Pierś kurczaka – Przepis z bryndzą i soczystym boczkiem

Pierś kurczaka można przygotować na naprawdę wiele sposobów, ale wiele osób unika ich przygotowywania. Boją się, że mięso będzie zbyt wysuszone, co zdarza się w przypadku piersi dość często.

Przepis na pierś kurczaka z bryndzą i boczkiem

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 40 Czas gotowania: 15 Czas całkowity: 55 Liczba porcji:2 porcje

Masz to samo? Boisz się przygotowywać pierś kurczaka, bo zawsze wysycha? Wypróbuj przepis na pierś kurczaka faszerowaną boczkiem i bryndzą. Na pewno już się to nie stanie – a z wynikiem będziesz więcej niż zadowolony.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka najpierw czyścimy i myjemy. Delikatnie przecinamy na cienkie plastry, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy.
  2. Każdy plaster solimy i pieprzymy według smaku.
  3. Następnie przygotowujemy mieszankę bryndzową, którą będziemy faszerować mięso.
  4. Bryndzę wkładamy do miski i dodajemy do niej drobno posiekaną szczypiorek, około jednej garści. Dobrze mieszamy.
  5. Na każdą pierś kurczaka po soleniu i pieprzeniu kładziemy plaster boczku, na którym umieszczamy jeszcze małą porcję mieszanki bryndzowej.
  6. Plastry następnie składamy, tworząc kieszonkę. Możemy zabezpieczyć mięso wykałaczkami, aby kieszonki się nie rozpadały podczas przygotowywania.
  7. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i krótko smażymy kieszonki. Wystarczy około pięciu minut.
  8. W międzyczasie rozgrzewamy również piekarnik do 180 stopni i po usmażeniu wkładamy kieszonki do naczynia żaroodpornego, które wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  9. W piekarniku pieczemy faszerowane piersi kurczaka kolejne 5 minut.
  10. Do naczynia żaroodpornego dodajemy około łyżki masła i według smaku kilka kropli soku z cytryny, aby mięso miało smaczniejszy sos.
  11. Po upieczeniu możemy podawać.

Z czym podawać pierś kurczaka?

Pierś kurczaka z bryndzą i boczkiem możemy podawać z gotowanymi lub tłuczonymi ziemniakami, ale także z ryżem i świeżą sałatką warzywną.


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.