Pasta jajeczna – Przepis 4 razy inaczej. Szybkie i smaczne

Pasta jajeczna nadaje się do odwiedzania i goszczenia rodziny. Jest smaczna, pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na pastę jajeczną na 4 sposoby.

Dlaczego pasta jajeczna jest popularna?

Pasta jajeczna, czasami nazywana sałatką jajeczną, to tradycyjny domowy produkt i król wszystkich past. Pasta jajeczna nadaje się na śniadanie, przekąskę oraz jako smakołyk podczas zwiedzania. Nigdy nie można się z tym pomylić, pasta jajeczna jest zdrowa i wszyscy ją uwielbiają. Może się wydawać, że to bardzo prosta i może trochę nudna odmiana smakołyku, ale jeśli dodasz do tego ciekawy składnik dodatkowy, na pewno się nie pomylisz.

WSKAZÓWKA: Jak długo gotować jajka – jajka na miękko, na twardo lub na twardo

Przepis na klasyczną pastę jajeczną

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 Liczba porcji:1 porcje

Babci klasyka określana jest jako najlepsza pasta jajeczna wszechczasów i z pewnością chciałbyś ją przyrządzić również w domu. Prawdziwy przepis na pastę jajeczną to majonez.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw ugotuj jajko, a następnie obierz ze skorupki. Ostudzone jajka zetrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski.
  2. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodać do miski z jajkami.
  3. Na koniec dodaj jeszcze cztery łyżki majonezu, nie oszczędzaj na jakości przy zakupie.
  4. Nie zapomnij o łyżeczce musztardy i dopraw pieprzem i solą do smaku.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Pasta jajeczna jest gotowa w mgnieniu oka i można ją podawać jako bazę do kanapek lub innych ulubionych wypieków.

WSKAZÓWKA: Popularna jest również pasta z tuńczyka, która nadaje się również do kanapek lub innych wypieków.

Przepis na jajeczną pastę z masłem

Jeśli wolisz delikatniejszy styl past, postaw na aromat szczypiorku i konsystencję masła. Przygotuj smaczną pastę jajeczną dla dzieci, nie tylko ze względu na swoją prostotę, ale także delikatny i świeży smak, który dzieci uwielbiają. Aby uzyskać odpowiednią ucztę, wybierz przepis na doskonałą pastę jajeczną na miękko.

Składniki

Przygotowanie

  1. Po tradycyjnym ugotowaniu jajek obrać ze skorupki i oddzielić białka od żółtek.
  2. Dodaj miękkie masło do miski razem z żółtkami i dokładnie rozetrzyj na gładką masę.
  3. Do miski z jajkiem i masłem dodać przyprawy do smaku, drobno posiekaną cebulę, musztardę i majonez.
  4. Białka utrzeć na tarce z grubsza i dodać do miski jako ostatni składnik.
  5. Dodaj świeży szczypiorek do gotowej pasty, aby dodać świeżości całemu kremowi jajecznemu.

WSKAZÓWKA: Wypróbuj inne przepisy na pyszne pasty. Wybierz czosnkową, budapesztańską lub chrupiącą pastę.

Pasta jajeczna przepis
Źródło zdjęcia: Tiramisu Studio / Shutterstock.com

Przepis na pastę jajeczną z twarogiem

Jeśli uwielbiasz pasty z twarogu, pewnie już myślałeś o dodaniu twarogu do bazy szybkich past. Tak, to też jest możliwe – a rezultat jest naprawdę świetnyDodaj ciekawe składniki do swojej luksusowej pasty jajecznej, która uatrakcyjni porcję przystawek. Wypróbuj smaczny przepis na pastę z twarogu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotowane jajka zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do miski i dodać twaróg, drobno pokrojoną cebulę, musztardę i drobno posiekaną rzodkiewkę, która nada daniu odpowiedni smak.
  2. Dodaj sól, pieprz i ulubione zioła do smaku.

Przepis na pastę jajeczną z twarogiem

Dla miłośników fitnessu i tych, którzy przejadają się w święta i chcą mieć choć trochę czyste sumienie, mamy przepis na szybką pastę jajeczną w lżejszej wersji. W tym wariancie unikaj majonezu i innych tłustych składników, ale spokojnie możesz je zastąpić lekkimi składnikami.

WSKAZÓWKA: Czy chcesz jajko do smarowania bez majonezu? To jest ten, którego możesz chcieć spróbować.

Składniki

Przygotowanie

  1. Po ugotowaniu zetrzyj jajko na grubej tarce i dodaj do miski razem z twarogiem tak, aby wokół sera nie było nadmiaru wody (inaczej pasta byłaby zbyt rzadka).
  2. Dodaj również świeży ser do smaku, to od Ciebie zależy, który rodzaj jest Twoim ulubionym.
  3. Nie zapomnij o musztardzie oraz soli i pieprzu do przyprawiania.
  4. Jeśli chcesz dodać świeżości do pasty, możesz również posiekać pomidorki koktajlowe i szczypiorek. Zamiast białego pieczywa wybierz wersję pełnoziarnistą.

WSKAZÓWKA: Czym zastąpić twarożek? Jeśli nie lubisz twarogu, możesz przygotować pastę jajeczną z trawą.

Jak podać pastę jajeczną?

Ponieważ ta pasta jest najczęściej przygotowywana dla gości, najbardziej odpowiednie są 2 metody serwowania:

  1. Rozsmaruj jajko na kanapkach. Wierzch można posypać startym szczypiorkiem lub innym odpowiednim ziołem.
  2. Bagietkę lub bułkę pokroić w krążki, posmarować jajkiem kanapki i udekorować np. kawałkiem gotowanej kiełbasy

Jaki rodzaj ajerkoniak lubisz najbardziej? Przygotuj najlepszą pastę jajeczną według Ciebie.

źródło: allrecipes.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.