Placki z kalafiora w piekarniku: szybki i zdrowy przepis

Placki z kalafiora to zdrowy przepis, który sprawi, że Twoje menu będzie wyjątkowe. Placki kalafiorowe są gotowe w mgnieniu oka, więc to szybki i łatwy przepis pełen witamin.

Dlaczego placki z kalafiora są zdrowe?

Powszechnie wiadomo, że kalafior należy do warzyw krzyżowych, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Nie dość, że jest lekkostrawny, to jeszcze jego kaloryczność jest bardzo niska, mimo że zawiera niezliczoną ilość składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Może Cię to zaskoczyć, ale jedna porcja kalafiora zapewni Ci dzienną dawkę witaminy C, witamin A, B, E, kwasu foliowego, który jest szczególnie potrzebny na początku ciąży, a także potasu, wapnia i magnezu. Ze względu na wysoką wartość odżywczą naleśniki z kalafiora są odpowiednie dla dzieci, z pewnością przypadną im do gustu na obiad lub sycącą przekąskę.

Przepis na placki z kalafiora

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 25 Czas pieczenia: 10 Czas całkowity: 35 Liczba porcji:4 porcje

Jeśli nie jesteś fanem smażonych potraw, możesz również przygotować puszyste i szybkie placki kalafiorowe w piekarniku. Ziemniaki są odpowiednim dodatkiem na prawie wszystkie możliwe sposoby. Jednak dla smakoszy polecamy puree ziemniaczane lub gotowane ziemniaki posypane świeżym szczypiorkiem lub dymką, w towarzystwie pysznego domowego sosu tatarskiego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kalafiora delikatnie ugotować w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie przygotować ciasto z pozostałych składników w misce.
  3. Gdy kalafior będzie gotowy, rozgnieć go i dodaj do ciasta.
  4. Mieszankę dokładnie wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
  6. Za pomocą łyżki do zupy uformuj kotlety z kalafiora na blasze do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C na złoty kolor 10 – 15 minut.

Jeśli więc wahasz się, czy przygotować zdrowe placki z kalafiora (a może nawet inne klopsy), nie krępuj się. Dodatkowo możesz dostosować je do swoich wymagań, np. dodając tarty ser, wyczarujesz pyszne naleśniki z kalafiora z serem.

Tak więc, jeśli przestrzegasz diety niskowęglowodanowej, placki z kalafiora o niskiej zawartości węglowodanów są dla Ciebie absolutnie idealne. Wystarczy, że klasyczną mąkę zastąpisz mąką migdałową, lnianą, a nawet dyniową. Aby uzyskać keto placki z kalafiora, użyj w naleśnikach psyllium i mąki ryżowej.

Proste placki z kalafiora zapiekane w piekarniku możesz podać z ulubionym dressingiem – z dressingiem ziołowym lub czosnkowym będzie idealny.

Wskazówki dotyczące ulepszania placków z kalafiora

Popularnym przepisem są również placki kalafiorowe z surowego kalafiora, w których kalafiora nie trzeba gotować, a wystarczy zetrzeć go na tarce o grubych oczkach.

Osoby z celiakią też nie muszą się martwić, bo dla nich też jest przepis na bezglutenowe placki z kalafiora. W takim przypadku istnieje możliwość przygotowanie placki kalafiorowe bez mąki, można je zastąpić np. mieloną kaszą gryczaną, płatkami owsianymi lub ulubionym rodzajem twardego sera.

Placki z kalafiora z płatkami owsianymi możesz też spróbować w domu, bo to pożywny i pełnowartościowy obiad, a do tego prawie bez kalorii.

WSKAZÓWKA: Zamiast klasycznego białego kalafiora spróbuj kalafiora fioletowego, który nada potrawie ciekawego koloru, a także ozdobi placki.

Placki z kalafiora przepis
Źródło zdjęcia: Maslova Valentina / Shutterstock.com

Dip czosnkowy do naleśników

Na sos czosnkowy, który dobrze komponuje się z plackami warzywnymi, przygotujemy

  • 1 kwaśna śmietana,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • Oliwa z oliwek,
  • sól pieprz,
  • pietruszka/szczypiorek.

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i podawać z plackami warzywnymi.

Przepis na wegańskie placki z kalafiora

Nie zapomnieliśmy również o weganach, którzy mogą przygotować przepis na wegańskie placki z kalafiora. W tym przepisie główną rolę odgrywa siemię lniane, które pęczniejąc w wodzie zastępuje jajko, które wiąże ze sobą wszystkie składniki.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 300 g bułki tartej
  • 20 g siemienia lnianego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

  1. Kalafior gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.
  2. Następnie rozgnieść i dodać zmiażdżony czosnek i bułkę tartą.
  3. Siemię lniane zalać niewielką ilością wody i wymieszać. Następnie dodaj je do mieszanki kalafiora.
  4. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Placki kalafiorowe smażymy na złoty kolor z obu stron.

Plaki z kalafiora z serem lub kwaśną śmietaną i ogórkiem smakują wyśmienicie.

A w jakim sensie je lubisz? Wolicie wersję zdrowszą czy klasyczną?

Przepisy na kalafiora są pełne składników odżywczych i witamin, dlatego cieszą się dużą popularnością w naszej kuchni. Możesz także spróbować zupa kalafiorowa, budyniu z kalafiora czy risotto z kalafiora.

Źródło: allrecipes.com, lifestylelowcarb.cz


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.