Pasta z tuńczyka: Przepis 7 razy inaczej
Pasty z tuńczyka cieszą się dużą popularnością, nic dziwnego, ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim nawet małe dziecko. Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem.
Chyba nie ma osoby, która nie próbowała pasty z tuńczyka, jest to jedna z podstawowych past, jakie przygotowywane są w kuchni. Głównym składnikiem pasty z tuńczyka jest oczywiście tuńczyk. Jest to absolutnie wspaniałe, ponieważ możesz używać innych składników tak, jak lubisz i zgodnie z tym, co masz w domu.
Jak zrobić pastę z tuńczyka to nie nauka, po prostu mieszasz wszystkie składniki naraz i możesz podawać. Zainspiruj się poniższymi przepisami, z których możesz skorzystać np. do przygotowania szybkiego obiadu. Pamiętaj, że domowa pasta z tuńczyka smakuje najlepiej.
Pasta z tuńczyka posmarowana masłem
Bardzo prostym smarowidłem z tuńczyka jest ten z masłem do smarowania.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść i drobno posiekaj cebulę.
- Wszystkie składniki oprócz cebuli umieścić w misce i wymieszać.
- Na koniec wymieszaj cebulę z pastą i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pasta z tuńczyka z twarogiem
Pasta z tuńczyka z twarogiem najlepiej smakuje lekko schłodzona.
Składniki
Przygotowanie
- Najpierw drobno posiekaj cebulę.
- Wszystkie składniki wymieszać widelcem.
- Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Można dodać garść świeżej posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku.
Pasta z tuńczyka z jajkiem
Otrzymasz naprawdę dobrą pastę z tuńczyka, gdy dodasz do niej jajka.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj jajka na twardo i pozwól im ostygnąć.
- W misce wymieszaj tuńczyka – niech scieknie z niego nadmiar oleju, jajka – przeciśnij je przez kratkę, jogurt, majonez i drobno posiekaną dymkę.
- Składniki dokładnie wymieszać widelcem, dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Pasta z tuńczyka z oliwkami
Luksusowa pasta z tuńczyka zaskoczy Cię swoim smakiem dzięki połączeniu ryb i oliwek.
Składniki
Przygotowanie
- Usuń nadmiar oleju z całego tuńczyka – możesz użyć sitka, aby pomóc.
- Drobno posiekaj oliwki, pomidory i cebulę.
- Wszystkie składniki wymieszać razem widelcem.
- Doprawić solą i pieprzem, a na koniec skropić lekko sokiem z cytryny.
Pasta z tuńczyka z majonezem
Idealna i popularna pasta z tuńczyka dla dzieci, ponieważ jest miękka.
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszaj odsączonego tuńczyka z masłem, aż się spieni.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i jajko przeciśnięte przez kratkę.
- Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszać pastę.
- Dopraw solą i pieprzem, na pewno nie pomylisz się, jeśli do pasty dodasz szczypiorek lub drobno posiekaną natkę pietruszki.
Fitnesowa pasta z tuńczyka
Ta lekka pasta z tuńczyka z pewnością przyda się po dobrym treningu, jest pełna witamin i niezbędnych składników odżywczych.
Składniki
Przygotowanie
- Odsączonego tuńczyka rozdrobnić widelcem.
- Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, można dodać sok z cytryny i szczypiorek.
Pasta z tuńczyka z awokado
Wystarczy dodać awokado i zdrowa pasta z tuńczyka jest gotowa.
Składniki
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać cebulę.
- W misce rozgnieść dojrzałe awokado widelcem.
- Dodać tuńczyka, ostudzone starte jajka, cebulę i pozostałe składniki.
- Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw do smaku.
Pasty z tuńczyka są idealne, ponieważ można je przygotować praktycznie ze wszystkiego i na dowolny sposób. Na przykład pikantna pasta z tuńczyka wymaga dodatku papryczek chili, a dieta z pewnością może obejść się bez tłustego majonezu. Pasta z tuńczyka z masłem zadowoli tych, którzy lubią delikatne smaki. Tak czy inaczej, pasta z tuńczyka świetnie sprawdza się na kanapkach, ale także na świeżym pieczywie podawanym na obiad.
Źródło: kulinarnehill.com, Simplyrecipes.com
Inne ulubione przepisy