Pijany Izydor – Świąteczny pyszny przepis na deser
Pijany Izydor to pyszny świąteczny deser, który uwielbia każdy. Pomimo 4 warstw jest łatwy w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na te kawałki i ciesz się ich pysznym smakiem.
Książki kucharskie naszych babć skrywają wiele pysznych przepisów, które niestety są zapomniane. Jednym z takich jest pijany Izydor, na receptę, po spożyciu nie należy wsiadać za kółko.
Ciasto pijany Izydor to bożonarodzeniowa potrawa, której nadzienie przyrządza się z rumu. Może się wydawać, że świąteczny pijany Izydor jest trudny do przygotowania, ale jest odwrotnie. Cukrowy Izydor pijany jest właściwie bardzo prosty, choć ten krój składa się z czterech warstw.
Oprócz świąt Bożego Narodzenia ten deser jest zwykle przygotowywany na Wielkanoc lub inne uroczystości. Czy Wy też macie w rodzinie imprezę lub święto, na których przygotowujecie ten konkretny deser?
Przepis na pijany Izydor
Przepis pijany Izydor wcale nie jest czasochłonny, podstawą jest korpus, który upiecze się w mgnieniu oka. W zestawie znajdują się również dwa rodzaje kremów, które przygotowujesz, gdy organizm się ochładza.
Składniki
Składniki na krem orzechowy
Składniki na krem z żółtek
Składniki na glazurę
Przygotowanie
- Przede wszystkim rozgrzej piekarnik do 160 °C.
- Ubij masło, cukier i żółtka na pianę, a białka ubij na sztywną pianę.
- Następnie dodać kakao, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.
- Ostrożnie wmieszaj ubity śnieg do mieszanki i dokładnie wymieszaj.
- Masę wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć.
- W tym czasie przygotuj krem orzechowy. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
- Rozłóż krem orzechowy na upieczonej blasze.
- Teraz przychodzi krem z żółtek. Przygotuj kąpiel wodną.
- Wszystkie składniki kremu żółtkowego umieść w misce i ubij trzepaczką nad parą na gładką i błyszczącą masę.
- Po zakończeniu wymieszaj masło z kremem chłodzącym.
- Gotowy krem rozsmarować na już rozsmarowanym kremie orzechowym.
- Deser pijany Izydor wstaw do lodówki przynajmniej na pół dnia – najlepiej na 24 godziny.
- Następnie ze śmietanki i czekolady przygotować polewę czekoladową – rozpuścić składniki w kąpieli wodnej, a następnie polać lukrem całe ciasto i ponownie stwardnieć.
Jak ulepszyć ciasto pijany Izydor?
- Pewnie spotkaliście się z wariantem babeczki pijany Izydor, w końcu też możecie ją udekorować samodzielnie. Pokrój na małe kostki, które zmieszczą się do wybranych papierowych kubków.
- Jeśli chcesz mieć pięknie udekorowany deser, włóż trochę czekolady do rękawa cukierniczego i utwórz ładną siatkę na wierzchu deseru, pozwól mu stwardnieć.
- Przygotuj duży nóż, gorącą wodę i papierowe serwetki, aby dobrze naciąć Pijanego Izydora. Przed każdym cięciem moczyć nóż przez chwilę w gorącej wodzie, wytrzeć wodę serwetką i pokroić.
Nie musisz piec pijanego Izydora tylko na dużej blasze. Deser można również przygotować w formie ciasta. Dziś możesz znaleźć dokładne przepisy na ciasto Pijany Izydor, które są zaprojektowane dokładnie dla danej wielkości tortownicy. Możesz jednak również wybrać powyższy przepis i upiec go jako ciasto. Ciasto będzie wyższe, co nada ciastu jeszcze bardziej świąteczny wygląd.
Jakie inne świąteczne przeboje przygotowujecie w domu na Święta?
Źródło: taste.com.au, delish.com
Inne ulubione przepisy