Pasta z twarogu: Przepis na zdrową ucztę

Pasta z twarogu jest łatwa w przygotowaniu i spodoba się całej rodzinie. Jego podstawą jest oczywiście twarożek, który można wzbogacić szeregiem innych składników, które nadadzą mu świetnego smaku.

Najlepsza pasta z twarogu do smarowania oznacza dla każdego coś innego. Niektórzy lubią dodawać do niego świeże zioła, inni z czosnkiem, ale popularna jest też pasta z twarogu przygotowana na słodko. Aby pasta z twarogu zawsze się udała, przedstawiamy podstawowy przepis i kilka wskazówek, jak sprawić, by ten popularny i zdrowy przysmak był wyjątkowy.

Jaki rodzaj twarogu do smarowania?

Pyszna pasta z twarogu po prostu nie jest kompletna bez twarogu. Najlepszym wyborem jest miękki twarożek pełnotłusty w tubce lub w kostce, ponieważ dzięki temu otrzymana pasta będzie miękka i kremowa.

Przepis na pasta z twarogu

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 Liczba porcji:4 porcje

Przepis na podstawową pastę z twarogu jest łatwy i bardzo szybki. Wystarczą trzy składniki i gotowe w kilka minut.

Składniki

Przygotowanie

  1. Twarożek przełożyć do miski, dodać sól i pieprz i dobrze wymieszać.
  2. Możesz ulepszyć ten tradycyjny przepis na pastę z twarogu, dodając inne składniki.
  3. Pastę podawaj ze świeżym pieczywem.

Polecamy: Przepis na muffinki z twrogiem

Pasta twarogowa nie musi być podawana tylko z wypiekami, ale może służyć również jako dip, w którym można maczać posiekane świeże warzywa i ulubione nachosy.

Aby pasta była gładsza, możesz dodać do niej trochę mleka lub śmietanki.

Pasta twarogowa
Źródło zdjęcia: New Africa / Shutterstock.com

Jak poprawić smarowanie twarogu?

Podstawowy smarowidło można ulepszyć i doprawić na kilka sposobów.

  • Twaróg i czosnek

Do podstawowego przepisu dodaj 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Jeśli chcesz spróbować pasty inspirowanej kuchnią grecką, dodaj również drobno posiekane liście mięty, sok z cytryny i łyżkę jogurtu greckiego.

  • Twaróg do smarowania jajkiem

Jajko ugotować na twardo, po ostudzeniu drobno posiekać i dodać drobno posiekaną cebulę.

  • Twaróg do smarowania ze szczypiorkiem

Smaczna pasta to zdecydowanie ta ze świeżym szczypiorkiem, który drobno siekasz. Można również dodać posiekaną dymkę.

  • Słodka pasta dla dzieci

Popularny twarożek do smarowania dla dzieci jest przygotowywany z kakao. W podstawowym przepisie należy oczywiście pominąć pieprz i sól i zastąpić je jednym opakowaniem cukru waniliowego.

  • Pikantny Twaróg do smarowania

Uwielbiasz pikantne smaki? Nie skąpić chili i mielonej ostrej papryki. Do pasty można dodać świeżą papryczkę chilli.

  • Rozprzestrzenianie się Budapesztu

Znakomitym smarowidłem, który jest dostępny w każdym supermarkecie, jest zdecydowanie ten z Budapesztu. Możesz również przygotować go w domu, jeśli do podstawowego przepisu na pastę twarogową dodasz drobno posiekaną marynowaną paprykę, dwie łyżki kwaśnej śmietany, drobno posiekaną cebulę, łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i łyżeczkę wędzonej papryki.

Jak długo trwa pasta z twarogu?

Jeśli nie zużyjesz pasty twarogowej od razu, możesz ją przechowywać w lodówce, ale maksymalnie 3 dni.

Zdrowe pasty z twarogu

Jeśli masz cierpliwość do składu swojej diety i prowadzisz zdrowy tryb życia, przygotuj domową pastę, która będzie dietetyczna, ale nadal smaczna. Jego przygotowanie rozpoczyna się od doboru odpowiedniego twarogu. Należy jednak pamiętać, że niskotłuszczowe twarożki mogą być czasami mniej elastyczne, więc trzeba będzie dodać mleko lub jogurt, aby lepiej się rozprowadzały. Dietetyczny twarog do smarowania wymaga więcej mieszania i ubijania, ale smakuje wyśmienicie.

  • Twaróg z marchewką

Jeśli chcesz, aby klasyczna pasta z twarogu była wyjątkowa, dodaj startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odrobinę musztardy. Lub przygotuj pastę z marchwi.

  • Twaróg z papryką

Jeśli lubisz smak świeżej papryki, przygotuj domową pastę z twarogu z papryką. Nie ma znaczenia, jaki kolor pieprzu wybierzesz, każdy smakuje trochę inaczej, ale wynik jest zawsze pyszny. Drobno posiekaj paprykę i cebulę i dodaj do podstawowego przepisu powyżej.

Źródło: slurrp.co, cookpad.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.