Pieczony pstrąg w piekarniku – Łatwy i szybki przepis

Pstrąg pieczony w piekarniku to świetny przepis nie tylko na niedzielny lunch. Sposób pieczenia w piekarniku jest bardzo prosty. Można przygotować szybki, smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek!

Jak długo piec pstrąga w piekarniku?

Czas pieczenia pstrąga w piekarniku jest bardzo indywidualny, zależy głównie od wielkości ryby, właściwej temperatury i naszych preferencji. Stała temperatura pieczenia pstrąga powinna wynosić 200°C. Zwykle obowiązuje ten czas:

  • mniejsze ryby – 15-20 minut
  • większe ryby – 20-25 minut
  • duża ryba – 25-30 minut

Ale zawsze upewnij się, że pstrąg jest dobrze ugotowany przed podaniem. Mięso powinno dać się łatwo oddzielić widelcem i nie powinny być widoczne żadne przezroczyste ani surowe części.

Po czym poznajesz, że pstrąg jest ugotowany?

Istnieje kilka sposobów sprawdzenia, czy pstrąg jest ugotowany.

  1. Jego kolor nie powinien być przezroczysty, powinien zawsze mieć jasny i wilgotny kolor.
  2. Konsystencja mięsa nie powinna być gumowata ani twarda.
  3. Najdokładniejszy pomiar odbywa się za pomocą termometru spożywczego. Wewnętrzna temperatura ryby powinna wynosić 62-70°C.
  4. Kiedy rozetniesz mięso na głowie ryby, powinieneś zobaczyć białe i jędrne mięso, a nie przezroczyste lub surowe.

Przepis na pstrąga w piekarniku

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 10 Czas gotowania: 20 Czas całkowity: 30 Liczba porcji:4 porcje

Pieczony pstrąg w piekarniku to przysmak, który zadowoli absolutnie każdego. To delikatne mięso jest nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe! Jak przygotować pstrąga?

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Oczyść pstrąga, usuń głowy, płetwy i wnętrzności.
  3. Osusz nadmiar wody serwetką i dopraw solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny do smaku.
  4. Pstrąga posmaruj olejem i ułóż na blaszce wyłożonej folią. Dodać zioła, czosnek i plasterki cytryny lub limonki.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut lub do momentu, aż ryba będzie chrupiąca.
  6. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika i posypać ziołami.

Polecamy: Przepis na pstrąg z patelni

Dodatki do pstrąga w piekarniku

Oczywiście zależy to tylko i wyłącznie od gustu i kaloryczności, ale ziemniaki najczęściej podaje się jako dodatek do pieczonego pstrąga i to na wiele sposobów. Pieczony pstrąg z ziemniakami to po prostu klasyk w każdej kuchni. Albo podasz klasyczne gotowane ziemniaki, puree ziemniaczane, albo placki ziemniaczane. Ryż czy makaron z sosem śródziemnomorskim nie są wyjątkiem.

Jeśli jednak pilnujesz swojej linii, możesz podawać tę rybę z grillowanymi warzywami, takimi jak cukinia, pomidory, papryka czy bakłażan. W tym przypadku świetnym wyborem będzie także sałatka jarzynowa.

Jak podać pieczonego pstrąga?

W tym przypadku zależy to od sposobu przygotowania ryby, czy w całości, czy w postaci filetu z pstrąga. Pstrąg pieczony na maśle w piekarniku to także świetna opcja! Jeśli upiekłeś w całości, po prostu połóż na nim plasterki cytryny i podawaj na talerzu, gdzie każdy odkroi swoją część. jeśli chcesz dodać wartości do posiłku, podawaj pstrąga na warzywach.

Spraw, by był wyjątkowy np. z masłem ziołowym lub sosem śliwkowym. Najważniejsze, żeby podawać go na ciepło, bo tylko w ten sposób można cieszyć się jego pełnią smaku!

Źródło: allrecipes.com, inspirationtaste.net


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.