Domowy makaron do rosołu: szybki i łatwy przepis

Chcesz przygotować własny domowy makaron do rosołu? Wypróbuj prosty przepis, po prostu przygotuj ciasto na domowy makaron i pokrój je nożem lub robotem kuchennym.

Robienie domowego makaronu do rosołu wołowego jest proste i szybkie, prawie jak robienie herbaty. Jednak jest wiele osób, które jeszcze nie próbowały go w domu. Przy tym tanio, smacznie, dość szybko, choć trochę pracochłonnie, ale przede wszystkim domowo! A kiedy robisz domową zupę, nie dodasz do niej kupionego w sklepie makaronu!

Jak zrobić makaron do rosołu?

Przepis na makaron do rosołu

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Liczba porcji:2 porcje

Przygotuj domowy makaron do rosołu swojej babci z zaledwie dwóch składników. Jeśli jednak nie masz w domu domowej maszynki do makaronu, będziesz musiał użyć noża.

Składniki

Przygotowanie

  1. Idealnie zaopatrujemy się w jajka w domu. Oczywiście sprawdzi się również z zakupionym makaronem, ale Twój makaron może nie być taki „żółty”. Każde jajko jest innego rozmiaru, więc będziesz musiał oszacować dokładną ilość mąki.
  2. Zacznij od 100 g grubej lub półgrubej mąki na 1 jajko i dodaj mąkę w razie potrzeby. Jeśli chcesz wysuszyć makaron, nie dodawaj soli do ciasta, ponieważ podczas przechowywania stanie się rozmoczone.
  3. Wbij jajko do wgłębienia z mąki na blacie roboczym. Aby ułatwić sobie pracę, ubij jajka w misce lub kubku, dodaj trochę mąki i wlej powstałe ciasto do pozostałej mąki i zagnieć. Będziesz musiał wyrabiać ciasto ręcznie, dzięki czemu ręce będą trochę mniej brudne niż to konieczne.Skladniki na makaron
  4. Powstałe ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie kleić się. Teraz nadchodzi najtrudniejsza część. Jeśli przegapiłeś zajęcia fitness, nadrobisz to solidnie wałkując ciasto.
  5. Im cieńsze ciasto, tym cieńszy będzie makaron do rosołu. Aby były naprawdę “włochate”, trzeba bardzo mocno docisnąć wałek do ciasta, a nawet trochę się pocić, bo ciasto na makaron to bardzo trudny przeciwnik! Walcz i nie poddawaj się, dopóki nie rozwałkujesz prawie przezroczystego naleśnika.Jak zrobić makaron do rosołu
  6. Ciasto kroimy w paski o szerokości około 3-4 cm i suszymy na rolce przez kilka minut. Następnie układamy paski jeden na drugim i kroimy. Weź do tego ostry nóż i spróbuj pokroić jak najcieńsze kawałki. Może za pierwszym razem nie do końca ułożysz „włosy”, ale wysiłek się liczy! (Możesz również wrzucić domowe ciasto na makaron do rosołu do robota kuchennego i łatwo je upiec. Zwłaszcza jeśli robisz wiele makaronów.)domowy makaron do rosołu

Jak długo gotować domowy makaron do rosołu?

Gdy skończysz, możesz od razu użyć makaronu, na przykład z makiem lub włożyć go do uczciwego bulionu. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut, następnie odcedź i dodaj do zupy lub zachowaj na inny czas – rozłóż na ściereczce i pozostaw do wyschnięcia do następnego dnia.

jak ugotować makaron do rosołu
Źródło zdjęcia: Redakcja iTipio.pl

Jak przechowywać makaron do rosołu?

Suszony makaron przechowuj w zamkniętym pojemniku. Lub ugotuj je i zamroź te, których nie używasz. Następnie możesz je w dowolnym momencie wyjąć i podgrzać bezpośrednio w zupie. Posiadanie zapasu domowego makaronu w domu jest proste i praktyczne, więc przygotuj wałek do ciasta i do dzieła!

Wskazówka końcowa: jeśli chcesz zrobić domowy makaron do rosołu w większej ilości, polecam rozbić 15 jajek do większej miski, dodać 1 kg mąki, a następnie dodać więcej mąki w razie potrzeby.

Teraz wiesz, jak zrobić szybki domowy makaron do rosołu z grubej mąki, więc możesz to zrobić. Ciesz się posiłkiem!

WSKAZÓWKA: Lubisz makaron? Spróbuj także porcelany i chińskiego makaronu.

Źródło: tekst autorski


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.