie składniki na sos.
- Na czystej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim drobno posiekany czosnek i imbir.
- Gdy czosnek i imbir zaczną pachnieć, dodaj gotowego kurczaka, posiekaną szalotkę, orzeszki ziemne, a także drobno posiekane chili i pieprz syczuański.
- Po krótkim smażeniu dodać przygotowany sos do kung pao
- Wymieszaj trochę skrobi ziemniaczanej w zimnej wodzie. Po krótkim gotowaniu sosu dodać skrobię, aby go zagęścić. W razie potrzeby możesz dodać więcej skrobi.
- Tak przygotowane kung pao można podawać z gotowanym ryżem.
Polecamy: Pokochasz chiński makaron z kurczakiem
Proste kung pao jest świetne głównie dzięki chrupiącym smażonym kawałkom mięsa w połączeniu ze słodkim sosem. Jedzenie można również udekorować kawałkami papryczki chilli lub odrobiną dymki.
Inne ulubione przepisy