Miód z mniszka lekarskiego: Jak go przygotować w domu?

Nie należy się mylić, miód z mniszka lekarskiego nie jest wytwarzany przez pszczoły, ale miód wytwarzany bezpośrednio z kwiatów mniszka lekarskiego i cukru. Praktycznie zachowujesz się jak pszczoła.

Wszystko, co musisz zrobić, to po prostu zebrać mlecze, których latem wszędzie jest pod dostatkiem, i zacząć robić. Rezultat zaskoczy Cię wspaniałym smakiem.

Dla kogo jest odpowiedni miód z mniszka lekarskiego?

Miód z mniszka lekarskiego to świetna alternatywa dla klasycznego miodu dla alergików. Nadaje się również dla wegan. A najbardziej zaskakujące jest to, że ma bardzo podobny smak i kolor do klasycznego. Jeśli zamierzasz zbierać mlecze na miód, upewnij się, że zbierasz je w miejscu, które nie zostało potraktowane żadnymi chemikaliami. To zniszczyłoby produkt końcowy. Mlecze należy zbierać w ciągu dnia, kiedy są w pełnym rozkwicie.

Przepis na miód z mniszka

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 40 minutaCzas gotowania:3 godzina 30 minutaČas odpočívania:6 godzina Czas całkowity:10 godzina 10 minutaLiczba porcji:4 porcje

Składniki

Przygotowanie

  1. Zanurz kwiaty mniszka lekarskiego w zimnej wodzie na 5 minut – w ten sposób pozbędziesz się wszystkich nadmiaru owadów, których nie widać na pierwszy rzut oka.
  2. Usuń wszystkie zielone liście i łodygi.
  3. Umieść kwiaty mniszka lekarskiego w dużym garnku wraz z wodą, cytryną i laską wanilii.
  4. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
  5. Zdjąć z ognia i odstawić na 6 godzin.
  6. Następnie przecedź przez ściereczkę, aby uzyskać tylko zagotowany płyn.
  7. Ponownie doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodawać cukier, aż się rozpuści.
  8. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty miód. Nie martw się, że masa nie zgęstnieje, może to potrwać do 4 godzin.
miód z mniszka lekarskiego
Źródło zdjęcia: yul38885 / Shutterstock.com

Jak stosować miód z mniszka lekarskiego

Podobnie jak klasyczny miód, można nim również zaserwować herbatę, jednak w przypadku miodu z mniszka lekarskiego można wykazać się większą kreatywnością i posmarować nim tosty, herbatniki, naleśniki czy placki.

Jak przechowywać miód z mniszka lekarskiego?

Jeszcze gorący miód z mniszka lekarskiego wlać do szklanych słoików (po dżemie) i odwrócić do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia w tej pozycji na co najmniej 30 minut.

Czy już nie możesz się doczekać lata pełnego mleczy?


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.