Owsianka – Szybki przepis w 10 minut

Owsianka jest prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowa. Jeśli chcesz rozpocząć dzień od pełnowartościowego i zdrowego posiłku, który doda Ci również dużo energii, płatki owsiane to doskonały wybór. Za każdym razem można go przygotować trochę inaczej.

Przepis na owsianka

Czas przygotowania: 10 Liczba porcji:1 porcje

Składniki

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane należy najpierw przepłukać zimną wodą i odsączyć.
  2. Włóż jedną część płatków do małego garnka i zalej taką samą ilością wody lub mleka. Można również podać trochę wody i trochę mleka.
  3. Doprowadzić płatki do wrzenia i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając, aż woda lub mleko się zagotuje. W ten sposób powstanie gęsta zawiesina.
  4. Przed końcem gotowania możemy dodać do owsianki mały kawałek masła dla lepszego smaku.
  5. Pozwól owsiance ostygnąć przez kilka minut, a następnie dopraw ją.

Polecamy: Domowa granola

Z czym podać owsiankę?

Do płatków owsianych można położyć łyżkę miodu, dodać orzechy i posypać wszystko cynamonem. Ale możesz też użyć świeżych owoców lub jogurtu.

Owsianka świetnie smakuje z jabłkami, truskawkami, a nawet bananem.

Co zawiera owsianka?

Przygotowanie płatków owsianych zajmuje tylko kilka minut, więc pamiętaj, aby unikać półproduktów i przygotowywać owsiankę na świeżo. Płatki owsiane mają korzystny wpływ na organizm człowiekazawierają dużo błonnika i białka. Ponadto są bogatym źródłem witamin A, D, witamin B1, B2, B5 i B6, a także składników mineralnych, takich jak potas, miedź, sód, żelazo, cynk czy fosfor. Są pełne przeciwutleniaczy i potrafią nas nasycić na długo – dzięki temu po tak zdrowym śniadaniu długo nie będziesz głodny.

Płatki owsiane pomogą Ci zwalczyć dodatkowe kilogramy, wysoki poziom cholesterolu i zaparcia. Działają wtedy zapobiegawczo przeciwko rozwojowi raka okrężnicy – a udowodniono, że jeśli zaczniesz od nich dzień, będziesz mieć również dużo lepsze samopoczucie i mnóstwo energii.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.