Pasta chrzanowa do smarowania: Zdrowy i pikantny przepis

Chrzanowa pasta do smarowania jest popularna ze względu na swoją ostry i intensywny smak i zapach, szczególnie wśród osób lubiących pikantne potrawy. Przygotuj delikatną chrzanową pastę do smarowania, która zadowoli każdego.

Pasta chrzanowa charakteryzuje się wyrazistym zapachem chrzanu i ostrym smakiem. Idealna dla wszystkich miłośników pikantnych potraw. Jest idealna na przekąski.

Chrzan jest szeroko stosowany w czeskiej kuchni. Jest używany zarówno do przygotowywania zup, jak i głównie sosów, past do smarowania, czy jako przyprawa do grillowanych kiełbasek czy grillowanego golonki wieprzowego. Chrzan zawiera również wiele korzystnych substancji i witamin, które są bardzo ważne dla naszego ciała. Zainspiruj się przepisem na chrzanową pastę do smarowania, którą możesz wykorzystać na kolację lub jako przekąskę podczas różnych uroczystości.

Jak przechowywać chrzan, aby długo zachował świeżość?

Chrzan można przechowywać klasycznie w lodówce, w zamrażarce, można go również wysuszyć lub zamarynować, na przykład z octem. Przy przechowywaniu w lodówce ważne jest, aby zapewnić mu wystarczającą wilgotność. Możesz go przechowywać w misce z wodą lub zawinąć w wilgotne gazety i włożyć do woreczka foliowego. Wodę lub mokry papier należy od czasu do czasu wymieniać i sprawdzać chrzan.

Takie przechowywanie powinno pozwolić na zachowanie chrzanu w lodówce nawet przez 1 rok.

Przepis na pasta chrzanową

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 Czas całkowity: 20 Liczba porcji:4 porcje

Delikatna chrzanowa pasta do chlebów lub przekąsek na pewno ułatwi Ci życie. Jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych składników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Twaróg i kwaśną śmietanę wymieszaj razem i dobrze ubij.
  2. Chrzan obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
  4. Ser i chrzan dodaj do twarogu i dobrze wymieszaj.
  5. Dopraw według swoich upodobań pieprzem, solą i sokiem z cytryny, możesz dodać posiekaną pietruszkę lub szczypiorek.
  6. Pozostaw pastę do smarowania w lodówce na co najmniej 2 godziny.

Porady na ulepszenie

Jeśli akurat nie masz pod ręką twarogu, możesz go zastąpić masłem do smarowania, chrzanowa pasta z masłem do smarowania jest znacznie delikatniejsza. Dla jeszcze lepszego smaku możesz również użyć różnego rodzaju serów śmietankowych. Jak podawać chrzanową pastę do smarowania Chrzanową pastę do smarowania można podawać z każdym rodzajem świeżego pieczywa, możesz ją posmarować na chleb lub przygotować z niej szybkie i smaczne przekąski.

pasta chrzanowa przepis
Źródło zdjęcia: HalynaRom / Shutterstock.com

Jak udekorować pastę chrzanową na kanapkach?

Chrzanowa pasta do smarowania jest już sama w sobie wyśmienita, ale jeśli chcesz ją czymś urozmaicić, postaw na wysokiej jakości szynkę, dymkę lub szczypiorek. Możesz ją również ulepszyć, dodając do niej ugotowane na twardo jajka i salami (lub spróbuj bezpośrednio pasty salami).

Chrzanowa pasta

Chrzanowa pasta to świetny pomocnik w kuchni, gdy akurat nie masz pod ręką świeżego chrzanu. Jest idealna do doprawiania sosów i zup, często wykorzystywana również do przygotowywania marynat. Możesz ją łatwo przygotować w domu. Wystarczy oczyścić chrzan, zblendować, dodać do niego ocet, sól, cukier i olej, a następnie umieścić pastę w małych słoikach do konserwowania. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Czy także jesteś wielkim miłośnikiem chrzanu? Jeśli tak, na pewno nie będziesz mógł się obejść bez tej pasty w domu, także ze względu na jej korzystne właściwości zdrowotne.

Źródło: vegrecipesofindia.com, waitrose.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.