Naleśniki z serem i z szynką – Przepis na słono
Naleśniki na słono to doskonała opcja, jeśli nie lubisz słodkich lub chcesz zmienić smak. Przygotuj przepis na naleśniki na słono w domu szybko i łatwo, dokładnie tak, jak lubisz.
Nie lubisz słodkich naleśników? Czy wiesz, że istnieją również naleśniki na słono, gdzie wszystko przebiega tak samo, od przygotowania ciasta po smażenie, różnią się tylko nadzieniem. Możemy przygotować wiele wersji na słono, w zależności od tego, co lubisz.
Z czym łączyć naleśniki na słono?
Do ulubionych należą naleśniki na słono ze szpinakiem lub szynką i serem. Można również połączyć szpinak, pieczarki, cheddar czy smażone jajka z pieczarkami i zieloną pietruszką. Dla miłośników mięsa polecam naleśniki na słono z kawałkami kurczaka, uzupełnione rukolą i serem bałkańskim. Do ciasta można dodać zielone zioła.
Przepis na naleśniki na słono z szynką i serem
Wypróbuj smaczny przepis na naleśniki na słono z szynką i serem. Przepis jest na 4-6 porcji naleśników, w zależności od preferowanej grubości. Dla tego przepisu wybraliśmy mąkę pełnoziarnistą, ale dobre są również naleśniki na słono z mąki orkiszowej. Jeśli wolisz używać jej, zastąp ją taką samą ilością (100 g) jak w przepisie.
Składniki
Składniki na nadzienie
Przygotowanie
- Przygotowanie jest proste, najpierw przygotuj ciasto na naleśniki na słono mieszając masło, mąkę pełnoziarnistą i jajka.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej około łyżki stołowej masła (w zależności od wielkości patelni).
- Smaż naleśniki na patelni. Grubość naleśników dostosuj do własnych preferencji. Najlepsze są jednak jak najcieńsze.
- Po usmażeniu naleśników, pozostaw patelnię rozgrzaną i na niej podsmaż szynkę, wymieszaj ją z startym serem, serkiem śmietankowym i świeżym szczypiorkiem.
- Następnie napełnij naleśniki tą mieszanką i ciesz się tą wersją na słono.
Polecamy: Przepis na naleśniki francuskie
Tak wypełnione naleśniki na słono są odpowiednie również dla dzieci jako przekąska do szkoły, można je jeść także na zimno.
Inne ulubione przepisy