Pad Thai: Przepis na najpopularniejsze tajskie danie
Albo pokochasz Pad Thai, albo go unikniesz. To danie jest jednym z dań, które normalnie można znaleźć w każdym azjatyckim bistro, ale także w luksusowych restauracjach.
Co to jest Pad Thai?
Pad Thai to narodowa potrawa Tajlandii, charakteryzująca się smażonym makaronem ryżowym, tofu, suszonymi krewetkami, kiełkami fasoli i jajkami. Jednak nawet ta tradycyjna potrawa ma swoje odmiany, które są nie mniej smaczne niż oryginalna receptura.
Nawet danie takie jak Pad Thai ma swoją historię. Był rok 1932 iw Tajlandii panował nacjonalizm. Po 1932 r., kiedy w kraju skończyła się monarchia, odbył się publiczny konkurs na danie narodowe.
Zwycięzcą został Pad Thai, którego receptura obejmowała makaron ryżowy, rzodkiewkę, kiełki, orzeszki ziemne i jajka.
Jaki makaron do pad thai?
Sekretem pysznego smaku tego przepisu jest makaron ryżowy, który jest aromatyzowany cukrem, tamaryndowcem, sokiem z limonki, octem i sosem rybnym. Ponieważ każdy ma inny gust, Pad Thai warto podawać również z przyprawami takimi jak mielone czerwone chili, biały ocet, sos rybny i sok z limonki.
Polecamy: Przepis na tradycyjne wietnamskie danie Bun Bo Nam Bo
Jak zrobić Pad Thai?
Pad Thai możemy spotkać również z kurczakiem, ale także z wieprzowiną, które są najpopularniejszymi wariantami przepisu. Przygotowując Pad Thai trzeba pomyśleć o dokładnym wyważeniu tekstur i smaków potrawy – składniki powinny być jednocześnie żujące i chrupiące, smak powinien równoważyć słodycz, kwaśność i słoność potrawy.
Przepis na Pad Thai
Przygotuj tajski przepis na Pad Thai z kurczakiem.
Składniki
Przygotowanie
- Aby cieszyć się potrawą tak jak Tajowie, mięso należy zamarynować kilka dni wcześniej. Mięso umyć, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Z sosu sojowego i posiekanej papryczki chili zrób marynatę, włóż do niej mięso i przechowuj w lodówce przynajmniej jeden dzień.
- Zalej gorącą wodą makaron ryżowy i pozwól mu zmięknąć – nie musisz go gotować.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę. Umyj, oczyść i pokrój marchewki w cienkie paski.
- Kiełki soi opłucz pod wodą i pozwól im spłynąć. Posiekaj orzeszki ziemne na bardzo małe kawałki – możesz użyć blendera lub moździerza.
- Marynowane mięso smażymy na głębokim oleju z masłem – w tym przypadku idealna jest patelnia wok.
- Dodaj cebulę i marchewkę – smaż maksymalnie 5 minut.
- Do rondelka wlewamy sok wyciśnięty z dwóch limonek, sos teriyaki, brązowy cukier i wszystko mieszamy.
- Przesuń miksturę na bok i wbij jedno jajko w pustą przestrzeń i wymieszaj kilka razy. Na koniec wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Na koniec dodaj do masy makaron i kiełki, które wcześniej odsączyłeś. Całość posyp dymką i podawaj z pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i posiekanymi świeżymi ziołami.
Polecamy: Popularny przepis na chiński makaron z kurczakiem
Jeśli chcesz zaimponować rodzinie lub przyjaciołom, nawet początkujący mogą opanować Pad Thai. W internecie znajdziesz wiele przepisów na pyszne dania, które poprowadzą Cię krok po kroku, wystarczy poszukać przepisu na Pad Thai lub makaron.
Alternatywą jest Pad Thai z krewetkami, który sprawi, że będziesz długo lizać usta.
A jeśli po prostu nie masz odwagi, nie ma nic łatwiejszego niż pójście do słynnej restauracji Pad Thai.
Źródło: recipetineats.com, feastingathome.com
Inne ulubione przepisy