Pasta z rzodkiewki – Zdrowy przepis z czerwonych rzodkiewek

Pasta z rzodkiewki jest zdrowa i bardzo szybka. To typowe wiosenne danie, które można wykorzystać na śniadanie, przekąskę lub kolację. Poznaj prosty przepis pastę z rzodkiewki i jajka.

Rzodkiewki to jedne z niedocenianych warzyw, za którymi nie przepada zbyt wiele osób, głównie ze względu na ich ostry smak. Niewiele osób wie, jak wiele zdrowych dla organizmu substancji zawierają rzodkiewki, a ponadto są one niskokaloryczne, co czyni je idealnym warzywem na odchudzanie. Spróbuj pysznej pasty z rzodkiewki, która jest sycąca i sycąca.

Przepis na pastę z rzodkiewki

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 minutaCzas gotowania: 10 minutaCzas całkowity: 20 minutaLiczba porcji:6 porcje

Najlepsza szybka pasta jajeczna z rzodkiewką to taka, którą przygotujesz ze składników, które zwykle masz w domu. A nasz przepis na pastę z rzodkiewki jest właśnie tym, czego szukasz.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij twarożek, majonez i ser topiony na kremową masę.
  2. Ugotuj jajka na twardo i pozwól im całkowicie ostygnąć.
  3. Rzodkiewki obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki.
  4. Dymkę drobno posiekać.
  5. Wymieszać pastę, rzodkiewki, dymkę i dodać zimne, ubite jajka.
  6. Doprawić solą i pieprzem i udekorować szczypiorkiem.

Polecamy: Pasta z selera

Aby uzyskać mocniejszy smak pasty rzodkiewkowsej, można dodać do niej zmiażdżony czosnek i zastąpić szczypiorek koperkiem, co nada jej nieco bardziej zróżnicowany smak. Aby uzyskać łagodniejszy i bardziej kremowy smak, zamiast twarożku użyj masła do smarowania.

pasta jajeczna z rzodkiewką
Źródło zdjęcia: Felliks2 / Shutterstock.com

Jak podawać pastę z rzodkiewki?

Pasta z rzodkiewki może być podawana jako zdrowe śniadanie na świeżym pieczywie lub jako zimna kolacja. Jeśli zaskoczy Cię niespodziewany gość, nie ma nic prostszego niż przygotowanie pasty i wykorzystanie jej do przygotowania wspaniałych dań jednogarnkowych.

Zdrową pastę rzodkiewkową można oczywiście udekorować kawałkiem rzodkiewki, a także czymś zielonym, takim jak szczypiorek lub szczypiorek. Aby pasta była jeszcze zdrowsza, można ją również udekorować kiełkami.

Jak urozmaicić pastę z rzodkiewki

Świetną wskazówką, aby nadać smarowidłu ostrzejszy smak, jest dodanie musztardy, zwłaszcza jeśli w smarowidle znajdują się jajka. Bardzo smaczna jest również pasta z białej rzodkwi w połączeniu z szynką i miodem pitnym.

Źródło: countdown.co.nz, self.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.