Pasta z marchewki – Receptura pełna smaków i witamin
Pasta z pieczonej marchewki jest pyszna – łączy pikantny, słodki i ziołowy smak. Należy do zdrowych past pełnych witamin. Wypróbuj ten zdrowy przepis.
Temu spreadowi po prostu nie można się oprzeć. Urzeka wieloma wspaniałymi smakami, na pewno się w nim zakochasz.
Różne pasty doskonale nadają się na śniadanie, przekąskę, a nawet kolację. Znajdą szerokie zastosowanie, oferując jednocześnie bogate możliwości. Nie powinno zabraknąć pasty z pieczonej marchewki. Ma pyszny i wyrazisty smak, można nim smarować dowolne wypieki, ale można go również stosować jako dip do różnych potraw.
Pasta marchewkowa jest zdrowa i smaczna
Podstawą pasty jest marchewka. W ten sposób powstaje zdrowe danie, którym można delektować się na wiele różnych sposobów. Znajdziesz tu przepis na podstawową wersję pieczonej marchewki, ale także wskazówki, jak możesz zmienić przepis i stworzyć coś nowego.
Przepis na pastę z marchewki
Aromatyczna pasta z marchewki, cebuli i czosnku. Z ziołami i odrobiną octu balsamicznego powstaje idealne połączenie. Przygotowanie jest takie proste! Pasta z marchewki dobrze komponuje się z grzanką, kromką świeżego chleba, a także z innymi wypiekami.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Cebulę i marchewkę kroimy w większe kawałki, ząbki czosnku zostawiamy w całości.
- Rozłóż warzywa na tacy, skrop oliwą z oliwek i solą.
- Piecz w piekarniku przez około 20 minut, aż kawałki będą miękkie i złociste.
- Przygotuj blender, włóż do niego upieczoną marchewkę, cebulę i czosnek.
- Dodaj do tego tymianek, rozmaryn i ocet balsamiczny. Zmiksuj na gładką papkowatą pastę.
- Jeśli pasta z marchewki wydaje się zbyt gęsta, można dodać trochę więcej oliwy z oliwek.
- Po tym czasie przełóż pastę do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Polecamy: Pasta jajeczna
Jak poprawić pasta z marchewki?
Pastę można bardzo łatwo modyfikować, a tym samym zmieniać jej smak.
- Jedną z opcji jest dodanie za’atar (mieszanki przypraw). Inne wspaniałe składniki to kminek i oregano.
- Możesz również dodać kilka łyżeczek przecieru pomidorowego, aby uzyskać jeszcze gładszy i bardziej aromatyczny efekt.
Dzięki temu, że najpierw pieczemy marchewkę, wyróżnia się jej słodki smak i tym samym tworzy mocną bazę smakową pasty. To ciekawa alternatywa dla przygotowania surowej marchewki. Dodatkowo ta pasta z marchewki jest wegańska, więc każdy może się nią cieszyć.
Jeśli skusisz się na pastę marchewkową z przedszkola, którą pamiętasz z dzieciństwa, lepszym wyborem będzie przygotowanie jej z surowej marchewki. Wystarczy ją zetrzeć, a następnie wymieszać z innymi wybranymi składnikami – twarogiem, jogurtem, a może majonezem?
Pasta marchewkowa z Jogurtem to bardzo lekkie danie, które ma duże wartości odżywcze.
Inną opcją jest pasta z marchewki z twarogiem, świetnie smakuje i jest zdrowa. To sprawia, że ta marchewkowa pasta jest odpowiednia dla dzieci.
Możesz spróbować czegoś innego – pasty marchewkowej z topionym serem to delikatna opcja o niepowtarzalnym smaku.
Na koniec oferowana jest pasta marchewkowa z majonezem. Ma ciekawy smak, a majonez można łączyć z innymi wymienionymi wyżej składnikami.
Jeśli szukasz czegoś bardziej wyjątkowego, jak jest pasta z marchewki na kanapki, to powinieneś spróbować połączenia z selerem. Pasta selerowo-marchewkowa świetnie smakuje z pokrywką, ale także z innymi wypiekami.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie świetnej pasty marchewkowej. Podstawą mogą być tylko same warzywa, można spodziewać się wyrazistego i nietradycyjnego smaku. Jeśli jednak pociąga Cię klasyczna wersja, wystarczy zetrzeć marchewkę i wymieszać z twarogiem lub jogurtem, aby stworzyć pyszną i zdrową marchewkową pastę.
Uwielbiasz świeżą marchewkę i czy naprawdę często ją masz na talerzu? Jeśli tak, spróbuj czegoś nowego i przygotuj nie klasyczną pastę, ale taką z pieczonych warzyw.
Źródło: familicious.net, delish.com
Inne ulubione przepisy