Pasta z awokado: Zdrowy przepis. Jak go przygotować?
Pasta z awokado to świetny wybór na poranną przekąskę lub śniadanie, ponieważ zawiera dużo prozdrowotnych substancji i zdrowych tłuszczów – a przygotowanie zdrowej pasty z awokado jest naprawdę szybkie.
Wystarczy trochę dojrzałego awokado, czosnek i około 5 minut czasu. Kto chciałby wydawać pieniądze na gotowy spread, jeśli nie wiesz, co zostało do niego dodane? Nie ma nic lepszego niż uczciwe domowe przygotowanie najlepszej pasty z awokado.
Przepis na pastę z awokado
Wybierając awokado do smarowania w sklepie, kup takie, które jest już bardziej miękkie w dotyku, ale jeszcze nie wgniecione. Po prostu „w sam raz”. Twarde awokado byłoby trudne do zmiażdżenia – a nawet jego smak nie byłby wystarczająco elastyczny, jak potrzeba do tego smarowania.
Składniki
Przygotowanie
- Weź awokado i przekrój je na pół
- Usuń kamień
- Dużą łyżką wydrążyć połówki
- Umieścić w miseczkach i rozgnieść widelcem
- Teraz dodaj czosnek do smaku i sól. Zamiast czosnku można dodać kwaśną śmietanę, która doda świetnego smaku
Nasza wskazówka: Awokado pasta z pomidorami – Do pasty dodaj drobno posiekane pomidorki koktajlowe i surową cebulę.
Popularne jest również połączenie pasty z awokado z twarogiem, który dodaje się do puree z awokado.
Z czym podać pastę z awokado?
Zależy czy jesteś na diecie. Wiele osób lubi smarować awokado kanapkami. Np. na chlebie żytnim lub bułce, gdyż pieczywo z białej pszenicy zupełnie nie nadaje się do odchudzania. Jednak jest również pyszny na tostach lub krakersach. Nawet chleb słonecznikowy może podkreślić smak awokado w połączeniu z jego pestkami.
Dlaczego awokado jest takie zdrowe?
- awokado zawiera więcej potasu niż banan, który pozytywnie reguluje poziom ciśnienia krwi.
- Jest pełen przeciwutleniaczy, które są dobre dla zdrowia oczu.
- Zawiera dużo błonnika, który może nasycić, dlatego dobrze jest jeść awokado również podczas diety.
Aby pasta z awokado nie brązowiła, skrop ją sokiem z cytryny, dzięki czemu będzie świeża i zapobiegnie zmianie koloru pasty i pozostaniu pięknie zieloną nawet w lodówce.
Inne ulubione przepisy