Parfait: Przepis na słodki deser z Francji
Parfait to francuski deser o niepowtarzalnym smaku wanilii. Jest miękka i rozpływa się na języku. Wypróbuj przepis na deser waniliowy, który z pewnością pokochasz.
Chcesz przygotować dla swoich gości coś niezwykłego, a zarazem prostego? Wypróbuj ten przepis na francuski deser, parfait waniliowy jest pyszny, uniwersalny i taki pyszny!
Pod pojęciem parfait (wymawiane „parfé”) możemy dosłownie wyobrazić sobie schłodzoną lub zamrożoną śmietanę, której podstawą jest śmietana. Jest to zatem rodzaj sorbetu, który w większości przypadków przygotowywany jest na słodko, ale słony parfait nie jest wyjątkiem.
Po pysznym obiedzie zapraszamy na pyszny deser w postaci waniliowego parfait. Ten deser ma swoje korzenie we Francji, gdzie jest przygotowywany od 1894 roku. Choć nazwa brzmi pompatycznie i skomplikowanie, przygotowanie parfait wcale nie jest skomplikowane, wręcz przeciwnie, zaskoczy Cię swoją prostotą.
Rodzaje parfaitów
Jak wspomnieliśmy w poprzednim punkcie parfait można przygotować zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. W wersji na słono najczęściej przygotowuje się gęsią wątróbkę, można też spotkać parfait z ryby, ziemniaków czy sera.
Jeśli chodzi o wersję na słodko, wyobraźnia nie ma ograniczeń, można do niej dodać niemal wszystko, od owoców, przez czekoladę, po orzechy czy granolę.
W czym podaje się parfait?
Podobnie jak sama nazwa, porcja parfait ma swój urok. Parfait można podawać w szklance lub w szklanym słoju (niektórzy wolą bulwiaste kieliszki do wina, inni preferują szklane słoiki z możliwością wielokrotnego zamykania), do jego przygotowania używa się nawet form takich jak grzbiet dziczyzny i formy do niego podobne.
Przepis na parfait
Parfait waniliowy to idealny deser na gorące letnie dni, kiedy orzeźwia i zaskakuje delikatnym smakiem i konsystencją. Przepis jest bardzo szybki i prosty, można podać z sosem owocowym, czekoladą lub orzechami.
Składniki
Przygotowanie
- Jajka ubijaj z cukrem na pianę – bardzo ostrożnie i ubijaj przez co najmniej 8 minut.
- Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i doprowadzamy do wrzenia.
- Jak tylko mleko zacznie się gotować, dodać je do piany z żółtek, wymieszać i gotować jeszcze minutę.
- Następnie ubij całą mieszankę elektryczną trzepaczką – to pomoże jej szybciej ostygnąć.
- Gdy mieszanina całkowicie ostygnie, włóż ją do lodówki na godzinę.
- W międzyczasie przygotować formę, najlepiej polędwicę z jelenia, również wstawić do lodówki.
- W misce ubij śmietanę – aby dobrze się ubiła, śmietanka musi być schłodzona.
- Mieszankę z lodówki łączymy ze śmietaną, za pomocą szpatułki powoli i ostrożnie łączymy wszystko razem.
- Wlej masę do formy i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Aby parfait dobrze wyszedł, wyłóż formę folią spożywczą.
Parfait można również zrobić z owocami, świetnie smakuje z truskawkami, jagodami, malinami czy mango. Jeśli masz ochotę na zdrową wersję, przygotuj zdrowy parfait z granolą, orzechami lub jogurtem greckim
Źródło: foodnetwork.com, nytimes.com
Inne ulubione przepisy