Pasta z selera: zdrowy i smaczny przepis

Pasta z selera jest świetna dla wszystkich miłośników pasty, którzy chcą żyć zdrowo. Przygotuj zdrową i szybką pastę z selera na obiad lub na uroczystą okazję.

Seler jest warzywem korzeniowym i najczęściej dodaje się go do zup jarzynowych. Z selera można jednak przygotować również szereg innych, bardzo ciekawych przepisów. To zdrowy składnik, z którego można przygotować nie tylko zupę selerowa, ale także pastę z selera. Jakie inne zdrowe przepisy możesz wypróbować?

Pasta z selera do kanapek
Źródło zdjęcia: Anna Wasniowska / Shutterstock.com

Zdrowe przepisy na seler

Możesz wypróbować wiele przepisów na seler. Oprócz zupy jarzynowej lub selerowej możesz zacząć przygotowywać klopsiki selerowe, frytki lub frytki warzywne i oczywiście nie zapomnij spróbować doskonałej pasty selerowej. Pasta z selera grenlandzkiego lub pasta z selera z marchewką jest podobna.

Co zrobić z selera?

Seler, a zwłaszcza łodygowy, to doskonały składnik sałatek warzywnych. Seler może być również stosowany jako bardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych. Ale jeśli lubisz pasty, szukasz przepisu na ciekawą i zdrową pastę do kanapek, wypróbuj nasz przepis na zdrową pastę nie tylko do kanapek.

Przepis na pastę z selera

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaLiczba porcji:8 porcje

Jeśli chcesz przygotować zdrową pastę na obiad w domu lub szukasz inspiracji na nową i smaczną pastę do kanapek wypróbuj ten przepis na pastę selerową. Zrobisz to szybko i wszyscy będą zachwyceni, nawet dzieci.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zetrzeć seler, ser edamski, salami, ogórki i marchewkę na drobnej tarce.
  2. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
  3. Umieść wszystkie przygotowane składniki w dużej misce i dodaj majonez (lub biały jogurt), sos tatarski i musztardę.
  4. Dobrze wymieszaj i dodaj sól lub mielony pieprz do smaku.

Pasta z selera świetnie nadaje się na kanapki, ale można ją również podawać z razowymi wypiekami, świeżym pieczywem, a może z domową bagietką.

Różne warianty pasty z selera

Pastę można przygotować z surowego lub wstępnie ugotowanego selera. Możesz również spróbować bardzo ciekawego smaku pasty z łodygi selera naciowego. Ta pasta z jajkiem będzie wtedy bardziej przypominała sałatkę, która nadaje się na obiad dla całej rodziny.

Ciesz się posiłkiem!

Źródło: henry.org.uk, 101cookbooks.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.