7x inaczej pasta z tuńczyka: Szybkie przepisy

Pasty z tuńczyka cieszą się dużą popularnością, nic dziwnego, ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet małe dziecko. Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem.

Chyba nie ma osoby, która nie próbowała pasty z tuńczyka, jest to jedna z podstawowych past, jakie przygotowywane są w kuchni. Głównym składnikiem pasty z tuńczyka jest oczywiście tuńczyk. Jest to absolutnie wspaniałe, ponieważ możesz używać innych składników tak, jak lubisz i zgodnie z tym, co masz w domu.

pasta z tuńczyka
Źródło zdjęcia: iuliia_n / Shutterstock.com

Jak zrobić pastę z tuńczyka to nie nauka, po prostu mieszasz wszystkie składniki naraz i możesz podawać. Zainspiruj się poniższymi przepisami, z których możesz skorzystać np. do przygotowania szybkiego obiadu. Pamiętaj, że domowa pasta z tuńczyka smakuje najlepiej.

Pasta z tuńczyka posmarowana masłem

Bardzo prostym smarowidłem z tuńczyka jest ten z masłem do smarowania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść i drobno posiekaj cebulę.
  2. Wszystkie składniki oprócz cebuli umieścić w misce i wymieszać.
  3. Na koniec wymieszaj cebulę z pastą i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pasta z tuńczyka z twarogiem

Pasta z tuńczyka z twarogiem najlepiej smakuje lekko schłodzona.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw drobno posiekaj cebulę.
  2. Wszystkie składniki wymieszać widelcem.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Można dodać garść świeżej posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.

Pasta z tuńczyka z jajkiem

Otrzymasz naprawdę dobrą pastę z tuńczyka, gdy dodasz do niej jajka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka na twardo i pozwól im ostygnąć.
  2. W misce wymieszaj tuńczyka – niech scieknie z niego nadmiar oleju, jajka – przeciśnij je przez kratkę, jogurt, majonez i drobno posiekaną dymkę.
  3. Składniki dokładnie wymieszać widelcem, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.

Pasta z tuńczyka z oliwkami

Luksusowa pasta z tuńczyka zaskoczy Cię swoim smakiem dzięki połączeniu ryb i oliwek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Usuń nadmiar oleju z całego tuńczyka – możesz użyć sitka, aby pomóc.
  2. Drobno posiekaj oliwki, pomidory i cebulę.
  3. Wszystkie składniki wymieszać razem widelcem.
  4. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec skropić lekko sokiem z cytryny.

Pasta z tuńczyka z majonezem

Idealna i popularna pasta z tuńczyka dla dzieci, ponieważ jest miękka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj odsączonego tuńczyka z masłem, aż się spieni.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i jajko przeciśnięte przez kratkę.
  3. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać pastę.
  4. Dopraw solą i pieprzem, na pewno nie pomylisz się, jeśli do pasty dodasz szczypiorek lub drobno posiekaną natkę pietruszki.
Pasta z tuńczyka z twarogiem
Źródło zdjęcia: Alesia.Bierliezova / Shutterstock.com

Fitnesowa pasta z tuńczyka

Ta lekka pasta z tuńczyka z pewnością przyda się po dobrym treningu, jest pełna witamin i niezbędnych składników odżywczych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odsączonego tuńczyka rozdrobnić widelcem.
  2. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
  3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, można dodać sok z cytryny i szczypiorek.

Pasta z tuńczyka z awokado

Wystarczy dodać awokado i zdrowa pasta z tuńczyka jest gotowa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać cebulę.
  2. W misce rozgnieść dojrzałe awokado widelcem.
  3. Dodać tuńczyka, ostudzone starte jajka, cebulę i pozostałe składniki.
  4. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.

Pasty z tuńczyka są idealne, ponieważ można je przygotować praktycznie ze wszystkiego i na dowolny sposób. Na przykład pikantna pasta z tuńczyka wymaga dodatku papryczek chili, a dieta z pewnością może obejść się bez tłustego majonezu. Pasta z tuńczyka z masłem zadowoli tych, którzy lubią delikatne smaki. Tak czy inaczej, pasta z tuńczyka świetnie sprawdza się na kanapkach, ale także na świeżym pieczywie podawanym na obiad.

Źródło: kulinarnehill.com, Simplyrecipes.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.