Leczo warzywne – Przepis na domowe leczo konserwowe

Leczo to doskonałe danie warzywne, które nadaje się na lunch i kolację. Jego przygotowanie jest szybkie i naprawdę proste, podstawą są pomidory i papryka.

Leczo to bardzo proste danie, ale ma doskonały smak i nie znudzi się. A jeśli zrobisz więcej, możesz łatwo przechować je w słoikach i dokończyć kremowe leczo, gdy znów będziesz mieć na to ochotę.

Przygotowanie warzyw na leczo

Sekretem świetnego lecze są przede wszystkim dobrze przygotowane warzywa. Przed wrzuceniem do garnka należy najpierw obrać pomidory i paprykę. Jednak każde warzywo ma inną procedurę obierania.

  • Pomidory – najpierw przekrój górną część pomidorów w poprzek, a następnie umieść je w małej misce. Całą zawartość zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut. Następnie pomidory obierają się prawie same.
  • Papryka – wystarczy oskrobać paprykę obieraczką do ziemniaków. Nie będą idealnie czyszczone, ponieważ papryka ma dużo fałd, ale to załatwi sprawę.
Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 20 minutaCzas całkowity: 30 minutaLiczba porcji:4 porcje

Przygotuj najlepsze leczo, jakie przypadnie Ci do gustu. Zobaczmy jak to się robi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw obierz wszystkie papryki i pomidory – i pokrój je na małe kawałki.
  2. W dużym rondlu rozgrzej smalec i lekko podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  3. Do cebuli dodać paprykę, lekko podsmażyć i zalać niewielką ilością wody.
  4. Gdy papryka będzie miękka, po około 10 minutach dodać pomidory.
  5. Gotuj je razem z papryką przez kilka minut, aż puszczą sok.
  6. W małej misce ubić jajka, następnie stopniowo wlewać je do warzyw, ciągle mieszając.
  7. Dopraw solą i mielonym pieprzem i możesz podawać na obiad.

Do lecza można też dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i podsmażoną kiełbasę, co nada mu wspaniałego smaku. Podawaj to danie ze świeżym pieczywem.

Konserwowe leczo

Jeśli chcesz przygotować leczo na zimę, kiedy sezon na pomidory i paprykę już nie trwa pełną parą, przechowaj go.

  1. Przygotowaną wymianą warzywną (bez jajek) napełniamy słoiki po dżemie w odległości ok. 2 cm od krawędzi i zalewamy łyżeczką oleju.
  2. Następnie sterylizować w zwykły sposób – we wrzącej wodzie w garnku na kuchence (ok. 10 min) lub w piekarniku na blasze w temperaturze 180°C (ok. 20 min).
  3. Wysterylizowane leczo przykryj ręcznikiem lub kocem i pozostaw do ostygnięcia.

Można jednak także konserwować leczo bez gotowania. Wystarczy pokroić warzywa w szersze paski i posolić je, aby puściły sok. Następnie wciśnij mieszaninę do słoików po dżemach, starając się nie wlewać do nich soku, który wypuściły warzywa, i zamknij je. Sterylizować w sposób opisany powyżej.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.