Domowe pączki – Tradycyjny przepis na deser
Domowe pączki to typowy deser przygotowywany w kuchni polskiej. Posypane cukrem rożki i wypełnione dżemem są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wypróbuj sprawdzony przepis na pączki.
Każdy lubi ładnie upieczone pączki posypane cukrem lub udekorowane czekoladą. Posiadanie tego pysznego przysmaku to przyjemność.
Zwykle można kupić smaczne pączki w sklepach, ale stopniowo odkryjesz także mniejsze pączki, które możesz różnie smakować, dodawać do nich polewy, czekoladę, owoce i inne rzeczy. W ten sposób powstaje nowatorski pomysł na deser, który pokochają absolutnie wszyscy.
Zrób też pączki w domu. To proste i szybkie w tym samym czasie. Jak przygotować pyszne smażone pączki w domu?
Tradycyjne domowe pączki
Jeśli cofniesz się w czasie, z pewnością zdasz sobie sprawę, że babcia robiła najlepsze pączki na świecie. Po prostu smakowały od niej najlepiej. Istnieje niezliczona ilość przepisów na pączki, każdy lubi swój. Przedstawiamy podstawowy i prosty przepis na pączki, który na pewno się uda.
Kiedy powstają pączki?
W Polsce jest to głównie okres karnawału, w którym w większości polskich gospodarstw domowych przyrządza się pączki. Oczywiście możesz je robić o każdej porze roku, kiedy masz na to ochotę. Jednak typowym okresem pieczenia pączków jest właśnie zima, karnawał i okres przed Wielkim Postem.
Jeśli zawsze przyrządzasz smażone pączki w ten sam sposób, spróbuj czegoś nowego i są to pączki nadziewane kremem waniliowym (żółtkowym). Krem smakuje bardzo pysznie i nadaje pączkom doskonały i lekki smak.
Przepis na pączki
Tradycyjne pączki babci były zawsze nadziewane domowym dżemem i posypywane cukrem.
Jeśli chcesz mieć ładnie pachnące pączki o wyrazistym smaku, dodaj do ciasta rum i cukier waniliowy, zgodnie z przepisem. Można jednak dodać również inne składniki, które nadadzą ciastu ładny aromat, na przykład laskę lub ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny lub cynamon. Możesz również użyć ich jako mieszanki do powlekania pączków.
Z przepisu wychodzi około 20 pączków, w zależności od wielkości.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj miskę i wlej do niej połowę letniego mleka. Możesz wcześniej zostawić go w temperaturze pokojowej lub podgrzać w rondelku.
- Do mleka dodajemy cukier waniliowy i drożdże, które kruszymy. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły wyrosnąć. To jest podstawa ciasta.
- Do drugiej miski wbij żółtka, dodaj cukier i ubij razem ze zmiękczonym masłem, aż się spieni. Najlepiej wymieszać żółtka z cukrem, a następnie dodać masło. Przygotujcie razem lekką pianę.
- Dodaj przesianą wcześniej mąkę, resztę letniego mleka i otrzymane w międzyczasie drożdże. Dodaj także rum lub esencję waniliową i wymieszaj. Następnie wyrobić gładkie ciasto. Skąd wiesz, że to zrobione? Ciasto nie klei się.
- Miskę oprószamy mąką, wkładamy ciasto, lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Umieścić w ciepłym miejscu, gdzie pozwoli mu wyrosnąć na około pół godziny. Ciasto powinno prawidłowo wyrosnąć.
- Ułożyć na rolce, rozwałkować (ciasto powinno mieć około 1,5 cm wysokości) i foremką do ciasta lub szklanką wycinać kółka. Umieść nadzienie na środku i ostrożnie zawiń. Muszą być odpowiednio uszczelnione, aby nie otworzyły się podczas smażenia. Odłóż szew i pozwól mu rosnąć przez około 20 minut.
- W garnku lub frytkownicy rozgrzej wystarczającą ilość oleju, dodaj trochę soli, aby olej nie skwierczał zbyt mocno. Dodać pączki i smażyć z obu stron. Po tym czasie ułożyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Posyp cukrem lub kakao do smaku i podawaj.
Początkującym w pieczeniu zaleca się nadziewanie pączków dopiero po upieczeniu. Często zdarza się, że dżem wycieka podczas smażenia i tworzy nieestetyczny czarny osad na oleju. Dla odważnych: po wykrojeniu ciasta na środek nałożyć odrobinę dżemu, rozciągnąć ciasto i ciasno skleić z każdej strony. Inną opcją jest przygotowanie kremu, polecamy krem waniliowy, napełniamy nim rękaw cukierniczy i nadziewamy nim gotowe pączki.
Pieczemy pączki na wyższej blaszce, do której wlewamy co najmniej 3-4 cm tłuszczu lub oleju. Szyszki muszą pływać w oleju i nie dotykać dna. Smażymy zawsze na bardzo gorącym oleju. Smaż przez około 2 minuty, aż pączki będą złociste, a następnie przewróć na drugą stronę. Po upieczeniu odsączyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
WSKAZÓWKA: Nadzienie do pączków można nałożyć na środek ciasta już w trakcie przygotowywania lub przygotować zwykłe pączki bez nadzienia, a następnie posmarować je dżemem. Przygotuj je tak, jak lubisz najbardziej.
Ciesz się posiłkiem!
Polecamy: Tradycyjne racuchy
Więc o której porze roku zwykle robisz domowe pączki w domu? Robicie klasyczny przepis na pączki smażone na oleju czy może próbowaliście nieco zdrowszej wersji, czyli pączków z pieca?
Inne ulubione przepisy