Przepis na Poke Bowl: Miska pełna zdrowia
Poke bowl to nowoczesne i bardzo popularne danie. Ma swoje korzenie na Hawajach, gdzie był popularny wśród surferów, dzięki czemu stopniowo rozprzestrzenił się na cały świat. Wypróbuj przepis na poke bowl, prosty i zdrowy posiłek.
W języku hawajskim poke oznacza kostkę lub kawałek. Nie tylko świetnie wygląda i smakuje, ale jest również pełen ważnych składników odżywczych.
Co to jest poke bowl?
Poke bowl składa się z lekkich składników, które nie są przetwarzane termicznie ani przemysłowo. Dlatego ta żywność jest łatwa do przetworzenia przez nasz układ trawienny i ma niski indeks glikemiczny. Jest zatem odpowiedni również wtedy, gdy próbujesz schudnąć lub po prostu chcesz żyć zdrowiej.
Domowe poke bowls składają się z trzech głównych składników:
- Fundacja,
- warzywa
- białka.
Podstawą jest najczęściej ryż. Możesz użyć ryżu basmati, jaśminowego lub sushi. Inną opcją na bazę jest komosa ryżowa (biała lub czarna) lub makaron azjatycki. Wszystkie te podkłady są również bezglutenowe. Surowe warzywa, kolorowe i chrupiące, kiełki i inne są wtedy ładnie układane na spodzie.
Polecamy: Sałatka z komosą ryżową
Składnik białkowy to marynowane mięso, ryby, owoce morza (np. krewetki ) lub wegańskie zamienniki mięsa (tofu, seitan, tempeh, rośliny strączkowe). Poke bowl, podobnie jak popularna buddha poke bowl lub zupy ramen, oferuje niezliczone kombinacje i wariacje. To zależy tylko od gustu i wyobraźni. Zainspiruj się poniższymi opcjami.
Jak zrobic poke bowl?
California poke bowl z łososiem
Najpierw przygotujemy składnik mięsny – łososia. Mięso świeżego łososia pokroić w kostkę i zamarynować – drobno posiekana szalotka, sos sojowy, kilka kropel octu ryżowego, szczypta startego imbiru, sezam. Wymieszaj łososia w marynacie i odstaw na 10 minut.
W poke bowlu najpierw przygotowujemy bazę – gotowany ryż basmati. Na wierzch układamy warzywa pokrojone w paski – awokado, ogórek, marchewka, papryczki chilli do smaku, sałatka z wodorostów wakame, kiełki groszku. Umieść marynowanego łososia z całą marynatą na środku miski.
WSKAZÓWKA: Wypróbuj również popularny przepis na łososia pieczonego w piekarniku
Poke bowl z łososiem można udekorować np. kolendrą i sezamem.
Hawajska miska do poke
Ponownie najpierw marynujemy mięso, w tym przypadku tuńczyka. Pokroić w kostkę, polać sosem oji, skropić octem ryżowym, olejem sezamowym, dodać odrobinę miodu, drobno posiekaną szalotkę, startą skórkę z limonki i sezam. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Bazą dania hawajskiego jest ryż, do którego dodajemy paski warzyw i owoców – rzodkiewki, awokado, marchew, mango, kiełki grochu i papryczki chilli. Połóż tuńczyka z marynatą na środku. Udekoruj ziarnami sezamu i prażonymi wiórkami kokosowymi.
Pikantny poke bowl w stylu azjatyckim
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą typowe azjatyckie składniki – kimchi i sriracha.
Kimchi to pikantne, chrupiące sfermentowane warzywo, pierwotnie używane w kuchni koreańskiej. Warzywa Kimchi są bardzo popularne i można je stosunkowo łatwo zrobić w domu.
Sriracha to ostry sos chili typowy dla kuchni wietnamskiej i tajskiej. Jest powszechnie dostępny w azjatyckich sklepach spożywczych, jest czerwony, aw jego logo możemy znaleźć koguta.
Inne składniki, z którymi być może jeszcze się nie spotkaliście, to pyszny makaron soba (również powszechnie dostępny), ale oczywiście można użyć dowolnego makaronu azjatyckiego. Ostatnią rzeczą, o której należy wspomnieć, jest edamame – niedojrzałe ziarna soi, zielone w kolorze i kształcie małych fasolek. Mają doskonały słodki smak i są bardzo bogate w składniki odżywcze (białka i niezbędne aminokwasy).
Tym razem zamiast składnika mięsnego użyjemy tofu. Kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Następuje marynowanie – smażone tofu polać sosem sojowym, skropić octem ryżowym, dodać drobno posiekaną szalotkę, łyżkę majonezu (lub wegańskiego), srirachę do smaku, olej sezamowy, sok z cytryny i ziarna sezamu. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Tym razem jako bazę użyjemy makaronu soba. Składnik warzywny powstanie z czerwonej kapusty, pomidorów, kukurydzy, edamame, awokado i kimchi. Tofu z marynatą w środku, posypać pestkami, dymką, kolendrą i gotowe.
Inne ulubione przepisy