Polędwiczka wieprzowa w boczku: Prosty przepis

Popularny przepis na polędwicę wieprzową, którą zawija się w boczek i zapieka w piekarniku. Możesz po prostu wybrać sos grzybowy lub pieprzowy jako dodatek do lalki wieprzowej.

Wieprzowina jest bardzo popularna w kuchni czeskiej, każda część jest inna i nadaje się do przygotowania różnych potraw. Wśród najlepszych przepisów na polędwiczki wieprzowe z pewnością należy pieczona polędwica wieprzowa z boczkiem w piekarniku.

Polędwiczka wieprzowa w boczku
Źródło zdjęcia: Elena Shashkina / Shutterstock.com
Jak zrobić medaliony z polędwiczki wieprzowej?

Oczyść mięso, usuń błony i pokrój wieprzowinę na około 2 cm medaliony ostrym nożem.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w boczku

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 50 Czas pieczenia: 10 Czas całkowity:1 godzina Liczba porcji:4 porcje

Najlepsza bułka wieprzowa jest pieczona w piekarniku i zawijana w boczek. Przyrządzisz go dla całej rodziny z zaledwie trzech podstawowych składników. Jak zrobić lalkę?

Składniki

Przygotowanie

  1. Polędwicę wieprzową pozostawić w całości, dokładnie umyć i oczyścić. Konieczne jest pozbycie się jej błon. (Bądź cierpliwy z tym procesem, lalka ma ich całkiem sporo – a celem jest usunięcie ich jak największej liczby. Bo kiedy lalka jest poddawana obróbce cieplnej, półfabrykaty są wtedy sztywne, a to może zepsuć ogólną przyjemność smakową)
  2. Delikatnie osusz mięso papierowym ręcznikiem, a następnie posol i pieprz lalkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso. Obracamy go stopniowo, aby równomiernie usmażył się ze wszystkich stron.
  4. Kiedy mięso się zarumieni, zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
  5. Ostrożnie nałóż musztardę Dijon, a następnie zawiń w plastry boczku. Aby bekon się trzymał, mocujemy go wykałaczkami.
  6. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż lalkę do naczynia do pieczenia i włóż do piekarnika. Piec około 10-12 minut.
  7. Polędwiczkę wieprzową w angielskim bekonie wyciągnąć z piekarnika i chwilę ostudzić.
  8. Kroimy w plastry, które powinny być pięknie różowe w środku.

Z czym podać polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczkę wieprzową z boczkiem można podawać bezpośrednio po pokrojeniu. Jako dodatek nadają się świeże warzywa, a także gotowane, pieczone lub puree ziemniaczane lub puree ziemniaczane. Niektóre kuchnie przygotowują również kluski wieprzowe z ryżem.

Polędwiczka wieprzowa z sosem

Jeśli oprócz warzyw i ziemniaków chcielibyście dodać do tego dania coś ekstra, faworytem jest polędwica wieprzowa w boczku z sosem pieprzowym, to prawdopodobnie możecie przygotować ją według naszego przepisu. Alternatywą dla wieprzowiny może być również sos serowy, śliwkowy lub musztardowy.

źródło: cookthestory.com


Inne ulubione przepisy

4/5 - (2 votes)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.