Makaroniki: Przepis krok po kroku by odniosły sukces
Pieczenie puszystych makaroników to sztuka. Zanim zdecydujesz się je upiec, poznaj kilka faktów, które trzeba opanować podczas pieczenia makaroników. Teraz na pewno możesz robić makaroniki.
Co to są makaroniki?
Makaroniki to słodkie, kolorowe okrągłe ciasta, które powstają z trzech podstawowych składników – cukru, mąki migdałowej i białek jaj.
Właściwy makaronik jest chrupiący na zewnątrz, miękki i giętki w środku i wygląda pięknie gładko, bez pęknięć i powinien być lekko błyszczący.
Skąd pochodzą makaroniki?
Pomimo tego, że wielu uważa makaroniki za rodowity Francuz, ich pochodzenie należy do Włoch. To, że szybko dotarły do Francji, było dziełem francuskiej królowej Katarzyny Medycejskiej, która zakochała się w nich we Włoszech, mimo że włoskie makaroniki były w rzeczywistości takimi „zwykłymi” bezami o niezbyt atrakcyjnej nazwie „pępki księdza”. Wnuk właściciela słynnego paryskiego herbaciarni Ladurée wpadł na pomysł sklejenia dwóch z dwoma pysznym kremem i zrobienia z nich „makaroników”. Stało się to na początku XX wieku i do dziś miejsce to słynie z makaroników. Sposób ich przygotowania praktycznie nie zmienił się na przestrzeni lat.
Poradzą sobie z nimi nawet początkujący
Przybyli do nas po raz pierwszy stosunkowo niedawno i obecnie przeżywają okres świetności. Każdy je chce. Niewiele współczesnych wesel czy uroczystości może się bez nich obejś. Mimo to, a raczej dlatego, wiele osób próbuje samodzielnie upiec makaroniki.
W końcu nie może być nic skomplikowanego w pieczeniu bezy ze śniegu! Ale zrobienie naprawdę dobrych domowych makaroników to nie lada wyzwanie. Ale warto spróbować. Nie udaje im się za pierwszym razem, udaje im się za drugim. Nauka czyni mistrza!
Dlaczego do makaroników używa się mąki migdałowej?
Aby uzyskać nieskazitelny wygląd, należy wymieszać zmielony cukier z mąką migdałową, a następnie przesiać przez sito. Uzyskany efekt musi mieć pudrową konsystencję. Im bardziej miękkie, tym makaroniki będą ładniejsze. Białka, z których później będziesz ubijał śnieg, również wymagają szczególnej troski. Aby konsystencja była jak najbardziej zwarta, przed ubiciem warto odstawić ją na 24 godziny.
Makaroniki wymagają precyzji
Zasada naszych babć „trzymaj to poza zasięgiem wzroku” zdecydowanie tutaj nie obowiązuje! Waż bardzo dokładnie, to się opłaci. Inną dobrą radą jest to, że przed pieczeniem należy trzasnąć blachą z makaronikami o stół lub naprawdę kilka razy poklepać jej spód, aby wydobyć z ciasta jak najwięcej pęcherzyków powietrza, co byłoby przyczyną pęknięć i niechcianych ubytków w cieście.
Jak upiec makaroniki, żeby nie pękały?
Do wyrobu makaroników sprzedawane są maty silikonowe, które mogą ułatwić pracę. Przed pieczeniem makaroników pozwól im trochę wyschnąć. Zwykle zajmuje to około godziny. Poczekaj, aż powierzchnia będzie lepka.
Wiem, że było wystarczająco dużo wskazówek, ale jeszcze z nimi nie skończyliśmy. Prawidłowo upieczone makaroniki poznasz po tym, że łatwo odklejają się od papieru do pieczenia. Ważne jest, aby po wyjęciu z piekarnika pozwolić im stopniowo ostygnąć. Najpierw pozostaw je na chwilę na blasze do pieczenia, a następnie ostrożnie zdejmij i umieść na metalowej podstawce. Możesz je łatwo wypełnić następnego dnia. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego makaroniki pękły, prawdopodobnie wina leży po stronie procesu pieczenia.
Jakie nadzienie do makaroników?
To, czym je wypełnisz, zależy od Ciebie i Twojego gustu. Dowiesz się, jak zrobić krem czekoladowy bezpośrednio w instrukcji. Najczęściej domowe makaroniki nadziewane są masłem lub śmietaną w różnych wariacjach, ale bardzo smaczną wersją jest też krem z mascarpone. Ganache do makaroników jest bardzo popularny. Łatwiejszą wersją jest nutella lub jakiś dobry dżem. Tutaj nie ma ograniczeń dla wyobraźni, a może znajdziesz inny świetny rodzaj domowego makaronika.
I na tym wyczerpaliśmy wszystkie porady. Na sam koniec załączam obiecaną instrukcję.
Jak zrobić makaroniki?
Przepis na makaroniki
Przedstawiamy sprawdzony przepis na makaroniki dla początkujących oraz kilka trików, które na pewno przydadzą się podczas ich „robienia”.
Składniki
Składniki na ciasto
Składniki na krem
Przygotowanie
- Przygotuj mąkę i cukier w sposób opisany powyżej i ubij białka i cukier puder na sztywną pianę. Jeśli chcesz, aby makaroniki były kolorowe, dodaj do białek kroplę barwnika spożywczego.
- Śnieg połączyć z przygotowaną sypką masą i lekko wymieszać.
- Za pomocą ozdobnej torebki formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia małe kółka o średnicy 3-4 cm.
- „Wybijamy” pęcherzyki powietrza i pozostawiamy koła do wyschnięcia.
- Piecz przez 10-12 minut (w zależności od wielkości makaroników) w temperaturze 160°C. Po ośmiu minutach lekko otwieramy piekarnik, żeby nie było w nim wilgotnego powietrza, bo mogłoby się podwijać nasze makaroniki.
- Dokończyć pieczenie i powoli ostudzić.
- Doprowadzić śmietankę do wrzenia i zdjąć ze źródła ciepła. Wrzuć do niej czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści.
- Następnie ubij masło w miksturze, aż krem będzie pięknie gładki.
- Poczekaj, aż krem ostygnie, a następnie użyj go do sklejenia dwóch i dwóch makaroników, które następnie odstawiamy na około 12 godzin.
Przygotowanie kremu na makaroniki
Polecamy: Przepis na beza pavlova
Życzymy dużo cierpliwości przy przyrządzaniu tego przysmaku i pamiętajcie, że “żaden naukowiec nie spadł z nieba”. Potrzeba kilku prób, zanim się to opanuje, a potem już samo. Powodzenia!
Źródło: sallysbakingaddiction.com
Inne ulubione przepisy