Domowy makaron do rosołu: szybki i łatwy przepis
Chcesz przygotować własny domowy makaron do rosołu? Wypróbuj prosty przepis, po prostu przygotuj ciasto na domowy makaron i pokrój je nożem lub robotem kuchennym.
Robienie domowego makaronu do rosołu wołowego jest proste i szybkie, prawie jak robienie herbaty. Jednak jest wiele osób, które jeszcze nie próbowały go w domu. Przy tym tanio, smacznie, dość szybko, choć trochę pracochłonnie, ale przede wszystkim domowo! A kiedy robisz domową zupę, nie dodasz do niej kupionego w sklepie makaronu!
Jak zrobić makaron do rosołu?
Przepis na makaron do rosołu
Przygotuj domowy makaron do rosołu swojej babci z zaledwie dwóch składników. Jeśli jednak nie masz w domu domowej maszynki do makaronu, będziesz musiał użyć noża.
Składniki
Przygotowanie
- Idealnie zaopatrujemy się w jajka w domu. Oczywiście sprawdzi się również z zakupionym makaronem, ale Twój makaron może nie być taki „żółty”. Każde jajko jest innego rozmiaru, więc będziesz musiał oszacować dokładną ilość mąki.
- Zacznij od 100 g grubej lub półgrubej mąki na 1 jajko i dodaj mąkę w razie potrzeby. Jeśli chcesz wysuszyć makaron, nie dodawaj soli do ciasta, ponieważ podczas przechowywania stanie się rozmoczone.
- Wbij jajko do wgłębienia z mąki na blacie roboczym. Aby ułatwić sobie pracę, ubij jajka w misce lub kubku, dodaj trochę mąki i wlej powstałe ciasto do pozostałej mąki i zagnieć. Będziesz musiał wyrabiać ciasto ręcznie, dzięki czemu ręce będą trochę mniej brudne niż to konieczne.
- Powstałe ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się. Teraz nadchodzi najtrudniejsza część. Jeśli przegapiłeś zajęcia fitness, nadrobisz to solidnie wałkując ciasto.
- Im cieńsze ciasto, tym cieńszy będzie makaron do rosołu. Aby były naprawdę “włochate”, trzeba bardzo mocno docisnąć wałek do ciasta, a nawet trochę się pocić, bo ciasto na makaron to bardzo trudny przeciwnik! Walcz i nie poddawaj się, dopóki nie rozwałkujesz prawie przezroczystego naleśnika.
- Ciasto kroimy w paski o szerokości około 3-4 cm i suszymy na rolce przez kilka minut. Następnie układamy paski jeden na drugim i kroimy. Weź do tego ostry nóż i spróbuj pokroić jak najcieńsze kawałki. Może za pierwszym razem nie do końca ułożysz „włosy”, ale wysiłek się liczy! (Możesz również wrzucić domowe ciasto na makaron do rosołu do robota kuchennego i łatwo je upiec. Zwłaszcza jeśli robisz wiele makaronów.)
Jak długo gotować domowy makaron do rosołu?
Gdy skończysz, możesz od razu użyć makaronu, na przykład z makiem lub włożyć go do uczciwego bulionu. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut, następnie odcedź i dodaj do zupy lub zachowaj na inny czas – rozłóż na ściereczce i pozostaw do wyschnięcia do następnego dnia.
Jak przechowywać makaron do rosołu?
Suszony makaron przechowuj w zamkniętym pojemniku. Lub ugotuj je i zamroź te, których nie używasz. Następnie możesz je w dowolnym momencie wyjąć i podgrzać bezpośrednio w zupie. Posiadanie zapasu domowego makaronu w domu jest proste i praktyczne, więc przygotuj wałek do ciasta i do dzieła!
Wskazówka końcowa: jeśli chcesz zrobić domowy makaron do rosołu w większej ilości, polecam rozbić 15 jajek do większej miski, dodać 1 kg mąki, a następnie dodać więcej mąki w razie potrzeby.
Teraz wiesz, jak zrobić szybki domowy makaron do rosołu z grubej mąki, więc możesz to zrobić. Ciesz się posiłkiem!
WSKAZÓWKA: Lubisz makaron? Spróbuj także porcelany i chińskiego makaronu.
Źródło: tekst autorski
Inne ulubione przepisy