Pierogi z bryndzą – Klasyk pełen niespodzianek

Pierogi z bryndzą to tradycyjne danie, które kocha cały świat. Spróbuj wspaniałego smaku bryndzy i smażonego boczku. Przedstawiamy sprawdzony przepis na tradycyjny polski klasyk.

Pierogi z bryndzą – ten słowacki klasyk zachwycił cały świat. Pyszne danie pełne smaku i ciekawych połączeń. Wypróbuj tradycyjną procedurę i dodaj nietypowe składniki.

Jak powstały pierogi z bryndzą

Bryndza jest tradycyjnym daniem dodawanym do każdego posiłku. Jest przygotowywana i należy szczególnie do wiosennego menu, ponieważ owce miały mnóstwo świeżej i zielonej trawy do wypasu. Zaowocowało to pysznym i znacznie lepszej jakości serem owczym, z którego wytwarzana jest bryndza. Dlatego też szczególnie wiosną przygotowywano kluski, pierogi z bryndzą oraz różnego rodzaju smarowidła, w których ser owczy był głównym składnikiem.

Być może pierogi z bryndzą są bardziej znane niż same pierogi, ale ziemniaczane ptysie pokochasz za ich wygląd i nieodparty smak. Ciekawostką jest to, że zarówno do pierogów, jak i do gnocchi używa się tych samych składników, ale za każdym razem otrzymuje się zupełnie inne dania, które podaje się w inny sposób. Jak zatem przygotować pyszne pierogi z bryndzą?

Przepis na pierogi z bryndzą

Trudność:BeginnerCzas przygotowania:1 godzina 10 Czas całkowity:1 godzina 10 Liczba porcji:12 porcje

Wspaniałą rzeczą w tradycyjnej kuchni polskiej jest to, że nie potrzebujesz żadnych specjalnych składników. W porównaniu z nowoczesną kuchnią, w której istnieje wiele egzotycznych przypraw i składników, dzięki temu klasycznemu przepisowi nie musisz się martwić, że nie znajdziesz wszystkich składników w swoich zapasach.

To, co szczególnie spodoba Ci się w tym przepisie, to fakt, że jest on bardzo łatwy i stosunkowo szybki w przygotowaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie w łupinach. Następnie pozostaw je do ostygnięcia, możesz je przygotować dzień wcześniej, co tym bardziej przyspieszy późniejsze przygotowanie samego dania.
  2. Obierz zimne ugotowane ziemniaki i zetrzyj je do miski na drobnej tarce.
  3. Przesiej mąkę do drugiej miski i dodaj około dwóch łyżek ziemniaków wraz z jajkiem, wodą i łyżeczką soli.
  4. Wyrobić elastyczne ciasto, które następnie uformować w kulę i odstawić przykryte ręcznikiem kuchennym na około kwadrans.
  5. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do pierogów. Dodaj bryndzę i odrobinę masła do miski z pozostałymi ziemniakami, aby uzyskać łagodny smak. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić odrobiną soli.
  6. Uważaj na słoność samej bryndzy, sól może nie być w ogóle potrzebna. Nadzienie jest gotowe w ciągu kilku minut.
  7. Po piętnastu minutach możesz zacząć lepić pierogi.
  8. Podziel ciasto na pół i uformuj placek na posypanym mąką wałku do ciasta. Im cieńszy, tym lepszy.
  9. Z ciasta wycinamy kółka, można do tego użyć kubka lub szklanki.
  10. Nałóż nadzienie na połowę kółka i przykryj je drugą połową ciasta. Użyj widelca, aby docisnąć krawędzie do siebie, aby utrzymać wypełnione półkola razem.
  11. Przygotuj garnek z osoloną wodą i doprowadź wodę do wrzenia. Umieść przygotowane pierogi we wrzącej wodzie, upewniając się, że ciasto nie przywiera do dna lub boków garnka.
  12. Gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie zmniejsz ogień do połowy i gotuj jeszcze przez około pięć minut. Na koniec odcedź pierogi i podawaj od razu.

Podczas serwowania możesz posypać pierogi ziemniaczane bryndzą na wierzchu ugotowanej cebuli i boczku, połączenie, które pokochasz od pierwszego kęsa. Do tradycyjnej receptury pasuje również świeża dymka, szczypiorek, a nawet koperek. W niektórych przepisach znajdziesz również sos pomidorowy, którym polewa się placki. Spróbuj upiec ugotowane pierogi na patelni z tłuszczem, aby nadać potrawie inny wymiar.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.