Lukier na pierniczki: Prosty i smaczny przepis na 5 różnych polew

Receptura polewy na pierniczki jest ważna, ponieważ pierniczki należą do podstawowych rodzajów świątecznych ciastek, które nie powinny zabraknąć na stole. Niektórzy lubią dekorować pierniczki, inni unikają dekoracji. Wiesz, jak powinna wyglądać najlepszy lukier na pierniczki?

Lukier cytrynowy na pierniczki

Tradycyjna biała polewa na pierniczki, dzięki której możesz udekorować swoje pierniczki. Prosty przepis na przygotowanie.

Składniki

  • 250 g cukru pudru
  • 4 łyżki stołowe soku z cytryny
  • trochę gorącej wody
  • aromat cytrynowy

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przesiej cukier puder przez sitko (aby był jak najdrobniejszy, możesz go przesiać nawet przez kawałek rajstop. Jeśli nie masz rajstop, przesiej cukier przez sitko dwa do trzy razy).
  2. Sok z cytryny również przecedź przez sitko, aby pozbyć się miąższu.
  3. Sok z cytryny wymieszaj z odrobiną gorącej wody, a następnie stopniowo dodawaj cukier, aż masa będzie gęsta (ale nie na tyle, aby nie dało się jej wycisnąć z woreczka).
Lukier na pierniczki
Źródło zdjęcia: Flotsam / Shutterstock.com

Lukier z białej czekolady

Jak zrobić lukier na pierniczki z białej czekolady? To bardzo proste. Wypróbuj sprawdzony przepis.

Składniki

  • 3 łyżki stołowe mleka
  • 120 g białej czekolady do gotowania
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe wody
  • trochę oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kąpiel wodną, do garnka wlej mleko, wodę i wymieszaj z cukrem.
  2. Gotuj mieszaninę tak długo, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą. W międzyczasie zetrzyj białą czekoladę, którą stopniowo wmieszaj do mieszanki.
  3. Na koniec dodaj do polewy kilka kropli oleju i wymieszaj na gładko.

Białkowy lukier na pierniczki

Popularny lukier na pierniczki z solamylem.

Składniki

  • 1 białko jajka
  • 8–10 łyżek stołowych cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy soku z cytryny
  • skrobia ziemniaczana, na przykład Solamyl

Sposób przygotowania

  1. Tak jak w poprzednim przepisie, również w tym przesiej cukier przez sitko lub rajstopę.
  2. Gdy skończysz, dodaj do niego białko (możesz je również przecedzić przez sitko).
  3. Następnie dodaj przecedzony sok z cytryny i wymieszaj ręcznie do zgęstnienia.
  4. Skrobię dodajemy wtedy, gdy masa jest zbyt rzadka. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy ją rozcieńczyć odrobiną wody lub soku z cytryny.
  5. Białkowy lukier na pierniczki z cytryną jest najczęściej używaną polewą do dekoracji.

Czekoladowy lukier na pierniczki

Składniki

  • 100 g czekolady do gotowania
  • 30 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj kąpiel wodną, w której rozpuść czekoladę z masłem.
  2. Aby łatwo pracować z polewą, utrzymuj ją w cieple.

Pomarańczowy lukier na pierniczki

Składniki

  • 180 g cukru pudru
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Najpierw dokładnie umyj i osusz pomarańczę.
  2. Zetrzyj skórkę pomarańczową, a następnie wyciśnij z niej sok.
  3. Utrzyj cukier z sokiem pomarańczowym, a następnie dodaj wodę.
  4. Na koniec dodaj trochę skórki pomarańczowej i wymieszaj.

Jak zrobić kolorowy lukier na pierniczki?

Jeśli podoba ci się kolorowa polewa na pierniczki i stwierdzisz, że w domu nie masz barwnika, wykorzystaj to, co masz w domu. Będziesz mile zaskoczony, jak piękny kolor polewy uzyskasz dodając kilka kropli czerwonego buraka lub mrożonego owocu, takiego jak na przykład jagody, jeżyny. Również przyprawy są świetnym pomocnikiem, na przykład kurkuma lub szafran stworzą idealną kolorową polewę.

Zasady dekoracji pierniczków

  • Pierniczki nigdy nie dekoruj od razu po upieczeniu, pozwól im ostygnąć i następnego dnia zabierz się za dekorację.
  • Białkowy lukier nie powinna być ubijana w robot kuchenny, mikserem, ponieważ do lukru dostanie się zbyt wiele powietrza, co jest przyczyną nieestetycznego kruszenia się wyschniętej polewy. Dlatego staraj się ubijać ją ręcznie trzepaczką lub widelcem.
  • Podczas przygotowywania dekoracyjnego lukru na pierniczki wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Całą powierzchnię pierniczka pokolorujesz tak, że najpierw zaczniesz od konturu, który pozwolisz wyschnąć. Dopiero potem dokończ resztę powierzchni.
  • Do dekoracji możesz użyć specjalnego cukrowniczego woreczka lub solidnego mocnego woreczka foliowego, najlepiej tzw. woreczka na zamek błyskawiczny.
  • Aby stworzyć cienką dekoracyjną linię, staraj się nakładać lukier na pierniczki tak, jakbyś kładł sznurek.
  • Kropeczki należą do popularnych wzorów dekoracji. Stworzysz je łatwo, kropnij na pierniczek kropkę, którą jednak rozciągniesz.
  • Jeśli potrzebujesz cieniować jakąś część na pierniczku, użyj pędzla, który zamoczysz w rozcieńczonej polewie sokiem z cytryny.

Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.