Pijany Izydor – Świąteczny pyszny przepis na deser

Pijany Izydor to pyszny świąteczny deser, który uwielbia każdy. Pomimo 4 warstw jest łatwy w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na te kawałki i ciesz się ich pysznym smakiem.

Książki kucharskie naszych babć skrywają wiele pysznych przepisów, które niestety są zapomniane. Jednym z takich jest pijany Izydor, na receptę, po spożyciu nie należy wsiadać za kółko.

Ciasto pijany izydor
Źródło zdjęcia: NoirChocolate / Shutterstock.com

Ciasto pijany Izydor to bożonarodzeniowa potrawa, której nadzienie przyrządza się z rumu. Może się wydawać, że świąteczny pijany Izydor jest trudny do przygotowania, ale jest odwrotnie. Cukrowy Izydor pijany jest właściwie bardzo prosty, choć ten krój składa się z czterech warstw.

Oprócz świąt Bożego Narodzenia ten deser jest zwykle przygotowywany na Wielkanoc lub inne uroczystości. Czy Wy też macie w rodzinie imprezę lub święto, na których przygotowujecie ten konkretny deser?

Przepis na pijany Izydor

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 50 minutaCzas gotowania: 25 minutaCzas całkowity:1 godzina 15 minutaLiczba porcji:12 porcje

Przepis pijany Izydor wcale nie jest czasochłonny, podstawą jest korpus, który upiecze się w mgnieniu oka. W zestawie znajdują się również dwa rodzaje kremów, które przygotowujesz, gdy organizm się ochładza.

Składniki

  • Składniki na krem ​​orzechowy

  • Składniki na krem ​​z żółtek

  • Składniki na glazurę

Przygotowanie

  1. Przede wszystkim rozgrzej piekarnik do 160 °C.
  2. Ubij masło, cukier i żółtka na pianę, a białka ubij na sztywną pianę.
  3. Następnie dodać kakao, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Ostrożnie wmieszaj ubity śnieg do mieszanki i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 15 minut. Następnie pozwól mu ostygnąć.
  7. W tym czasie przygotuj krem ​​orzechowy. Wymieszaj wszystkie składniki razem.
  8. Rozłóż krem ​​orzechowy na upieczonej blasze.
  9. Teraz przychodzi krem ​​z żółtek. Przygotuj kąpiel wodną.
  10. Wszystkie składniki kremu żółtkowego umieść w misce i ubij trzepaczką nad parą na gładką i błyszczącą masę.
  11. Po zakończeniu wymieszaj masło z kremem chłodzącym.
  12. Gotowy krem ​​rozsmarować na już rozsmarowanym kremie orzechowym.
  13. Deser pijany Izydor wstaw do lodówki przynajmniej na pół dnia – najlepiej na 24 godziny.
  14. Następnie ze śmietanki i czekolady przygotować polewę czekoladową – rozpuścić składniki w kąpieli wodnej, a następnie polać lukrem całe ciasto i ponownie stwardnieć.

Polecamy: Tiramisu

Jak ulepszyć ciasto pijany Izydor?

  • Pewnie spotkaliście się z wariantem babeczki pijany Izydor, w końcu też możecie ją udekorować samodzielnie. Pokrój na małe kostki, które zmieszczą się do wybranych papierowych kubków.
  • Jeśli chcesz mieć pięknie udekorowany deser, włóż trochę czekolady do rękawa cukierniczego i utwórz ładną siatkę na wierzchu deseru, pozwól mu stwardnieć.
  • Przygotuj duży nóż, gorącą wodę i papierowe serwetki, aby dobrze naciąć Pijanego Izydora. Przed każdym cięciem moczyć nóż przez chwilę w gorącej wodzie, wytrzeć wodę serwetką i pokroić.

Nie musisz piec pijanego Izydora tylko na dużej blasze. Deser można również przygotować w formie ciasta. Dziś możesz znaleźć dokładne przepisy na ciasto Pijany Izydor, które są zaprojektowane dokładnie dla danej wielkości tortownicy. Możesz jednak również wybrać powyższy przepis i upiec go jako ciasto. Ciasto będzie wyższe, co nada ciastu jeszcze bardziej świąteczny wygląd.

Jakie inne świąteczne przeboje przygotowujecie w domu na Święta?

Źródło: taste.com.au, delish.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.