Placki ziemniaczane na patelni – Szybki i smaczny przepis

Czy potrafisz się pobić na chrupiące smażone placki ziemniaczane? Niezależnie od tego, czy uwielbiasz tradycyjne placki ziemniaczane, czy też masz ochotę na eksperymenty, wypróbuj przepis na chrupiące placki ziemniaczane.

Czy wiecie, że nie jest to przysmak tradycyjny tylko dla kuchni słowiańskiej, ale tradycyjne placki ziemniaczane są daniem podczas Chanuki? Żydzi nazywają je latkes.

Przepis na placki ziemniaczane

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 10 Czas całkowity: 25 Liczba porcji:8 porcje

Zrób najlepsze placki ziemniaczane. Ulubiony szybki przepis, który pokochasz.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jeśli chcesz usmażyć klasyczne placki ziemniaczane, wystarczy zetrzeć ziemniaki na tarce i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Dodać jajka, rozgniecione ząbki czosnku, majeranek i mąkę, dobrze wymieszać.
  3. Ciasto na placki ziemniaczane doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.
  4. Rozgrzej olej na patelni i stopniowo smaż na patelni poszczególne placki ziemniaczane, aż uzyskają złoty kolor z obu stron.
Jak zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane?

To zależy tylko od Ciebie. Idealnie jest drobno zetrzeć połowę, a drugą połowę na grubszej stronie tarki.

Jakiej mąki użyć na placki ziemniaczane?

W naszym przepisie używamy mąki zwykłej, ale można ją też zastąpić zdrową mąką orkiszową.

Placki z cukinią

Jeśli masz ochotę spróbować czegoś innego, nowego, nietradycyjnego, przygotuj cukinię. Co to jest? Po prostu placuszki z cukinii. Robiąc je, postępujesz tak samo jak przy plackach ziemniaczanych, tyle że zamiast ziemniaków trzesz cukinię.

Jeśli nie lubisz cukinii, dodaj do ziemniaków inne warzywa. Nie wiesz który? Można powiedzieć, że prawie każdy korzeń: marchew, seler, pietruszka. A jeśli uwielbiasz dania z kapustą, wymieszaj ciasto na placki ziemniaczane z kapustą.

Jeśli chodzi o słodkie placki ziemniaczane

A teraz z zupełnie innej beczki. Czy wiesz, że w Niemczech je się słodkie placki ziemniaczane? Przygotowując ciasto po prostu pomijamy sól, pieprz, majeranek i czosnek, a gotowe placki smarujemy puree jabłkowym. Może ci się to wydawać dziwne, ale zdecydowanie warto spróbować! A w Polsce też przygotowują je na słodko, ale dla odmiany ze śmietaną i posypane cukrem.

Nie ma znaczenia, który przepis wybierzesz i jak przygotujesz ten przysmak, najważniejsze jest to, że ci smakuje.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.