Pieczone żeberka w słodkiej marynacie: Soczysty przepis

Przygotuj pieczone żeberka wieprzowe w słodko-soczystej marynacie. Przygotuj swój ulubiony sos, który nada przepisowi wspaniałego smaku.

Dowiedz się, jak prawidłowo marynować żeberka pieczone w piekarniku i przenieś smakołyk na wyższy poziom dzięki najlepszym sosom mięsnym.

Pieczone żeberka przepis tradycyjny
Źródło zdjęcia: Irina Burakova / Shutterstock.com

Ten przysmak można również przygotować podczas letniego grilla lub na grillu kontaktowym w miesiącach zimowych, zamiast pieczenia, tak właśnie przyrządza się grillowane żeberka.

Przepis na pieczone żeberka

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 20 minutaCzas pieczenia:3 godzina Czas całkowity:3 godzina 20 minutaLiczba porcji:4 porcje

Aby uzyskać pyszne wolno pieczone żeberka, konieczne jest wykonanie prostych, ale bardzo ważnych kroków w procedurze. Ważne jest, aby po upieczeniu żeberka były nadal soczyste i pełne smaku. Jednocześnie musi być jednak odpowiednio ugotowany, aby dobrze odchodził od kości. Postaw na dobrą i soczystą marynatę oraz najlepszy przepis na pieczone żeberka.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim przygotuj najlepszą marynatę do żeberek, która przeniesie żeberka na wyższy poziom pieczenia mięsa.
  2. W dużej misce wymieszaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, wszystkie przyprawy i łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Ketchup możesz zamienić na wysokiej jakości przecier pomidorowy, łyżki konfitury owocowej na słodki miód. Wszystko zależy od gustu i wyposażenia kuchni.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220°C, aw międzyczasie przygotuj żeberka. W tym celu usuń membrany, dobrze je posol i popieprz i umieść w wyższym naczyniu do pieczenia.
  4. Umieść naczynie do pieczenia z żeberkami w piekarniku i pozwól mu piec przez około dziesięć do piętnastu minut. Wystarczy chwila, by żebra się cofnęły. Po kilku minutach wyjmij żeberka z piekarnika.
  5. Zaraz po wyciągnięciu czas na marynatę. Posmaruj nim żeberka ze wszystkich stron. Nie zapomnij zalać ich szklanką wody i zamknąć patelnię. Piec przez trzy godziny w temperaturze 170°C. (Aby uzyskać piękny kolor i kruchość, można w końcu otworzyć blachę do pieczenia i piec przez kilka minut bez przykrycia. Żeberka będą pięknie miękkie.)
  6. Od czasu do czasu sprawdzaj żeberka i ponownie je podlewaj.

Jaki dodatek pasuje do żeberek?

Pieczone żeberka mogą być świetnym daniem głównym, żeberka są również dobrym wyborem jako przekąska podczas siedzenia z przyjaciółmi. Próbowaliście kiedyś marynowanych żeberek z puree ziemniaczanymTo połączenie jest zaskakująco świetne. Możesz również delektować się tym przysmakiem z lekką sałatką, zwykłą kromką chleba lub tostami.

Ulubione sosy żeberkowe

Jeśli chcesz przygotować genialne żeberka, nie zapomnij o doskonałych sosach. Do delikatnej marynaty najlepiej nadają się sosy o ciekawym dominującym smaku, dlatego wybierz jeden sos słodki, ostry, serowo-czosnkowy. Te cztery rodzaje są najbardziej popularne i dobrze komponują się nie tylko z żeberkami, ale także z innymi rodzajami mięs. Sos pieprzowy może być również świetny do mięsa.

Ostre sosy to świetny wybór i popularna opcja. Na przykład sos chilli lub sos z chrzanem lub czosnkiem jako dominującym składnikiem doskonale komponuje się ze słodką i delikatną marynatą, miękkim mięsem i neutralnym dodatkiem. Takie sosy doskonale rozświetlają całe danie i nadają mu odpowiedniego smaku.

Jeśli natomiast uwielbiasz delikatne sosy, możesz wybrać na przykład sos serowy. Dobrym wyborem będą również sosy musztardowy, słodka śliwka lub łagodny szczypiorek. Aby wesprzeć marynatę, jako jedną z opcji możesz również przygotować sos barbecue, na pewno niczego nie zepsujesz. Wszystkie przygotowane sosy podawaj w małych miseczkach, które umieścisz wokół żeber na środku stołu.

Takim poczęstunkiem na pewno zniewolisz każdą wizytę.

źródło: inspiredtaste.net


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.