Pieczone kasztany – przepis na przysmak w piekarniku

Jadalne kasztany to po prostu obowiązkowy element jesieni. Pieczenie to jeden z najlepszych sposobów, aby się nimi delektować. Oprócz tego prażone kasztany są także źródłem różnorodnych witamin i składników odżywczych.

Upiecz ten przysmak w domu, korzystając z porad, które dla Ciebie przygotowaliśmy.

Co warto wiedzieć o kasztanach?

Jeśli zamierzasz przygotować ten tradycyjny jesienny przysmak, powinieneś wiedzieć, że jadalne kasztany pochodzą z kasztanowca, a nie ze znanego kasztanowca, który powszechnie występuje w parkach i osiedlach. Oprócz owoców jadalnego kasztanowca, jego liście wykorzystuje się także do łagodzenia kaszlu. Owoce są pełne składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany. Ale także witaminy, na przykład witaminę C, witaminę B i minerały, takie jak potas i fosfor. Dzięki zawartości garbników mają doskonałe działanie przeciwstarzeniowe.

Przepis na pieczone kasztany w piekarniku

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 5 Czas gotowania: 20 Czas całkowity: 25 Liczba porcji:1 porcje

Po co czekać tylko na straganową wyprzedaż kasztanów? Przygotuj je w domu dokładnie tak, jak chcesz. Koniecznie wypróbujcie przepis na pieczone kasztany na blasze w piekarniku. Wierz lub nie, ale nic prostszego nie piekłeś.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim oczyść kasztany.
  2. Następnie przekrój każdy kasztan w poprzek z jednej strony.
  3. Ten krok sprawi, że będzie ładnie ugotowany i łatwiej będzie go obrać.
  4. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 170°C.
  5. Po upieczeniu kasztany lekko je posolić i gotowe – najlepiej smakują, gdy są jeszcze gorące.

Polecamy: Przepis na krążki cebulowe

Przepis na pieczone kasztany z rozmarynem

Ci, którzy lubią spróbować czegoś nowego, mogą wypróbować przepis na pieczone kasztany w piekarniku o smaku rozmarynu.

Składniki

  • 500 gramów jadalnych kasztanów
  • 2 łyżki masła
  • 4 gałązki rozmarynu
  • skórka z jednej cytryny
  • sól

Przygotowanie

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Kasztany oczyścić i każdy z nich przeciąć nożem w poprzek z jednej strony.
  3. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut. W tym czasie co jakiś czas mieszaj kasztany.
  4. Następnie dodać masło, rozmaryn, skórkę cytryny (umytą) i sól, wymieszać kasztany i piec kolejne dziesięć minut, w tym czasie ponownie je mieszając.
  5. Na koniec podawać gorące.

Przepis na pieczone kasztany w czekoladzie

Pieczone kasztany w czekoladzie w piekarniku to także świetny przysmak, który można wykorzystać także jako nietradycyjne świąteczne ciasteczko.

Składniki

  • jadalne kasztany
  • białą i ciemną czekoladę
  • wykałaczka
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  1. Najpierw usuń brud z kasztanów i pokrój je w kształcie krzyża na końcu.
  2. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  3. Piec około 25 minut w temperaturze 170-180 stopni. W czasie pieczenia przygotuj czekoladę.
  4. Wystarczy rozpuścić go w kąpieli wodnej, można też wrzucić do niego kawałek masła.
  5. Po upieczeniu kasztany (jeszcze gorące) ostrożnie obrać, nakleić na patyczek lub wykałaczkę i zanurzyć w czekoladzie. Życzymy dobrego smaku.

Przepis na gotowane kasztany

Kasztany można wykorzystać także np. do zup kremowych czy kremów do ciast. Idealnie nadają się do tego kasztany gotowane na wodzie.

Składniki

  • jadalne kasztany
  • woda

Przygotowanie

  1. Kasztany jadalne dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy z jednej strony w kształcie krzyża.
  2. Tak przygotowane wrzucamy je do dużego garnka, zalewamy wodą tak, aby były całkowicie zanurzone.
  3. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut.
  4. Po tym czasie garnek z kasztanami odstawiamy na bok i zostawiamy je w wodzie na kolejne siedem minut.
  5. Wtedy są gotowe i możemy je obrać, gdy są jeszcze ciepłe.

Nie wyobrażasz sobie jesieni bez pieczonych kasztanów? A jaki jest Twój gwarantowany ulubiony przepis?


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.