Pieczona kaczka: Klasyczny przepis z kminkiem
Pieczona kaczka to jeden ze świątecznych obiadów kuchni polskiej. Najbardziej tradycyjnym daniem jest pieczona kaczka z czerwoną kapustą. Czy potrafisz ugotować kaczkę tak, aby była miękka, a mięso się rozpadało?
Pieczona kaczka gości na świątecznym stole od wielu lat. Uroczysta konsekracja nie jest bez niej kompletna, podobnie jak święto św. Marcina czy św. Szczepana. I chociaż pieczona kaczka to jedno z typowych dań, wiele osób jej unika. Dowiedz się, jak upiec kaczkę, aby wszystkim smakowała.
Jak upiec kaczkę?
Pieczoną kaczkę można ugotować równie dobrze szybko, jak wolno. Jeśli nie lubisz długiego pieczenia, możesz upiec je w jeden poranek. Na koniec wystarczy upiec skórkę, aby była ładna i chrupiąca. Zdjąć pokrywkę z brytfanny, przykryć kaczkę wypiekiem (smalcem) z brytfanny i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Kaczkę piecz w ten sposób przez 20 minut.
Praktyczną zasadą jest tutaj pieczenie przez 2,5 godziny z jednej strony, następnie odwrócenie na drugą stronę i pieczenie przez kolejne 2 godziny.
Hitem jest wolno pieczona kaczka przez 12 godzin. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni i piecz kaczkę przez 7 godzin. Następnie zwiększ temperaturę do 120 stopni na ostatnie 5 godzin pieczenia. Aby uzyskać wyjątkowo chrupiącą skórkę, natrzyj kaczkę proszkiem do pieczenia wymieszanym z miodem. Ważne jest, aby kaczkę polać wodą.
Przepis na pieczoną kaczkę
Składniki
Przygotowanie
- Zanim zaczniesz przygotowywać kaczkę, rozgrzej piekarnik do 140 stopni.
- Kaczkę myjemy i kroimy na porcje (można też upiec w całości).
- Kaczkę dokładnie posolić, posypać solą i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Dodaj około decylitra wody i zamknij pokrywkę.
- Umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 4 godziny.
- Po 4 godzinach zdejmij pokrywkę z piekarnika, zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 1 godzinę.
- W ciągu ostatniej godziny polej kaczkę proszkiem do pieczenia.
Z czym podawać pieczoną kaczkę?
Najbardziej tradycyjna jest pieczona kaczka z kapustą i kluskami z bułki. Można ją jednak podać również z ziemniakami w dowolny sposób, a nawet z gotowanym ryżem, który polać sosem z kaczki.
Wskazówki, jak zrobić najlepszą pieczoną kaczkę
Aby uzyskać naprawdę pyszne danie, wolno pieczona kaczka to bezpieczny wybór. Powolne gotowanie zapewnia jej soczystość i smak . Jeśli kaczka niezbyt Ci „pachnie”, możesz wspomóc się przepisem na pieczoną kaczkę z jabłkami. Jabłka pozbawiają kaczkę jej charakterystycznego zapachu. Aby uzyskać kruchość i lepszy smak, do kaczki można również dodać pokrojone pomarańcze.
Jak porcjować pieczoną kaczkę?
Pokrój kaczkę tak jak inny drób.
1. Połóż kaczkę na grzbiecie i odetnij końce skrzydeł.
2. Odciągnij prawą nogę od ciała i nożem oddziel całe udo, przecinając staw.
3. Następnie przejdź do lewego uda. Jeśli ta ćwiartka wydaje się za duża, możesz podzielić całe udo na dwie kolejne części, młotek i ćwiartkę.
4. Przetnij tuszę kaczki na szerokość – górną i dolną połówkę.
5. Od góry oddzielić połówkę piersi kaczki wraz ze skrzydłem i zrobić to samo z drugiej strony.
6. Teraz oddziel osobno skrzydła i piersi.
Sos do pieczonej kaczki
Wszyscy znamy pieczoną kaczkę z kapustą, ale kaczkę można też przygotować na inne sposoby. Popularnym daniem jest np. pierś z kaczki zapiekana w piekarniku z sosem.
Sos jest bardzo prosty, wystarczy odcedzić ciasto, dodać do niego pokrojone warzywa korzeniowe, podsmażyć, dusić, a na koniec zmiksować blenderem ręcznym.
Inna wersja to sos z czerwonego wina. Do ciasta wrzucić posiekaną czerwoną cebulę, podsmażyć, zalać czerwonym winem i zredukować. Na koniec lekko oprószamy mąką.
Źródło: foodnetwork.com, smak.com.au
Inne ulubione przepisy