Pekińska zupa – oryginalną chińską zupę

Pekińska zupa jest znana na całym świecie. Czy kiedykolwiek pojawiła się na Twoim stole? Oto oryginalny przepis na pekińską zupę. Jak ją przygotować?

Jeśli często odwiedzasz azjatyckie restauracje, z pewnością spotkałeś się z tą słodko-kwaśną zupą w menu. Nic dziwnego, zdobyła serca milionów ludzi na całym świecie.

Co zawiera pekińska zupa?

Charakterystyczna dla tej zupy jest jej galaretowata konsystencja, która może nie być od razu dla każdego do gustu. Ale jak tylko spróbujesz, zakochasz się w niej. Kluczowymi składnikami są azjatyckie ciemne grzyby (Ucho Judasza lub shitake), jajko, mięso według wyboru oraz tofu. Bez tych składników zupa nie będzie kompletna.

Przepis na pekińska zupa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 15 minutaCzas całkowity: 45 minutaLiczba porcji:4 porcje

Ta zupa z Pekinu jest bardzo prosta i jej smak należy do tych mniej pikantnych, więc pikantna wietnamska zupa z przepisu będzie, gdy dodasz do niej na przykład papryczki chilli.

Składniki

Przygotowanie

  1. Najpierw oczyść pierś z kurczaka, usuń wszystkie błony. Mięso włóż do garnka, zalej bulionem (możesz użyć bulionu warzywnego, kurczaka lub zwykłej wody) i gotuj przez około 20 minut.
  2. Jeśli grzyby są w dużych kawałkach, połam je na mniejsze, zalej ciepłą wodą i pozostaw na ćwierć godziny, aby namokły.
  3. Następnie przygotuj resztę składników. Tofu pokrój w małe kostki. Pędy bambusa przekrój, aby nie były zbyt długie.
  4. Wyjmij mięso, pokrój na małe kawałki i wróć do bulionu. Dodaj namoczone grzyby, przekrojone pędy bambusa i tofu pokrojone w kostkę. Doprowadź wszystko do wrzenia.
  5. Następnie dodaj do zupy sos sojowy, sól, pieprz i nasiona sezamu.
  6. W zimnej wodzie rozpuść skrobię ziemniaczaną. Dodaj do zupy i dobrze wymieszaj – zupa zgęstnieje.
  7. Dokładnie ubij jajka i dodaj do zupy. Dopraw zupę octem według własnego smaku.
zupa po pekinsku
Źródło zdjęcia: AnjelikaGr / Shutterstock.com

Jak przygotować pikantną zupę pekińską?

Pekińska pikantna zupa jest ceniona przede wszystkim za jej ostrość, uzupełnioną zrównoważonym słodko-kwaśnym smakiem. W zależności od tego, jak bardzo lubisz ostre dania, możesz dostosować zupę do własnych upodobań. Idealnym dodatkiem są świeże papryczki chilli i ich nasiona, które wystarczy rozgnieść w moździerzu i dodać do zupy. Pikantna chińska zupa będzie jeszcze smaczniejsza.

Inne propozycje azjatyckich zup

Oprócz tej zupy, kuchnia azjatycka oferuje również inne wyśmienite dania, takie jak indonezyjska zupa soto ayam, charakteryzująca się czosnkiem, imbirem, rosołem z kurczaka i ryżowymi makaronami. Wietnamczycy nie wyobrażają sobie dnia bez swojej zupy Pho bo, której nie można jeść bez pałeczek. Japończycy również uwielbiają równie znane danie – zupę Ramen. Ma ona swoje specyfikacje, dlatego w składzie nie powinno zabraknąć makaronu pszennego, sosu sojowego czy pasty miso, wodorostów nori i mięsnego rosołu.

A która zupa jest Twoją ulubioną? Czy zakochałeś się w smaku azjatyckich dań, czy raczej ich unikasz, wybierając kuchnię bardziej zbliżoną do naszej?

Źródło: thewoksoflife.com, emperorspecialtyfoods.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.