Pierogi z mięsem mielonym – Przepis i pieczarkami

Pierogi pochodzą z Europy Środkowej i Wschodniej i są to niefermentowane pierogi nadziewane. Mogą być przygotowywane na słono, ale także na słodko i najczęściej nadziewane są twarogiem, mięsem, kiszona kapustą, serem lub owocami. Pierogi są podawane z podsmażoną cebulą.

Przepis na pierogi z mięsem

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 25 Czas gotowania: 20 Czas odpoczynku: 45 Czas całkowity:1 godzina 30 Liczba porcji:4 porcje

Przygotowanie nie jest skomplikowane, więc na pewno wypróbuj przepis na pierogi z mięsem mielonym i pieczarkami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsyp mąkę półgrubą, połowę opakowania proszku do pieczenia, dodaj masło, śmietanę i sól. Z surowców zagnieć ciasto, dobrze je wypracuj, zawij w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 45 minut.
  2. W międzyczasie obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Obierz pieczarki i również drobno je posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nałóż mięso mielone, posiekaną cebulę i pieczarki. Dobrze wymieszaj, dodaj mieloną paprykę, sól i pieprz. Smaż mięso, aż zacznie się tworzyć grudki.
  4. Gdy mięso jest gotowe, wróć do ciasta. Wyjmij je z lodówki i dobrze je wygnieć. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Następnie wytnij koła o średnicy około dziesięciu centymetrów.
  5. Na każde koło nakładaj około jednej łyżeczki mieszanki mięsnej.
  6. Oddziel żółtko od białka i ubij żółtko. Posmaruj brzegi ciasta ubitym żółtkiem, dobrze złożyć i przyciśnij. Widelcem przyciśnij brzegi.
  7. Uformuj nadziewane półkola, czyli pierogi.
  8. Na blaszce połóż papier do pieczenia i ułóż na nim wszystkie pierogi.
  9. Piecz w piekarniku około 25 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu wyjmij pierogi z piekarnika i pozwól im ostygnąć.

Smacznego!


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.