Tajske Pad Thai: Przepis na luksusowe danie

Albo pokochasz Pad Thai, albo go unikniesz. To danie jest jednym z dań, które normalnie można znaleźć w każdym azjatyckim bistro, ale także w luksusowych restauracjach. 

Co to jest Pad Thai?

Pad Thai to narodowa potrawa Tajlandii, charakteryzująca się smażonym makaronem ryżowym, tofu, suszonymi krewetkami, kiełkami fasoli i jajkami. Jednak nawet ta tradycyjna potrawa ma swoje odmiany, które są nie mniej smaczne niż oryginalna receptura. 

Pad thai
Źródło zdjęcia: Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Nawet danie takie jak Pad Thai ma swoją historię. Był rok 1932 iw ​​Tajlandii panował nacjonalizm. Po 1932 r., kiedy w kraju skończyła się monarchia, odbył się publiczny konkurs na danie narodowe.

Zwycięzcą został Pad Thai, którego receptura obejmowała makaron ryżowy, rzodkiewkę, kiełki, orzeszki ziemne i jajka.

Jaki makaron do pad thai?

Sekretem pysznego smaku tego przepisu jest makaron ryżowy, który jest aromatyzowany cukrem, tamaryndowcem, sokiem z limonki, octem i sosem rybnym. Ponieważ każdy ma inny gust, Pad Thai warto podawać również z przyprawami takimi jak mielone czerwone chili, biały ocet, sos rybny i sok z limonki.

Polecamy: Przepis na tradycyjne wietnamskie danie Bun Bo Nam Bo

Jak zrobić Pad Thai?

Pad Thai możemy spotkać również z kurczakiem, ale także z wieprzowiną, które są najpopularniejszymi wariantami przepisu. Przygotowując Pad Thai trzeba pomyśleć o dokładnym wyważeniu tekstur i smaków potrawy – składniki powinny być jednocześnie żujące i chrupiące, smak powinien równoważyć słodycz, kwaśność i słoność potrawy.

Przepis na Pad Thai

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania: 25 minutaCzas całkowity: 35 minutaLiczba porcji:2 porcje

Przygotuj tajski przepis na Pad Thai z kurczakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Aby cieszyć się potrawą tak jak Tajowie, mięso należy zamarynować kilka dni wcześniej. Mięso umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Z sosu sojowego i posiekanej papryczki chili zrób marynatę, włóż do niej mięso i przechowuj w lodówce przynajmniej jeden dzień.
  2. Zalej gorącą wodą makaron ryżowy i pozwól mu zmięknąć – nie musisz go gotować.
  3. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Umyj, oczyść i pokrój marchewki w cienkie paski.
  4. Kiełki soi opłucz pod wodą i pozwól im spłynąć. Posiekaj orzeszki ziemne na bardzo małe kawałki – możesz użyć blendera lub moździerza.
  5. Marynowane mięso smażymy na głębokim oleju z masłem – w tym przypadku idealna jest patelnia wok.
  6. Dodaj cebulę i marchewkę – smaż maksymalnie 5 minut.
  7. Do rondelka wlewamy sok wyciśnięty z dwóch limonek, sos teriyaki, brązowy cukier i wszystko mieszamy.
  8. Przesuń miksturę na bok i wbij jedno jajko w pustą przestrzeń i wymieszaj kilka razy. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki razem.
  9. Na koniec dodaj do masy makaron i kiełki, które wcześniej odsączyłeś. Całość posyp dymką i podawaj z pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i posiekanymi świeżymi ziołami.

Polecamy: Popularny przepis na chiński makaron z kurczakiem

Jeśli chcesz zaimponować rodzinie lub przyjaciołom, nawet początkujący mogą opanować Pad Thai. W internecie znajdziesz wiele przepisów na pyszne dania, które poprowadzą Cię krok po kroku, wystarczy poszukać przepisu na Pad Thai lub makaron.

Alternatywą jest Pad Thai z krewetkami, który sprawi, że będziesz długo lizać usta.

A jeśli po prostu nie masz odwagi, nie ma nic łatwiejszego niż pójście do słynnej restauracji Pad Thai.

Źródło: recipetineats.com, feastingathome.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.