Puree ziemniaczane: Delikatny i szybki przepis

Puree ziemniaczane są idealnym dodatkiem do mięs, ryb, grzybów, warzyw itp. Z bazy zacieru można dalej tworzyć np. bezę ziemniaczaną, zacier z pieczonych ziemniaków i podobne wariacje. Wypróbuj swój ulubiony przepis na puree ziemniaczane.

Delikatność i pyszny smak puree ziemniaczanego z dodatkiem mascarpone lub innych zamienników serka mascarpone powszechnie stosowanych w kuchni i pieczeniu. Wypróbuj tę wskazówkę, a lekka konsystencja mile Cię zaskoczy.

Puree ziemniaczane
Źródło zdjęcia: Ildi Papp / Shutterstock.com

Puree ziemniaczane, które wyhodowałeś w swoim ogrodzie, są idealnym wyborem. Możesz jednak również użyć zwykłych zakupionych ziemniaków.

Przeczytaj także: Jak długo gotować ziemniaki

Przepis na puree ziemniaczane

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 15 Czas gotowania: 20 Czas całkowity: 35 Liczba porcji:2 porcje

Być może każda gospodyni domowa ma swój własny przepis i rywalizuje o najlepsze puree ziemniaczane. Są różne warianty – jedni lubią mniejsze kawałki, inni wolą gładką papkę, jeszcze inni wymagają kremowej konsystencji. Popularne przygotowanie puree ziemniaczanego. Kremowy i delikatny przysmak, którym zasmakuje cała rodzina.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój na kawałki tej samej wielkości. (Ziemniaki najlepiej pokroić na mniejsze kawałki, wtedy lepiej się zmieszają i zredukujesz do minimum tworzenie się grudek.)
  2. Dodaj osoloną wodę i gotuj do miękkości około 15-20 minut.
  3. Odcedź wodę i lekko rozgnieć ziemniaki ręczną trzepaczką.
  4. Następnie ustaw mikser ręczny na najniższe ustawienie. Stopniowo zwiększaj obroty, aż ziemniaki będą dokładnie rozgniecione, bez grudek. Jeśli jednak lubisz grudki, możesz je zostawić.
  5. Dodaj masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Wtedy lepiej rozpuści się w masie ziemniaczanej.
  6. Ubij i dodaj mleko. Zalecamy również jej odgrzanie, aby owsianka szybko nie wystygła. Stopniowo dodawać mleko i ubijać owsiankę na gładką i miękką masę
  7. Na koniec spróbuj, dodaj sól w razie potrzeby i natychmiast podawaj.

Po czym poznać, że ziemniaki są odpowiednio ugotowane?

Możesz stwierdzić, kiedy kawałki ziemniaków się rozpadną, gdy wbijesz w nie widelec.

WSKAZÓWKA: Aby uzyskać lżejszą wersję, możesz pominąć masło. Aby tłuczone ziemniaki były jeszcze bardziej kremowe, zastąp mleko śmietaną lub połącz.

Co pasuje do puree ziemniaczanego?

Istnieje wiele przepisów, które wykorzystują ten dodatek. Najbardziej popularne jest połączenie puree ziemniaczanego z mięsem. Ulubiony jest stek z kurczaka z puree ziemniaczanym lub kurczak przygotowany w inny sposób, na przykład naturalny plasterek kurczaka.

Wędzone mięso (na przykład wędzone kolano)medaliony wieprzowe z lalki wieprzowej dobrze komponują się z owsianką. To od Ciebie zależy, co lubisz i co na to przygotujesz.

Polecamy: Królik w śmietanie

A co z resztkami puree ziemniaczanego?

Istnieje wiele opcji, co zrobić z resztkami owsianki. Wiele osób odgrzewa resztki puree ziemniaczanego, posypuje świeżym szczypiorkiem i zajada je na obiad ze szklanką mleka.

Jednak z puree ziemniaczanego można również zrobić muffiny lub naleśniki.


Inne ulubione przepisy

Oceń ten przepis
Może ci się spodobać również
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.