Pstrąg z patelni – Szybki przepis na wspaniały lunch

Pstrąg na patelni to świetna propozycja na weekendowy lunch. Mięso pstrąga jest nie tylko miękkie, ale przede wszystkim bardzo zdrowe, co z pewnością doceni Twoja rodzina.

Jaki pstrąg nadaje się na patelnię?

Istnieje kilka rodzajów pstrągów, więc to od Twoich preferencji zależy, który pstrąg smażony na patelni lubisz najbardziej. Możesz wypróbować te warianty:

  1. Pstrąg tęczowy: ten rodzaj pstrąga ma łagodny, maślany smak. Można go kupić praktycznie w każdym sklepie, a także przygotować w dowolny sposób.
  2. Pstrąg potokowy: Ma mocniejszy smak niż pstrąg tęczowy. Nawet mięso jest ciemniejsze i ma lekko orzechowy smak.
  3. Pstrąg potokowy: Mięso pstrąga potokowego jest bardzo ciemne, ale bardzo popularne do smażenia.
  4. Pstrąg amerykański: Pstrąg amerykański jest podobny do pstrąga tęczowego, ale ma łagodniejszy smak. Jego miąższ jest również lżejszy i delikatniejszy.

Po czym poznajesz, że pstrąg jest ugotowany?

Nie wiesz, jak rozpoznać, że pstrąg jest ugotowany? To proste. Mięso musi być jasnoróżowe, a nawet białe (jeśli lubisz dobrze ugotowane ryby). Skórka powinna być złocistobrązowa i chrupiąca. Jeśli mięso jest nadal lepkie lub twarde, na pewno nie jest jeszcze gotowe. Po nakłuciu widelcem powinno się rozpaść. I oczywiście najbardziej niezawodną opcją jest termometr kuchenny. Prawidłowo upieczona ryba powinna mieć temperaturę 63-70°C

Przepis na pstrąga z patelni

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 Czas gotowania: 10 Czas całkowity: 40 Liczba porcji:4 porcje

Przygotuj szybki przepis na pstrąga na maśle. Łatwe przygotowanie krok po kroku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść pstrąga, usuń głowy, płetwy i wnętrzności. Jeśli przygotowujesz filety, sprawdź, czy nie zawierają ości.
  2. Osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i popieprzyć z obu stron. Opcjonalnie dla lepszego smaku można skropić sokiem z cytryny.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Poczekaj, aż się rozpuści i zacznie lekko bulgotać.
  4. Połóż pstrąga na patelni skórą do dołu. Dodaj czosnek i zioła.
  5. Smaż przez 3-5 minut z każdej strony lub do momentu, aż uzyskasz złoty kolor i chrupkość.
  6. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub innymi ziołami.

Jak długo piec pstrąga na patelni?

Czas pieczenia pstrąga zależy od okoliczności. Najważniejszymi czynnikami są oczywiście wielkość pstrąga i temperatura patelni. Generalnie pstrąga należy smażyć maksymalnie 4 minuty z każdej strony. Prawidłowo ugotowany pstrąg powinien mieć jasnoróżowy kolor.

Wskazówka : Popularnym przysmakiem jest także łosoś z patelni

Dodatki do pstrąga na maśle

Zastanawiasz się, jaki dodatek wybrać do smażonego na patelni pstrąga? Najpopularniejsze są oczywiście ziemniaki, w dowolnej odmianie. Ale sałatka jarzynowa to także świetny wybór, który doskonale uzupełnia i podkreśla smak pstrąga. Nie zapomnij o smacznym dressingu według własnych upodobań.

Jak podać pstrąga na patelni?

Po zdjęciu pstrąga z patelni należy go chwilę odstawić, aby ryba wchłonęła cały sok. Pstrąga można podawać bezpośrednio na talerzu z dodatkiem lub na tacy z warzywami, skąd każdy może wziąć dokładnie to, na co ma ochotę, np. filet z pstrąga.

Źródło: bbcgoodfood.com, foodandwine.com


Inne ulubione przepisy

5/5 - (1 vote)
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.