Polewa czekoladowa – Jak idealnie go przygotować?

Polewa czekoladowa to wisienka na torcie każdego deseru. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz domowa polewa czekoladowa do naleśników, ciasta czy deseru, za każdym razem sprawia, że cały przysmak smakuje lepiej.

Jak szybko i łatwo przygotować polewę czekoladową? Sprawdź najlepsze wskazówki.

Polewa czekoladowa do pierników

Oprócz posypywania cukrem pudrem, popularny jest również polewa czekoladowa do pierników. Aby ją przygotować, kup czekoladę do gotowania. Umieść ją w rondelku ze 140 g zestalonego tłuszczu i pozwól jej powoli stopić się w kąpieli wodnej. Następnie dodaj 10 łyżek gorącej wody i dobrze wymieszaj. Polewę czekoladową można natychmiast wylać na wierzch upieczonego piernika.

Polewa czekoladowa do ciasta

Przygotowanie polewy czekoladowej może wydawać się bardzo proste, ale procedura wymaga precyzyjnych kroków, aby uzyskać idealny rezultat. W końcu odpowiedni i idealna polewa czekoladowa jest błyszczący, gładki i wolny od drobnych grudek lub oznak zsiadania się przy każdej okazji. Dzięki dobrej polewie można również doskonale zatuszować nierówności lub drobne skazy na powierzchni ciasta lub innego deseru. Dlatego poświęć wystarczająco dużo uwagi przygotowaniu lukru, a twój deser będzie smakował i wyglądał pięknie.

Przepis na polewa czekoladowa

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Liczba porcji:1 porcje

Dwa składniki, które pięknie do siebie pasują – śmietana i czekolada. Spróbuj przygotować polewa według prostej procedury. Do jego przygotowania potrzebne będą tylko dwa składniki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podgrzej śmietankę w rondelku na średnim ogniu. Mogą tworzyć się małe bąbelki, ale nie może dojść do pełnego wrzenia.
  2. Zdjąć rondel z ognia i wsypać do śmietanki posiekaną gorzką czekoladę.
  3. Po kilku minutach czekolada sama się rozpuści i należy ją dokładnie ubić trzepaczką.
  4. Polewa jest gotowy w mgnieniu oka. Jest gęsty, idealnie błyszczący i gładki po ubiciu.
  5. Polewa doskonale zastyga po polaniu deseru i nie pęka ani nie kruszy się podczas krojenia.

Możemy potwierdzić, że to naprawdę najlepsza polewa, który łatwo się kroi i nie pęka. Polewa pozostaje bardziej miękki, nie jest całkowicie twardy, jak w przypadku wylania samej czekolady na ciasto, które wkrótce twardnieje jak beton. Chociaż jest to bardzo prosta polewa czekoladowa, jesteśmy pewni, że jest to ten, który pokochasz najbardziej.

Dobra rada: Jeśli rozrzedzasz czekoladę tłuszczem, nigdy nie dodawaj więcej niż 20% tłuszczu do całego lukru.

Jakiego tłuszczu użyć do polewy czekoladowej?

Można użyć klasycznego masła, tłuszczu kokosowego, oleju. Najbardziej odpowiednie są 100% tłuszcze roślinne.

Czego użyć zamiast kwaśnej śmietany w polewie czekoladowej?

Można również rozcieńczyć polewu klasycznym masłem. Używany jest również tłuszcz kokosowy.

Co zrobić, aby polewa czekoladowa była płynna?

Aby uzyskać piękna, błyszcząca polewa, należy go rozrzedzić. Najlepsza polewa jest zrobiona z czekolady i śmietany. Można również użyć masła lub oleju kokosowego.

Jak zrobić błyszcząca polewa czekoladowa?

Polewa czekoladowo-śmietankowa jest pięknie błyszcząca, gęsta i gładka. Nadaje się do ciast, maczania cukierków i różnych deserów.

Jakiej czekolady użyć do lukru?

Dobrej jakości czekolada to podstawa każdego dobrego lukru. Powinna ona zawierać co najmniej 50-70% kakao. Najlepsza jest ciemna czekolada. Jeśli używasz kakao, zawsze preferuj kakao holenderskie.

Polewa czekoladowa z kakao

Pokochasz polewa, mimo że jest nieco trudniejsza i potrzebujesz więcej składników. Jest bardzo smaczny i wygląda idealnie. Do przygotowania polewy kakaowej będziesz potrzebować.

Składniki

  • 70 g semoliny z cukrem,
  • 1-2 łyżki mleka,
  • 1 łyżka soli,
  • 80 g tłuszczu roślinnego (100%),
  • 2 łyżki holenderskiego kakao.

Przygotowanie

  1. Najpierw rozpuścić tłuszcz roślinny w kąpieli wodnej.
  2. Następnie najpierw wymieszaj cukier z kakao i solą, a następnie dodaj tę mieszaninę do rondla z roztopionym tłuszczem.
  3. Podgrzej wszystkie składniki w rondlu i stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, co sprawi, że mieszanina stanie się pięknie gładkim i gładkim lukrem.
  4. Polewa nie może się zagotować, dlatego należy wybrać mały ogień. Tak przygotowana polewa szybko zastyga, więc polewaj nim deser od razu po wymieszaniu.

Polewa z białej czekolady

Pierwsza opcja to również biała czekolada i śmietana. Procedura jest taka sama jak w przypadku lukru z ciemnej czekolady.

Składniki

  • 200 g białej czekolady
  • 125 ml bitej śmietany
Polewa czekoladowa z białej czekolady
Źródło zdjęcia: Saad315 / Shutterstock.com

Biała polewa do tort

Innym łatwym przepisem na świąteczna biała polewa jest zmieszanie następujących składników:

  • 125 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 łyżki bitej śmietany lub kwaśnej śmietany

Wskazówka końcowa: Temperatura polewy czekoladowej nigdy nie może przekraczać 40 stopni. Jeśli przygotowujesz ją w kąpieli wodnej, woda nigdy nie może być zagotowana, a jedynie podgrzana.

Gdzie nadaje się domowa polewa czekoladowa? Lukier czekoladowy do tort jest doskonały, przekształcając każde zwykłe ciasto bundt w świąteczny deser i nadając mu elegancki wygląd. Polewa można również wykorzystać do maczania świątecznych słodyczy, a na Wielkanoc do dekoracji baranka. Jeśli masz resztki lukru, pamiętaj, aby ich nie wyrzucać. Możesz przygotować proste banany oblane czekoladą lub użyć jej do polania owsianki, którą możesz zostawić na noc, a rano będziesz mieć pyszną owsiankę na noc.

Czy Ty również masz swój sekretny przepis na idealną polewę czekoladową lub używasz tylko jednego z powyższych przepisów?

WSKAZÓWKA: Po przygotowaniu czekolady możesz przygotować prosty deserowy mus czekoladowy.

Źródło: thespruceeats.com


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.