Zupa Pho Bo: przepis na pikantna wietnamska zupa

Zupa pho bo jest również popularna w naszym kraju, ponieważ bazuje na mocnym bulionie. To tradycyjna wietnamska pikantna zupa, która jest bardzo obfita. Wypróbuj przepis Pho bo.

Co zawiera Pho bo?

Być może jeszcze nie słyszałeś o przepisie Pho bo, ponieważ nie jest to jeden z typowych czeskich przepisów na zupę. To typowa wietnamska zupa podawana w tradycyjnej misce. Tę azjatycką zupę możesz jednak przygotować nawet wtedy, gdy nie masz w domu odpowiedniej miski na zupę wietnamską. Świetnie smakuje i jednocześnie sprawia, że ​​Twoje menu jest wyjątkowe.

Znaczenie słowa pho bo

Jeśli zastanawiacie się, skąd wzięła się nazwa tej wietnamskiej zupy, sprawa jest prosta. Pho w tłumaczeniu oznacza szeroki makaron, a nazwa pho bo` odnosi się do bulionu wołowego, więc połączenie słów nawiązuje do tradycyjnej wietnamskiej pikantnej zupy Pho bo.


pho bo
Źródło zdjęcia: Chzu / Shutterstock.com

WSKAZÓWKA: Popularne jest również danie Bun Bo Nam Bo

Podstawą zupy jest bulion z indyka i wołowiny. Nie jest to jednak tradycyjny rosół, ponieważ do aromatyzowania bulionu używa się kombinacji przypraw, anyżu gwiaździstego, goździków, kolendry, cynamonu lub imbiru.

Zupa Pho Bo jest bardzo sycąca, ponieważ zawiera makaron ryżowy, kawałki mięsa i warzywa. Może Ci się wydawać, że do zupy potrzeba trochę więcej składników, ale zdecydowanie warto, powstałe połączenie smaków zaskoczy Ciebie i Twoje kubki smakowe.

Przepis na Pho bo

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania:5 godzina 30 minutaCzas całkowity:5 godzina 45 minutaLiczba porcji:6 porcje

Jeśli jesteś miłośnikiem chili i wszystkiego, co ostre, to wietnamską zupę na ostro przygotujesz z dodatkiem papryczek chili – ilość zależy od Twojego gustu i upodobań. I odwrotnie, jeśli nie lubisz pikantnych potraw, pomiń ten składnik.

Składniki

    Składniki na bulion

  • Składniki na zupa pho bo

Przygotowanie

  1. Nie obieraj imbiru i cebuli, tylko przekrój je na pół. Przygotuj garnek do zupy, w którym podsmażysz warzywa. Następnie wyjmij i umyj garnek.
  2. Dodaj żeberka wołowe, ogon wołowy i kości indycze i napełnij garnek zimną wodą. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie wyłącz ogrzewanie i wylej wodę. Mięso dokładnie oczyścić.
  3. Następnie ponownie włóż mięso do garnka z zimną wodą i dodaj cebulę i imbir. Dodaj także cynamon, kardamon, kolendrę, anyż gwiazdkowaty i goździki. Dodać sos rybny, cukier trzcinowy i szczyptę soli do smaku.
  4. Gotuj zupę, najlepiej na małym ogniu przez około 5 godzin. Nie zapomnij regularnie dodawać wody, aby garnek był pełny.
  5. Gdy bulion będzie gotowy, usuń wszystkie składniki i przecedź go przez gazę. Dopraw solą i sosem rybnym.
  6. Przed podaniem namocz makaron ryżowy w zimnej wodzie przez 30 minut.
  7. Surową wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry, przygotować zioła i wszystkie pozostałe składniki zupy.
  8. Doprowadzić bulion do wrzenia. Przygotuj makaron i mięso na talerzu i zalej je bulionem. Na koniec można udekorować ziołami, cebulą i pędami bambusa.
  9. Dodaj limonkę, chili i sosy do stołu do przyprawiania.

Jak podać zupę Pho bo?

Tuż przed jedzeniem wciśnij limonkę do zupy Pho Bo.

Prawdziwi wietnamscy smakosze serwują zupę, krojąc polędwicę w cienkie plasterki, układając ją na surowo na talerzu i zalewając gorącą zupą. Cienkie plastry mięsa są ugotowane i jednocześnie pozostają naprawdę soczyste.

Wietnamska Zupa Pho to bardzo specyficzna zupa, w której na pewno się zakochasz. Przepis jest dość zmienny, więc danie można dostosować do własnych upodobań.

Wybraliśmy dla Was z kuchni azjatyckiej: Smaczną i pożywną chińską zupę


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.