Pasta jajeczna – Przepis 4 razy inaczej. Szybkie i smaczne
Pasta jajeczna nadaje się do odwiedzania i goszczenia rodziny. Jest smaczna, pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na pastę jajeczną na 4 sposoby.
Dlaczego pasta jajeczna jest popularna?
Pasta jajeczna, czasami nazywana sałatką jajeczną, to tradycyjny domowy produkt i król wszystkich past. Pasta jajeczna nadaje się na śniadanie, przekąskę oraz jako smakołyk podczas zwiedzania. Nigdy nie można się z tym pomylić, pasta jajeczna jest zdrowa i wszyscy ją uwielbiają. Może się wydawać, że to bardzo prosta i może trochę nudna odmiana smakołyku, ale jeśli dodasz do tego ciekawy składnik dodatkowy, na pewno się nie pomylisz.
WSKAZÓWKA: Jak długo gotować jajka – jajka na miękko, na twardo lub na twardo
Przepis na klasyczną pastę jajeczną
Babci klasyka określana jest jako najlepsza pasta jajeczna wszechczasów i z pewnością chciałbyś ją przyrządzić również w domu. Prawdziwy przepis na pastę jajeczną to majonez.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw ugotuj jajko, a następnie obierz ze skorupki. Ostudzone jajka zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski.
- Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodać do miski z jajkami.
- Na koniec dodaj jeszcze cztery łyżki majonezu, nie oszczędzaj na jakości przy zakupie.
- Nie zapomnij o łyżeczce musztardy i dopraw pieprzem i solą do smaku.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Pasta jajeczna jest gotowa w mgnieniu oka i można ją podawać jako bazę do kanapek lub innych ulubionych wypieków.
WSKAZÓWKA: Popularna jest również pasta z tuńczyka, która nadaje się również do kanapek lub innych wypieków.
Przepis na jajeczną pastę z masłem
Jeśli wolisz delikatniejszy styl past, postaw na aromat szczypiorku i konsystencję masła. Przygotuj smaczną pastę jajeczną dla dzieci, nie tylko ze względu na swoją prostotę, ale także delikatny i świeży smak, który dzieci uwielbiają. Aby uzyskać odpowiednią ucztę, wybierz przepis na doskonałą pastę jajeczną na miękko.
Składniki
Przygotowanie
- Po tradycyjnym ugotowaniu jajek obrać ze skorupki i oddzielić białka od żółtek.
- Dodaj miękkie masło do miski razem z żółtkami i dokładnie rozetrzyj na gładką masę.
- Do miski z jajkiem i masłem dodać przyprawy do smaku, drobno posiekaną cebulę, musztardę i majonez.
- Białka utrzeć na tarce z grubsza i dodać do miski jako ostatni składnik.
- Dodaj świeży szczypiorek do gotowej pasty, aby dodać świeżości całemu kremowi jajecznemu.
WSKAZÓWKA: Wypróbuj inne przepisy na pyszne pasty. Wybierz czosnkową, budapesztańską lub chrupiącą pastę.
Przepis na pastę jajeczną z twarogiem
Jeśli uwielbiasz pasty z twarogu, pewnie już myślałeś o dodaniu twarogu do bazy szybkich past. Tak, to też jest możliwe – a rezultat jest naprawdę świetny. Dodaj ciekawe składniki do swojej luksusowej pasty jajecznej, która uatrakcyjni porcję przystawek. Wypróbuj smaczny przepis na pastę z twarogu.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotowane jajka zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do miski i dodać twaróg, drobno pokrojoną cebulę, musztardę i drobno posiekaną rzodkiewkę, która nada daniu odpowiedni smak.
- Dodaj sól, pieprz i ulubione zioła do smaku.
Przepis na pastę jajeczną z twarogiem
Dla miłośników fitnessu i tych, którzy przejadają się w święta i chcą mieć choć trochę czyste sumienie, mamy przepis na szybką pastę jajeczną w lżejszej wersji. W tym wariancie unikaj majonezu i innych tłustych składników, ale spokojnie możesz je zastąpić lekkimi składnikami.
WSKAZÓWKA: Czy chcesz jajko do smarowania bez majonezu? To jest ten, którego możesz chcieć spróbować.
Składniki
Przygotowanie
- Po ugotowaniu zetrzyj jajko na grubej tarce i dodaj do miski razem z twarogiem tak, aby wokół sera nie było nadmiaru wody (inaczej pasta byłaby zbyt rzadka).
- Dodaj również świeży ser do smaku, to od Ciebie zależy, który rodzaj jest Twoim ulubionym.
- Nie zapomnij o musztardzie oraz soli i pieprzu do przyprawiania.
- Jeśli chcesz dodać świeżości do pasty, możesz również posiekać pomidorki koktajlowe i szczypiorek. Zamiast białego pieczywa wybierz wersję pełnoziarnistą.
WSKAZÓWKA: Czym zastąpić twarożek? Jeśli nie lubisz twarogu, możesz przygotować pastę jajeczną z trawą.
Jak podać pastę jajeczną?
Ponieważ ta pasta jest najczęściej przygotowywana dla gości, najbardziej odpowiednie są 2 metody serwowania:
- Rozsmaruj jajko na kanapkach. Wierzch można posypać startym szczypiorkiem lub innym odpowiednim ziołem.
- Bagietkę lub bułkę pokroić w krążki, posmarować jajkiem kanapki i udekorować np. kawałkiem gotowanej kiełbasy
Jaki rodzaj ajerkoniak lubisz najbardziej? Przygotuj najlepszą pastę jajeczną według Ciebie.
źródło: allrecipes.com
Inne ulubione przepisy