Parfait: Przepis na słodki deser z Francji

Parfait to francuski deser o niepowtarzalnym smaku wanilii. Jest miękka i rozpływa się na języku. Wypróbuj przepis na deser waniliowy, który z pewnością pokochasz.

Chcesz przygotować dla swoich gości coś niezwykłego, a zarazem prostego? Wypróbuj ten przepis na francuski deser, parfait waniliowy jest pyszny, uniwersalny i taki pyszny!

Co to jest parfait?

Pod pojęciem parfait (wymawiane „parfé”) możemy dosłownie wyobrazić sobie schłodzoną lub zamrożoną śmietanęktórej podstawą jest śmietana. Jest to zatem rodzaj sorbetu, który w większości przypadków przygotowywany jest na słodko, ale słony parfait nie jest wyjątkiem.

Po pysznym obiedzie zapraszamy na pyszny deser w postaci waniliowego parfait. Ten deser ma swoje korzenie we Francji, gdzie jest przygotowywany od 1894 roku. Choć nazwa brzmi pompatycznie i skomplikowanie, przygotowanie parfait wcale nie jest skomplikowane, wręcz przeciwnie, zaskoczy Cię swoją prostotą.

Parfait przepis
Źródło obrazu: K2 PhotoStudio / Shutterstock.com

Rodzaje parfaitów

Jak wspomnieliśmy w poprzednim punkcie parfait można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. W wersji na słono najczęściej przygotowuje się gęsią wątróbkę, można też spotkać parfait z ryby, ziemniaków czy sera.

Jeśli chodzi o wersję na słodko, wyobraźnia nie ma ograniczeń, można do niej dodać niemal wszystko, od owoców, przez czekoladę, po orzechy czy granolę.

W czym podaje się parfait?

Podobnie jak sama nazwa, porcja parfait ma swój urok. Parfait można podawać w szklance lub w szklanym słoju (niektórzy wolą bulwiaste kieliszki do wina, inni preferują szklane słoiki z możliwością wielokrotnego zamykania), do jego przygotowania używa się nawet form takich jak grzbiet dziczyzny i formy do niego podobne.

Przepis na parfait

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 25 minutaCzas gotowania: 5 minutaCzas całkowity: 30 minutaLiczba porcji:8 porcje

Parfait waniliowy to idealny deser na gorące letnie dni, kiedy orzeźwia i zaskakuje delikatnym smakiem i konsystencją. Przepis jest bardzo szybki i prosty, można podać z sosem owocowym, czekoladą lub orzechami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka ubijaj z cukrem na pianę – bardzo ostrożnie i ubijaj przez co najmniej 8 minut.
  2. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Jak tylko mleko zacznie się gotować, dodać je do piany z żółtek, wymieszać i gotować jeszcze minutę.
  4. Następnie ubij całą mieszankę elektryczną trzepaczką – to pomoże jej szybciej ostygnąć.
  5. Gdy mieszanina całkowicie ostygnie, włóż ją do lodówki na godzinę.
  6. W międzyczasie przygotować formę, najlepiej polędwicę z jelenia, również wstawić do lodówki.
  7. W misce ubij śmietanę – aby dobrze się ubiła, śmietanka musi być schłodzona.
  8. Mieszankę z lodówki łączymy ze śmietaną, za pomocą szpatułki powoli i ostrożnie łączymy wszystko razem.
  9. Wlej masę do formy i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Polecamy: Krem brulee

Aby parfait dobrze wyszedł, wyłóż formę folią spożywczą.

Parfait można również zrobić z owocami, świetnie smakuje z truskawkami, jagodami, malinami czy mango. Jeśli masz ochotę na zdrową wersję, przygotuj zdrowy parfait z granolą, orzechami lub jogurtem greckim

Źródło: foodnetwork.com, nytimes.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.