Muffinki marchewkowe: Przepis na zdrowy deser
Babeczki marchewkowe to idealna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ich przygotowanie jest bardzo proste, nie musisz się martwić, gotowe w kilka minut.
Fit muffinki marchewkowe nie są tak znane jak ciasto marchewkowe, ale uwierzcie mi, gdy raz ich spróbujecie, zaczniecie je regularnie piec. Babeczki z marchewki są miękkie, słodkie i zdrowe, zainspiruj się przepisem, z którym każdy sobie poradzi.
Po co robić muffinki marchewkowe?
Istnieje wiele powodów, dla których warto zrobić zdrowe muffinki marchewkowe. Marchew należy do warzyw dodających deserom miękkości, jest miękka i mało wyrazista. Oprócz tego zawiera również dużo witamin, zwłaszcza witaminę A, która jest ważna dla zdrowia naszych oczu.
Jeśli twoje dzieci nie znoszą marchwi, domowe muffinki marchewkowe są idealne do ukrycia tego pomarańczowego warzywa korzeniowego.
Przepis na muffinki marchewkowe
Najlepsze muffinki marchewkowe nie muszą pochodzić ze skomplikowanej receptury. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący, wystarczy wszystko razem wymieszać i cieszyć się zdrowym deserem.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę oczyszczoną, cukier i cukier waniliowy.
- Luźną mieszankę dokładnie wymieszać.
- Oczyść, obierz i zetrzyj marchewkę na tarce o drobnych oczkach.
- Dodaj pozostałe składniki do luźnej mieszanki.
- Wszystko dobrze wymieszaj.
- Natłuść foremki na muffinki i wlej do nich ciasto.
- Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny.
- Przygotuj przepis na muffinki marchewkowe dla dzieci jako zdrową przekąskę.
- Babeczki marchewkowe bez mąki z pewnością docenią osoby, które starają się unikać mąki – mąkę można zastąpić płatkami owsianymi.
- Możesz również wybrać przepis na dietetyczne muffiny marchewkowe lub fit muffinki marchewkowe.
Z jakimi składnikami połączyć muffiny marchewkowe
Miękkie muffinki marchewkowe zawierają marchewkę, ale nadal należą do ciast uniwersalnych, które można łączyć ze wszystkim.
- Dodaj chipsy czekoladowe, Twoje dzieci pokochają babeczki marchewkowe z kawałkami czekolady.
- Banan może zastąpić cukier, więc babeczki marchewkowo-bananowe zadowolą dietetyków, a jabłkowo-marchewkowe jako doskonała zdrowa przekąska.
- Babeczki z marchewką mogą zawierać również kokos, siekane orzechy czy suszone rodzynki.
Ponieważ babeczki marchewkowe zawierają marchewkę, charakteryzują się miękkością. Dlatego możesz je łatwo przechowywać przez tydzień, ale trzymaj je w lodówce, najlepiej w zamkniętym plastikowym pudełku. Nie dotyczy to jednak muffinek już udekorowanych kremem, w takim przypadku ich termin przydatności do spożycia jest krótszy.
Źródło: indianhealthyrecipes.com, sainsburys.co.uk
Inne ulubione przepisy