Pieczona kaczka: Klasyczny przepis z kminkiem

Pieczona kaczka to jeden ze świątecznych obiadów kuchni polskiej. Najbardziej tradycyjnym daniem jest pieczona kaczka z czerwoną kapustą. Czy potrafisz ugotować kaczkę tak, aby była miękka, a mięso się rozpadało?

Pieczona kaczka gości na świątecznym stole od wielu lat. Uroczysta konsekracja nie jest bez niej kompletna, podobnie jak święto św. Marcina czy św. Szczepana. I chociaż pieczona kaczka to jedno z typowych dań, wiele osób jej unika. Dowiedz się, jak upiec kaczkę, aby wszystkim smakowała.

Kaczka pieczona
Źródło zdjęcia: AS Foodstudio / Shutterstock.com

Jak upiec kaczkę?

Pieczoną kaczkę można ugotować równie dobrze szybko, jak wolno. Jeśli nie lubisz długiego pieczenia, możesz upiec je w jeden poranek. Na koniec wystarczy upiec skórkę, aby była ładna i chrupiąca. Zdjąć pokrywkę z brytfanny, przykryć kaczkę wypiekiem (smalcem) z brytfanny i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Kaczkę piecz w ten sposób przez 20 minut.

Praktyczną zasadą jest tutaj pieczenie przez 2,5 godziny z jednej strony, następnie odwrócenie na drugą stronę i pieczenie przez kolejne 2 godziny.

Hitem jest wolno pieczona kaczka przez 12 godzin. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni i piecz kaczkę przez 7 godzin. Następnie zwiększ temperaturę do 120 stopni na ostatnie 5 godzin pieczenia. Aby uzyskać wyjątkowo chrupiącą skórkę, natrzyj kaczkę proszkiem do pieczenia wymieszanym z miodem. Ważne jest, aby kaczkę polać wodą.

Przepis na pieczoną kaczkę

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 minutaCzas gotowania:5 godzina Czas całkowity:5 godzina 15 minutaLiczba porcji:4 porcje

Składniki

Przygotowanie

  1. Zanim zaczniesz przygotowywać kaczkę, rozgrzej piekarnik do 140 stopni.
  2. Kaczkę myjemy i kroimy na porcje (można też upiec w całości).
  3. Kaczkę dokładnie posolić, posypać solą i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  4. Dodaj około decylitra wody i zamknij pokrywkę.
  5. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 4 godziny.
  6. Po 4 godzinach zdejmij pokrywkę z piekarnika, zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 1 godzinę.
  7. W ciągu ostatniej godziny polej kaczkę proszkiem do pieczenia.

Z czym podawać pieczoną kaczkę?

Najbardziej tradycyjna jest pieczona kaczka z kapustą i kluskami z bułki. Można ją jednak podać również z ziemniakami w dowolny sposób, a nawet z gotowanym ryżem, który polać sosem z kaczki.

Wskazówki, jak zrobić najlepszą pieczoną kaczkę

Aby uzyskać naprawdę pyszne danie, wolno pieczona kaczka to bezpieczny wybór. Powolne gotowanie zapewnia jej soczystość i smak . Jeśli kaczka niezbyt Ci „pachnie”, możesz wspomóc się przepisem na pieczoną kaczkę z jabłkami. Jabłka pozbawiają kaczkę jej charakterystycznego zapachu. Aby uzyskać kruchość i lepszy smak, do kaczki można również dodać pokrojone pomarańcze.

Jak porcjować pieczoną kaczkę?

Pokrój kaczkę tak jak inny drób.
1. Połóż kaczkę na grzbiecie i odetnij końce skrzydeł.
2. Odciągnij prawą nogę od ciała i nożem oddziel całe udo, przecinając staw.
3. Następnie przejdź do lewego uda. Jeśli ta ćwiartka wydaje się za duża, możesz podzielić całe udo na dwie kolejne części, młotek i ćwiartkę.
4. Przetnij tuszę kaczki na szerokość – górną i dolną połówkę.
5. Od góry oddzielić połówkę piersi kaczki wraz ze skrzydłem i zrobić to samo z drugiej strony.
6. Teraz oddziel osobno skrzydła i piersi.

Sos do pieczonej kaczki 

Wszyscy znamy pieczoną kaczkę z kapustą, ale kaczkę można też przygotować na inne sposoby. Popularnym daniem jest np. pierś z kaczki zapiekana w piekarniku z sosem.

Sos jest bardzo prosty, wystarczy odcedzić ciasto, dodać do niego pokrojone warzywa korzeniowe, podsmażyć, dusić, a na koniec zmiksować blenderem ręcznym.

Inna wersja to sos z czerwonego wina. Do ciasta wrzucić posiekaną czerwoną cebulę, podsmażyć, zalać czerwonym winem i zredukować. Na koniec lekko oprószamy mąką.

Źródło: foodnetwork.com, smak.com.au


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.