Mus czekoladowy – Oryginalny przepis z sokiem pomarańczowym
Mus czekoladowy to pyszny deser dla gości lub po prostu dla zabawy. Przygotuj ten smaczny przepis na mus czekoladowy, który na pewno Ci się spodoba.
Innym moim ulubionym szybkim daniem jest ten puszysty mus czekoladowy, do którego dodałam sok pomarańczowy, aby go ożywić. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością zadowoli twoje kubki smakowe. Lubię też podawać go w szklankach. Czy to z tym przepisem, czy z panna cottą, serwowanie luksusowego musu czekoladowego jest bardzo wydajne, możesz bawić się owocami i sprawia wrażenie, że naprawdę zadałeś sobie trud, aby go przygotować.
WSKAZÓWKA: Innym popularnym deserem w słoiku jest francuski słodki deser Parfait.
Przepis na mus czekoladowy
Podczas przygotowywania musu czekoladowego zalecam zrobienie go poprzedniego dnia i pozostawienie na noc w lodówce. Jeśli chcesz podać go gościom, możesz mieć pewność, że będzie odpowiednio zastygnięty. Jeśli wolisz, możesz przygotować mus z białej czekolady, po prostu zastępując białą czekoladę mleczną. Jak zrobić mus czekoladowy?
Składniki
Przygotowanie
- Pierwszym krokiem do przygotowania musu czekoladowego jest roztopienie całej przygotowanej czekolady w kąpieli wodnej.
- Gdy cała czekolada się rozpuści, pozwól jej ostygnąć. Dopiero wtedy możemy z nią pracować.
- W międzyczasie oddziel białka od żółtek (żółtka nie będą potrzebne) i ubijaj białka przez kilka minut, aby uzyskać sztywną pianę.
- Partiami dodawaj ostudzoną czekoladę do ubitych białek i mieszaj do uzyskania puszystej masy.
- Na koniec dodać sok i skórkę z pomarańczy.
- Mus można przelać do szklanek i schłodzić. Polecam pozostawić piankę na noc w lodówce.
- Użyłam ubitego mascarpone z miodem, które wyłożyłam łyżką na zastygnięty mus, a na koniec użyłam wiórków czekoladowych, posiekanych migdałów i kawałka pomarańczy na polewę.
Bardzo spodobało mi się połączenie czekolady i pomarańczy, więc mam kolejny przepis na smakołyk. Jest na co czekać.
Inne ulubione przepisy