Łosoś pieczony w piekarniku szybko i łatwo: jak to zrobić?

Przepis na łososia pieczonego w piekarniku to specjalność. Nie musisz iść do restauracji, aby cieszyć się luksusowym posiłkiem. Jeśli wiesz, jak to zrobić, możesz przygotować pyszne danie w domu.

Ten pieczony łosoś śmiało może konkurować z łososiem przygotowywanym przez najlepszych szefów kuchni. Co więcej, jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a poza wysokiej jakości łososiem nie potrzeba prawie żadnych innych składników.

Przepis na łososia pieczonego
Przepis na łososia pieczonego w piekarniku. Źródło zdjęcia: Timolina / Shutterstock.com

Świetne dodatki do łososia

Zanim zaczniesz przygotowywać samego łososia, zastanów się, jaki dodatek do niego przygotujesz. Świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami w mundurkach, frytkami i surówką. Jeśli nie możesz się oprzeć sosowi holenderskiemu, możesz go ugotować, gdy łosoś jest w piekarniku. Połączenie sosu holenderskiego i łososia jest naprawdę boskie.

Przepis na pieczonego łososia

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas pieczenia: 5 Czas całkowity: 20 Liczba porcji:4 porcje

A teraz do samego łososia. Wysokiej jakości łosoś to podstawa. Im świeższego i lepszej jakości łososia kupisz, tym bardziej będziesz się nim cieszyć. Oczywiście jest dla nas jasne, że zdobycie świeżego łososia w Polsce jest problematyczne. Ale zdecydowanie wolisz schłodzonego niż mrożonego łososia. A jeśli chodzi o jej przygotowanie, im łatwiejsze, tym bardziej docenisz smak samej ryby. Dlatego poniższy przepis składa się tylko z kilku składników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zacznij od nagrzania piekarnika do 200°C, termoobiegiem do 180°C. Zanim piekarnik się nagrzeje, przygotuj łososia. (Jeśli chodzi o potrawy, potrzebna będzie deska do krojenia, na której przyprawiamy łososia oraz naczynie do zapiekania, w którym będzie on następnie pieczony.)
  2. Najpierw umyj go letnią wodą i osusz papierowymi ręcznikami kuchennymi.
  3. Tak wysuszone filety z łososia układamy skórą do dołu, górną część skrapiamy oliwą i palcami rozsmarowujemy oliwę na całej powierzchni łososia.
  4. Następnie posolić i pieprzyć każdy kawałek i ponownie użyć palców. Tylko w ten sposób można zapewnić równomierne doprawienie łososia.
  5. Nie skąpić ilości soli i pieprzu, ponieważ dodają smaku rybie. Jak tylko skończysz, połóż łososia na folii (używa się również łososia w piekarniku na papierze do pieczenia), ponownie skórą do dołu i włóż do naczynia do zapiekania.
  6. Zdecydowanie nie przykrywaj niczym naczynia do pieczenia. Czas gotowania łososia zależy od grubości poszczególnych kawałków. Należy jednak spodziewać się przedziału czasowego od 4 do 6 minut.

Polecamy: ćevapčići

Jak stwierdzić, kiedy łosoś jest ugotowany i gotowy do spożycia

Nie wychodź z piekarnika podczas pieczenia i obserwuj, co dzieje się w środku. Pieczony łosoś w piekarniku jest wysuszony i żadna ilość sosu holenderskiego tego nie poprawi. Jeśli nie jesteś pewien, czy łosoś jest ugotowany, spróbuj go widelcem. Wystarczy wbić łososia. Jeśli ryba łatwo oddzieli się od widelca, gotowe. Zmiana koloru z pomarańczowego na matoworóżowy również wskazuje, że łosoś jest ugotowany.

Serwujemy łososia: proste i smaczne

Jak wspomnieliśmy we wstępie, sos holenderski, ziemniaki i lekka sałatka dobrze komponują się z łososiem. Ale można też postawić na zioła i świeże pieczywo. Zawsze podawaj łososia ze skórą, w której był pieczony.

Gdyby spróbować oddzielić skórę od pieczonego łososia, mogłoby się zdarzyć, że łosoś po prostu się rozpadnie i zamiast ładnego fileta otrzymamy łososia, który wygląda jak z puszki, czyli wstyd.

I nie zapomnij podać łososia ze świeżą cytryną, która doda potrawie świeżości.

Łosoś jest czasami podawany z makaronem. Tutaj łososia należy rozerwać na kawałki i wymieszać z ulubionym makaronem.

Po przygotowaniu łososia według tego przepisu gwarantujemy, że już nigdy nie przygotujesz go inaczej. Łosoś pieczony w piekarniku jest łatwy w przygotowaniu, danie jest gotowe szybko, a smakiem dorównuje pieczonemu łososiowi serwowanemu w luksusowych restauracjach.

A jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chcesz spróbować innych sposobów przyrządzania łososia, koniecznie spróbuj łososia surowego i wędzonego. Wypróbuj także przepisy na więcej przepisów na ryby.

Źródło: wellplated.com, bbcgoodfood.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.